Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

4 Iunie 2019
Vizualizari: 1958
Comentează add

“Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină a marcat o premieră pentru România: deschiderea expoziției publice de artă psihopatologică din România.

Se deschide prima expoziție de artă psihopatologică din România Se deschide prima expoziție de artă psihopatologică din România - Conține video

luminita-voinea

De la stânga la dreapta: Nicoleta Zugravu - Art Terapeut,  dr. Valentin-Veron Toma, cercetator științific, coordonatorul proiectului, Maria Țoghină, realizatoarea emisiunii,  medicul Gabriel Diaconu și Marius Tița, curatorul expoziției

Psihiatria culturală, arta psihopatologică și beneficiile terapiei prin artă sunt direcții de cercetare academică.

România este la început în ceea ce privește terapia prin artă în tratamentul bolilor psihice, dar expoziția care se deschide în premieră la București, cât și  dezbaterea care va urma, vor scoate în evidență oportunitatea de a aduce arta psihopatologică din spațiul închis al spitalelor în spațiul public, așa cum se întâmplă în alte țări de foarte mult timp.

Expoziția ART IN/SANE: „Expresia plastică în psihopatologie” se deschide miercuri 5 iunie, la ora 10.00 , la Biblioteca Academiei Române (Bucureşti, Calea Victoriei, nr.125).

Expoziția este urmată de o dezbatere cu experți din domeniul psihologiei, psihiatriei, istorici  și critici de artă, manageri de spitale psihiatrice, dar și reprezentanți ai Senatului, Ministerului Sănătății și ai Academiei Române, a declarat la “Serviciul de noapte”, coordonatorul proiectului dr. Valentin-Veron Toma, cercetator științific principal la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 – 30 iunie și  va cuprinde  40 de lucrări realizate în câteva spitale psihiatrice, dar și lucrări care ilustrează munca şi strădaniile în domeniu ale specialiştilor români, începând cu colecţia Prof. Dr. Aurel Romila, deschizător de drum în domeniul terapiei prin artă, căreia i se alătură colecţia Spitalului de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” – Bălăceanca, a Spitalului de Psihiatrie Voila precum şi alte colecţii private.

Proiectul, realizat în premieră în România,  cuprinde și un  website dedicat https://artinsane.org/.

Terapia prin  artă, alternativă la tratamentul clasic

Ieşirea din spaţiul instituţional al creaţiilor de artă psihopatologică și aducerea lor în spațiul public poate avea şi în România consecinţe pozitive, așa cum s-a întâmplat și în alte țări.

În primul rând, reducerea stigmatizării bolnavului psihic  și recuperarea unui patrimoniu cultural extrem de valoros, despre care nu s-a vorbit pană acum.

Apoi, modificarea practicilor medicale în clinicile de psihiatrie, prin introducerea terapiei prin artă în tratamentul bolilor psihice.

Pe termen mediu, miza acestui proiect este și modificarea Legii sănătății mintale, aflată acum în dezbaterea parlamentară, a mai afirmat Valentin-Veron Toma.

“Una din ideile de bază ale evenimentului este aceea de a discuta despre tratamentul uman în psihiatria contemporană și despre cum contribuie terapia prin artă la umanizarea tratamentului psihiatric domniat de terapiile farmacologice. Îmi doresc ca acest eveniment, în special dezbaterea de la Academia Română, să fie un moment în care experții din România să se întâlnească și să stabilească programe prin care vor modifica practicile în clinicile de psihiatrie, în spitalele de monospecialitate, dar și în spitalele generale cu secții de psihiatrie, astfel încât să modificăm împreună politicile de sănătate mintală și să generăm îmbunătățirea Legii sănătății mintale, care este în dezbatere în Parlament”, a susținut la „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină,  dr. Valentin-Veron Toma.

Arta recreează suflete

În ceea ce privește sănătatea mintală, comunitatea are nevoie de medici,  de psihoterapeuți,  de comunități și centre specializate.

Iar arta înseamnă abilitatea de a recrea un suflet și asta e dincolo de vindecare, a spus Gabriel Diaconu, medic psihiatru si director medical al Centrului MindCare-Medlife.

„În vremea comunismului, anii 1960 – 1970,  bolnavul psihic nu avea ce să caute în lumea nouă, locul lui era într-un spital, trebuia tratat, problema era sancționată științific și mecanic. Să faci un  arc peste timp nu înseamnă să ștergi , să uiți sau să pui anatema pe acea perioadă, ci acolo unde e posibil, să extragi scânteile, lumina, dintr-un  întuneric destul de profund. Să extragi colecții de artă din perioada comunistă și din cea de după Revoluție și să le redai publicului, arată și că medicul, ca individ, nu-și pierde anumite instincte de a vedea boala psihică și ca un domeniu de recreativitate”, a afimat medicul Gabriel Diaconu.

“În Romania se desfășoară de doi ani un  program de formare prin art terapie în spitale de  psihiatrie, cu ședinte individuale, cât și de grup, dar prin proiectul inițiat de doctorul Valentin-Veron Toma, ne dorim să începem un proces continuu în acest domeniu,  centrat atât pe partea creativă, cât și pe partea estetică a lucrărilor”, a adăugat  la “Serviciul de noapte”,  Nicoleta Zugravu - Art Terapeut Phronetik® at A.R.T.E.    

Expoziția recuperează trecutul și pregătește viitorul

Expoziția "ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie", care  se deschide mâine la București, se adresează atât specialiștilor în domeniu, studenților, cercetărilor, cât și publicului larg.

„Această simeză recuperează trecutul și pregătește viitorul. Specialiștii vor vedea multe lucruri concrete. Sunt optimist, eu văd arta, cultura, ca pe o soluție pentru multe probleme”, spune Marius Tița, curatorul expoziției.

În fapt, expoziția “ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie” este o invitație adresată  specialiștilor și publicului larg, să vină să privească și  să se gândească la condiția umană, a conchis coordonatorul proiectului, dr. Valentin-Veron Toma, cercetator stiintific principal la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Romane.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 3/4 iunie 2019


Etichete ART IN/SANEexpozițieexpresia plastică în psihopatologieValentin-Veron Tomaart terapieboli psihice

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live