Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Dan Creța

26 Aprilie 2013
Vizualizari: 4926
Comentează add

Mulţi dintre noi, ne amintim, măcar din şcoală, rândurile„Amintirilor din copilărie”, ajunse aproape folclorice, pe care Ion Creangă le închină ţinutului său natal.

Mi-e dragă România pentru râul Ozana

dan-creta

Foto Arhivă.

Mi-e dragă România pentru “Ozana cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, în care se oglindeşte cu mâhnire, de atâtea veacuri, Cetatea Neamţului”.

Acest râu, care străbate locuri încărcate de frumuseţi naturale şi de istorie, a devenit cunoscut tuturor românilor graţie marelui povestitor Ion Creangă, iar oamenii locului îl mai numesc râul Neamţ.

Mulţi dintre noi, ne amintim, măcar din şcoală, rândurile„Amintirilor din copilărie”, ajunse aproape folclorice, pe care Ion Creangă le închină ţinutului său natal, unde pe Valea Ozanei, în vârful unui deal inalt, se află vestita cetate a Neamţului.

Această fortăreaţă medievală moldovenească de lângă Târgu Neamţ, este localizată pe Stânca Timuş de pe Culmea Pleşului, numită şi Dealul Cetăţii, la 80 m deasupra râului Ozana.

Stânca Timuş care veghea văile Moldovei şi Siretului, precum şi drumul care trecea peste munte în Ardeal, este cea pomenită de Dimitrie Bolintineanu în versurile „pe o stâncă neagră, într-un vechi castel, unde curge-n vale-un râu mititel...” din celebra poezie „Muma lui Ştefan cel Mare”.

Ei bine, se pare că râul „mititel” este chiar apa Neamţului sau Ozana cea frumos curgătoare.

AUDIO: “Ozana cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, în care se oglindeşte cu mâhnire, de atâtea veacuri, Cetatea Neamţului”.


Etichete OzanarâuCetatea NeamţuluiIon CreangaStânca Timuş

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live