Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

5 Iulie 2010
Vizualizari: 1656
Comentează add

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciază că majorarea cu 5% a TVA-ului nu se va transmite integral în preţurile produselor şi serviciilor.

Rata inflaţiei "va ajunge la 8% la sfârşitul anului 2010"

iulian-olescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Agerpres. 

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, apreciază că majorarea cu 5% a taxei pe valoarea adăugată nu se va regăsi integral în preţurile produselor şi serviciilor.

El a explicat că şi dacă s-ar transmite integral, ţinând cont de ponderea bunurilor şi serviciilor care beneficiază de TVA redus sau a celor scutite de plata acestei taxe, s-ar ajunge aritmetic la o creştere cu 3,9% a preţurilor de consum.

Mugur Isărescu a prezentat şi prognoza de inflaţie a băncii centrale pentru finalul anului, precizând că la sfârşitul anului 2010 rata inflaţiei va ajunge la 8% şi că estimarea a fost transmisă şi Fondului Monetar Internaţional. 

"În acest moment, estimarea noastră este că la sfârşitul anului vom avea o rată anuală a inflaţiei, decembrie pe decembrie, undeva în jur de 8%.

"Această cifră a fost comunicată în zilele precedente, această estimare a noastră, şi Fondului Monetar Internaţional, pentru că acolo, fără să modificăm ţinta, avem o proiecţie de evoluţie a preţurilor în jurul căreia trebuie să ne încadrăm. Este un fel de criteriu de performanţă. Vom avea negocieri cu ei", a spus Mugur Isărescu.


Guvernatorul BNR a mai arătat că din semnalele transmise de marile lanţuri de magazine dar şi de producători, aceştia vor încerca să limiteze transmiterea majorării TVA asupra consumatorului final, din cauza deficitului de cerere existent în acest moment în România.

În plus experienţa altor ţări din zonă care au mărit TVA-ul, cum ar fi statele baltice şi Ungaria, arată că în preţurile de consum creşterea s-a reflectat la jumătate.
 


Etichete Mugur IsărescuBNRinflaţieTVA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live