Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

3 Septembrie 2020
Vizualizari: 1099
Comentează add

În Spania, metoda de diagnosticare pentru COVID-19 prin mostrele de salivă capătă din ce în ce mai multă credibilitate.

Spania: Testarea cu salivă, tot mai credibilă #covid

annamaria-damian

Într-o regiune din Spania, autoritățile încearcă să aplice testele de salivă pentru COVID-19. Acestea ar putea constitui o modalitate de diagnosticare ușoară și rapidă, care ar facilita limitarea răspândirii virusului. Noul sistem se află în pregătire într-un spital din orașul Vigo și modelul ar putea fi preluat și de regiunea Ţara Bascilor.

Regiunea nordică Galicia pregătește sistemul de testare masivă cu ajutorul salivei. Va fi primul din Spania și constă în mostre pe care orice persoană și le poate preleva acasă, înregistrând informațiile într-o aplicație pe telefonul mobil. Ulterior, proba este predată la un centru de sănătate și va fi analizată de roboți cu o capacitate de realizare a 100.000 de analize pe lună.

Metoda de diagnosticare prin mostrele de salivă capătă credibilitate din ce în ce mai mare, după ce studiile științifice au arătat că fiabilitatea lor este similară cu a testelor realizate în prezent în spitale. În plus, autoprelevarea de salivă ar putea rezolva problemele de siguranță și de resurse, fiind o modalitate foarte ieftină, precum şi mai puțin invazivă față de exudatul nazofaringian practicat acum.

Diagnosticul pe baza mostrei de salivă ar crește capacitatea de testare, ușurând urmărirea cazurilor și controlul răspândirii noului coronavirus, mai ales în această perioadă, în care Spania raportează zilnic peste 3.000 de noi cazuri de COVID-19. Totuși, experții atenția că metoda nu poate înlocui definitiv testele PCR, care sunt deocamdată cele mai fiabile, ci poate fi una complementară.

Testarea prin salivă a fost folosită deja în Statele Unite pentru jucătorii de baschet din NBA, înainte de reluarea sezonului desfășurat în "bula" din Orlando.


Etichete (ii)testaresalivacovidspania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live