Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 16 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

8 Mai 2019
Vizualizari: 3630
Comentează add

În Islanda, CO 2-ul este transformat în roci, pentru a curăţa atmosfera.

O soluţie miraculoasă pentru eliminarea dioxidului de carbon ?

florin-lepadatu

 Foto Petruţ Hîrţescu

În Islanda, CO 2-ul este transformat în roci, pentru a curăţa atmosfera.

Oamenii de ştiinţă care participă la proiectul CarbFix din Islanda, consideraţi veritabili alchimişti ai secolului al XXI-lea, transformă în rocă dioxidul de carbon, principalul vinovat pentru modificările climatice, injectându-l în bazalt, poros ca un burete, unde se pietrifică pentru eternitate, informează France Presse.

Această tehnică reproduce în ritm accelerat un proces natural care are loc în mai multe mii de ani: mineralizarea dioxidului de carbon.

Într-un peisaj selenar, la poalele piscurilor înzăpezite ale masivului vulcanic Hengill, trei mici domuri gri au fost construite, perforate de câteva hublouri.

În interiorul acestor domuri, dioxidul de carbon, după ce a fost captat şi transportat prin conducte pe distanţe de mulţi kilometri de la centrala geotermică din Hellisheidi, este dizolvat în apă, apoi injectat la presiune înaltă în roca bazaltică, la o adâncime de 1.000 de metri.

Soluţia apoasă penetrează apoi în cavităţile rocilor.

Începe atunci procesul de solidificare, devenit posibil în urma reacţiei chimice a gazului cu calciul, magneziul şi fierul conţinute în bazalt.

CO 2-ul se inserează în roca brună şi poroasă sub forma unor cristale albe calcaroase.

"Cvasitotalitatea CO 2-ului injectat s-a mineralizat în doi ani în cadrul testului nostru pilot", a declarat un participant la proiect.

CarbFix permite scăderea cu 30% a emisiilor de CO 2 eliberate în atmosferă de centrala geotermală, iar astfel sunt captate 12.000 de tone de gaz pe an, la un cost de aproximativ 25 de dolari pe tonă - aproximativ 300.000 de euro pentru cele 12.000 de tone anuale.

Aceste cifre par derizorii în contextul în care vulcanii islandezi eliberează în atmosferă în fiecare an între 1 milion şi 2 milioane de tone de CO 2.

Inconvenientul principal al sechestrării geologice a CO 2-ului constă în faptul că procedura este mare consumatoare de apă, o resursă care există din abundenţă în Islanda, dar rară în alte zone de pe Terra: la o tonă de CO 2 injectat, sunt necesare 25 de tone de apă desalinizată.

 

Etichete Exclusiv onlinemunţistâncimunte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live