Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Iulie 2021
Vizualizari: 539
Comentează add

O echipă de oameni de ştiinţă a confirmat ''prezenţa amplă'' a microparticulelor de plastic în dieta pinguinilor din Antarctica.

Microparticule de plastic în dieta pinguinilor din Antarctica

florin-lepadatu

 Foto Reuters

O echipă de oameni de ştiinţă a confirmat ''prezenţa amplă'' a microparticulelor de plastic în dieta pinguinilor din Antarctica după ce a studiat trei specii ale acestor animale în zone şi perioade diferite, relatează joi EFE.

Printre alte particule de origine antropică, cercetătorii au identificat poliester şi polietilenă.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Science of the Total Environment şi este semnat, printre alţii, de cercetători de la Muzeul Naţional de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Consiliului Naţional de Cercetare Ştiinţifică (MNCN-CSIC) din Spania.

Studiul subliniază necesitatea cunoaşterii efectelor acestor particule şi de a stabili măsuri mai eficiente pentru a controla poluarea cu materiale plastice şi alte particule de origine umană pe continentul antarctic.

Microparticulele de plastic sunt fragmente cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri, din ce în ce mai răspândite în ecosistemele marine, o situaţie îngrijorătoare având în vedere persistenţa lor în mediul înconjurător şi acumularea lor în lanţul trofic, potrivit unui comunicat emis de CSIC.

''Aceşti poluanţi ajung în mări şi oceane, în principal prin deşeuri şi reziduuri provenite din activităţi antropice'', a declarat Andrés Barbosa, cercetător în cadrul MNCN şi autor al studiului.

Având în vedere prezenţa umană redusă în regiunea Oceanului Antarctic şi a Antarcticii, ar fi de aşteptat un nivel redus de poluare cu microplastic. Însă, aceste particule ajung în aceste habitate ca urmare a prezenţei staţiilor de cercetare şi a ambarcaţiunilor de pescuit şi turistice, dar şi a curenţilor marini, putând provoca o concentraţie ridicată la nivel local, conform lui José Xavier de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, care se numără printre autorii cercetării.

În cadrul cercetării, au fost analizate excremente de la trei specii: pinguinul Adelie (Pygoscelis adeliae), pinguinul antarctic (Pygoscelis antarcticus) şi pinguinul Gentoo (Pygoscelis papua).

''Microparticulele de plastic au fost identificate în 15, 28, respectiv 29% din probele de la cele trei specii studiate'', a explicat Joana Fragao de la Universitatea din Coimbra.

Frecvenţa apariţiei acestor particule a fost similară în toate coloniile studiate, ceea ce sugerează că nu există un punct de origine specific al contaminării, informează Agerpres.


Etichete exclusiv onlineantarcticagroenlandaarcticpinguini

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live