Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

8 Septembrie 2015
Vizualizari: 15916
Comentează add

Invitat: dr. Adrian Silvan Ionescu, director al Institutului de Istorie a Artei "George Oprescu", Bucureşti

Moda în veacul al XIX-lea Moda în veacul al XIX-lea - Conține audio

george-popescu

 

Moda e o stare. O măsurătoare socială şi economică a unor pături ale populaţiei. Moda trăieşte, e vie ca şi limba vorbită. Se transformă în aceiaşi direcţie cu gusturile şi prefacerile ce-au loc în viaţa oamenilor, fie dintr-o ţară, fie de pe un întreg continent.
 
Îb decursul secolului al XIX-lea, moda s-a schimbat deseori, schimmbarea făcându-se în concordanţă cu viteza de transforare a societăţii. În Ţările Române, Principatele Unite, România vechiului Regat, femeile au fost transmiţătorii cei mai rapizi şi exigenţi ai modei.
 
Foto: figuri de vechi negustori români. Costume influenţate de moda greco-otomană
 
O săritură de-a dreptul din feudalism în capitalismul expandat în care trăia o mare parte din Europa. Schimbarea straielor de filiaţie greco-otomană cu “haine nemţeşti” sau vest -europene devenise un fenomen şi prilej de neîntrerupte discuţii.
 
În acel tip de societate pe cale de constituire şi consolidare, femeia a fost oglinda bărbatului. Una dintre cele mai preţioase valori ale sale. O femeie bine îmbrăcată deschidea uşi pentru soţii lor, arăta nivelul social al familiei şi propunea lărgirea şi binecuvântarea afacerilor.
 
Foto: modă. Modele din Franţa
 
În aceeaşi măsură femeile deţineau ponderea nivelului bunăstării croitorilor, cizmarilor, cojocarilor şi blănarilor. O adevărată industrie pe orizontală.
 
Moda feminină, dar şi cea masculină ofereau şi un barometru al moralităţii oamenilor din epocă. De exemplu culoarea roşu avea legătură cu femeile aflate în afara societăţii care practicau prostituţia.
Alb, bleu-ciel, gris, beige, negru erau cele mai folosite şi arătau într-un cod nescris atitudinea şi ţinuta fiecăruia.
 
Foto: reprezentanţi ai clasei de mijloc din Brăila
 
Nici literatura de popularizare a eleganţei şi manierelor de comportare nu era săracă. Educaţia şi popularizarea bunului-simţ au fost pentru mulţi protagonişti din lumea scriitoricească şi de gazetărie un primat.
 
Moda ca şi frecventarea restaurantelor de calitate a fortificat socializarea, fie înăuntrul claselor acute, fie în partea de jos a societăţii. La cea din urmă, imitaţia a constituit instrumentul principal de pătrundere a tendinţelor noii mode vestimentare europeane.
 
Foto: moda printre bărbaţi. Costume din secolul al XIX-lea
 
Toalete pentru dimineaţă, după-amiază şi de gală sau seară au fost nelipsite în garderoba femeilor ca şi în cea a bărbaţilor. Copii au avut parte şi ei de o modă vestimentară, mult timp influenţa uniformelor militare fiind supralicitată.
 
Linia, croiala, ţesăturile şi manopera au fost la rândul lor tributare sau influenţate masiv de ceea ce ofereau casele de modă şi atelierele de la Viena, Paris, Londra, Sankt Petersburg şi Moscova.
 
Foto: câteva modele din Franţa
 
Moldovencele se îmbrăcau cu mai mare cheltuială faţă de femeile din Ţara Românească, însă şi unele şi altele nu pregetau să se afişeze cu ultimele creaţii din capitalele europene.
 
O dezvoltare a subeictului găsiţi în fişierul audio al emisiunii
 
 
 
 
AUDIO: emisiunea "Istorica", ediţia din 7 septembrie 2015: 
 
 
 
 
Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului  Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.  
 
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).   
 
Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării. 
 
Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : http://www.romania-
 
actualitati.ro/Categorii/istorica-55    

Etichete bărbaţifemeisocietatemodăParisVienaMoscovaSankt PetersburgLondramătasevoalmalacovcriolinăpantofchevreauumbrelăţilindrupapionplastronfracgulere detaşabilemânuşieleganţăbune maniereimitaţiespectacolgalăCarol Iprincipesa Mariauniforme militarelimba francezăruşiofiţeribaluri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live