Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

27 Aprilie 2010
Vizualizari: 3998
Comentează add

Una dintre cele mai importante invenţii de la Salonul de invenţii de la Geneva a fost un dispozitiv care reduce consumul de carburant, realizat de Corneliu Birtok-Băneasa.

Românii au obţinut zeci de medalii la Geneva

mihaela-helmis

Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasa a fost premiat cu medalia de aur pentru un dispozitiv care reduce consumul de carburant al motoarelor. Foto: Agerpres.

Între românii care se află pe impresionantă lista cu inventatori medaliaţi la cea de-a 38-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva ( 21 - 25 aprilie, 2010) se număra şi medicul Alexandru Ciocâlteu de la Spitalul Sfântul Ioan din Bucureşti.

Invenţia sa care revoluţionează tehnică dializei se numeşte "peritoneo-filtrarea”, foloseşte peritoneul pacientului drept rinichi şi a fost prezentată recent cu mare succes lumii medicale la Strasbourg.

Rezultat al cercetărilor de trei ani, "dializa peritoneala" promite să reducă preţul acestei intervenţii vitale pentru miile de pacienţi cu 80-90%, după cum a declarat doctorul Alexandru Ciocâlteu, bucuros la aflarea veştii că şi invenţia sa a fost medaliata cu aur.
 
Foto: Profesorul universitar Dr. Alexandru Ciocâlteu

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică la Geneva, românii au obţinut 24 de medalii de aur, 15 de argint, opt de bronz şi 11 premii speciale.
 
Printre invenţiile care au fost premiate la această ediţie a Salonului se numara” Sistemul informatic şi metodă pentru achiziţia, analiză şi autentificarea semnăturii olografe”,”Ţesătura pentru armarea produselor neţesute”,” Apărat pentru descompunerea fumului”, "Carucior elastic cu protecţie la suprasarcini”,” Îngrăşământ organic ecologic”, sau „Jocul electronic de tir competiţional pe PC”.

  

Tânărul român Corneliu Birtok Băneasa, în vârstă de 32 de ani, a fost medaliat cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva 2010 pentru un dispozitiv care scade consumul de combustibil al automobilelor şi creşte puterea motorului.

Audio: Doctorul Alexandru Ciocâltan, colaborator permanent la Radio România Actualităţi, şi-a prezentat în exclusivitate, la postul public de radio, invenţia revoluţionară:

Graţie invenţiei sale, Raluca Ioana van Staden a câştigat, în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva 2010 , Trofeul de Aur al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună femeie inventator.

Cel mai mare avantaj al acestei invenţii, un senzor care determina existenţa cancerului în corpul uman, la nivel molecular, îl reprezintă faptul că boala poate fi detectată înainte de a avea simptome.

Românca a efectuat împreună cu soţul său, Jakobus Frederik van Staden, cu care a lucrat la realizarea invenţiei, experimente pe diverse tipuri de cancer: ovarian, mamar, gastrointestinal, de prostată.

Senzorul e cât o gămalie de ac, de trei ori mai mic decât un milimetru, dar poate fi ţinut într-o cutiuţă de bijuterii.

Inventatoarea precizează că "în momentul în care dispozitivul ar fi produs pe scară largă, el ar fi foarte uşor de utilizat de orice medic sau asistent medical, dar chiar şi de oamenii fără o pregătire în domeniu, pentru că modul de utilizare este la fel de uşor ca în cazul glucometrului".

Invenţia celor doi soţi a fost premiată, tot la Geneva şi de AGEPI din Republica Moldova.

Audio: Raluca Ioana van Staden vorbeşte la Radio România Actualităţi despre invenţia sa:


Etichete GenevaSalonCorneliu Birtok BăneasaInvenţiiAlexandru Ciocâlteu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live