Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

23 Noiembrie 2011
Vizualizari: 2573
Comentează add

Noua lege în domeniul adopţiilor, votată de parlament, urmează să intre în vigoare la 4 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, cel mai probabil în primăvara anului viitor.

Noua lege privind adopţiile, "net superioară"

mihaela-enache

Numărul copiilor care îşi găsesc o familie ar putea creşte anul viitor de la 1.200 - media ultimilor ani, la 2.000, estimează preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii.

Parlamentul a votat marţi noua lege care reglementează acest proces în România.

Termene mai scurte pentru intrarea în procedura de adopţie a copiilor nedoriţi sau abandonaţi, timp redus de aşteptare pentru cei care vor să adopte sunt noi prevederi legale care vor duce la creşterea procentului de succes din numărul mare de cereri existente la acest moment, crede Simona Czudar, părinte adoptiv şi preşedintele Asociaţiei ADOR Copiii.

"Comunitatea familiilor adoptive, pe care am pornit să o închegăm tocmai din motivul nevoii de informare a familiilor care doresc să adopte. Sunt bucuroasă că cei care de-acum vor depune cererile vor prinde aceste modificări şi că vor avea drumul mai scurt către copii lor", a declarat Simona Czudar. 

În urma experienţei personale şi a celei dobândite în cadrul Asociaţiei pentru promovarea adopţiei, pe care o conduce în Timişoara, Simona Czudar crede că cele mai importante măsuri ce se vor aplica odată cu noua lege sunt: stabilirea unor perioade clare pentru ca un copil să poată intra în procedură de adopţie - 60 de zile de la înregistrarea naşterii, dacă părinţii naturali îşi dau acordul, 30 de zile în cazul în care nu se cunosc părinţii copilului, şi nu mai mult de un an pentru copii ai căror părinţi nu se interesează de ei.

Mai mult, pe viitor instanţele pot trece peste consimţământul părinţilor, dacă aceştia nu se prezintă în mod repetat la înfăţişări în cadrul derulării procedurii. Iar pentru cei care vor să înfieze un copil, cu care declară că au un grad de rudenie, va fi impusă testarea genetică cu scopul de a înlătura eventuale abuzuri.

Simona Czudar crede că este cel mai bun cadru legal din câte a avut România în acest domeniu, şi net superior legii care funcţionează în prezent.

"În România sunt foarte multe cupluri care doresc să adopte un copil, însă ce se realizează concret este undeva la un procent de cred că 5-10%, poate. Până în acest moment, din datele pe care le avem noi, poate dura până la 2-3 ani", a declarat Simona Czudar. 

Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii confirmă că schimbările menţionate sunt cele mai importante în noua lege şi crede că acestea vor duce la schimbarea mentalităţii în legătură cu adopţia, la creşterea numărului de adopţii naţionale şi la scăderea consistentă a numărului de copii aflaţi în prezent în sistemul de protecţie, apreciat de Bogdan Panait în prezent la 67.000.   

"Nu vom mai avea cazuri de copii care au mplinit 18 ani şi sunt încă în sistemul de protecţie, şi numărul lor este destul de mare, aproape 20 de mii de copii. Foarte puţini copii din sistem, din păcate, ţin o legătură permanentă cu părinţii, foarte puţini sunt vizitaţi. Am observat că  multe dintre dosarele acestor copii sunt incomplete pentru faptul că, practic, nu există date, evaluări făcute la timp.

"Am stabilit o limită de timp în care Direcţia trebuie să facă toate demersurile pentru a reintegra copilul în familie atunci când se poate. Dacă acest lucru nu este posibil, adopţia trebuie să fie o opţiune foarte clară", a mai spus Bogdan Panait. 

Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii, Bogdan Panait mai spune că noua lege clarifică procedurile pentru cetăţenii români stabiliţi în străinătate şi aliniază legislaţia la normele internaţionale.

În perioada următoare, după ce va fi promulgată de preşedinte, vor fi elaborate normele metodologice, urmând ca legea să intre în vigoare la 4 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, cel mai probabil în primăvara anului viitor.


Etichete parlamentlegeadopţieSimona Cuzdarcopii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live