Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

28 Februarie 2020
Vizualizari: 846
Comentează add

Valentin Veron Toma este singurul român care face parte dintr-o echipă de cercetători europeni, autoare a unui proiect inedit în ceea ce privește cercetarea coronavirusului.

INTERVIU Valentin Toma, despre cercetarea antropologică a coronavirusului INTERVIU Valentin Toma, despre cercetarea antropologică a coronavirusului - Conține audio

luminita-voinea

Antropologul Valentin Veron Toma, senior researcher la Institutul de Antropologie Fr.I.Rainer. Sursa: facebook.com/valentinveron.toma

Reporter (Luminița Voinea): Valentin Veron Toma, medic, antropolog, este singurul român parte a unei echipe de cercetători europeni, autoare a unui proiect inedit în ceea ce privește cercetarea coronavirusului. În ce stadiu se află aceste cercetări?

Valentin Veron Toma: Deocamdată, suntem într-o fază preliminară, punem la punct un protocol de cercetare exploratorie de tip antrolpologie medicală, deci o abordare care vine din zona științelor sociale și care prevede două tipuri de cercetare: una în mediul on-line și una pe teren.

Reporter: În ce constau aceste cercetări?

Valentin Veron Toma: Este totul legat de componenta numită "infodemie" care însotește în general epidemiile, cum este epidemia de coronavirus.

Reporter: Vorbim despre volumul de informații excesive, care apar  în jurul acestui subiect și care pot fi în parte adevărate,  în parte fake-news.

Valentin Veron Toma: Exact. Pe de o parte, sunt informațiile care apar în presă, multe dintre ele fiind false, altele sunt zvonuri, teorii ale conspirației, tot felul de informații care nu se verficiă, dar care creează o stare de spirit negativă, panică morală este numită uneori. Acestea modifică comportamentele populațiilor și le crește gradul de risc. Prin urmare, intervențiile care se bazează pe astfel de cercetări doresc să modifice comportamentele populațiilor din țările membre ale  acestor proiecte, în sensul în care să fie mai bine informate, să ia măsurile de prevenție corecte, bazate pe dovezi și să fie intr-o relație permanentă de încredere cu autoritățile, iar acest lucru implică și celălalt versant al cercetării noastre si anume comunicarea riscului pe baza unor rapoarte care vor rezulta din acest proiect pilot. Noi sperăm ca instituțiile responsabile de gestionarea crizei informaționale care însoțește epidemia în sine, să preia rezultatele cercetărilor și să facă strategii de comunicare în mediul on-line dar și la nivel de televiziune, de radio si așa mai departe și să mențină o permanentă comunicare cu populațiile.

Reporter: Există un orizopnt de timp pentru primele rezultate ale cercetării? Pentru că,  dacă ne uităm în jur,  constatăm că acest virus se răspândește cu repeziciune, face vicitime omenești și creează multă panică în jur.

Valentin Veron Toma: UE , Organizația Mondială a Sănătății,  care coordonează astfel de proiecte, doresc rezultate cât mai rapide. Eu am primit o invitație extrem de onorantă din partea coordonatoarei programului Sonar-Global de la Institutul Pasteur din Paris, care a spus că vrea ca și România să facă parte din acest consorțiu și să aplicăm pentru finanțare europeană, sperăm să obținem o finanțare pentru un proiect – un consorțiu alcătuit din instituții prestigoase de la Oxford, Institutul Pasteur, Institutul de Sănătate Globală din Amsterdam și, în câteva săptămâni, sperăm să primim o finanțare și să ne și apucăm de lucru, să furnizăm astfel de date și către OMS și către Guvernul României, către Ministerul Sănătății, către Comisia interministerială care se ocupă de gestionarea măsurilor dedicate coronavirus. Eu lucrez și în parteneriat acum cu două colege de la Institutul de Sociologie, doamna dr. Valentina Pricopie și doamna dr. Cristina Damboeanu care, împreună, vor analiza datele din mediul on-line și vor furniza informații către un cercetător din Franța, vor intra într-un software specializat și vor genera informații care vor fi prelucrate ulterior. Sper să reușesc să fac și o parte de teren, să vedem cum merge partea de cercetare calitativă, unde vom crea un eșantion de populație în București, să vedem cum se creează aceste rețele de zvonuri, dezinformări și care sunt sursele principale din media clasică și social media care difuzează, întrețin astfel de zvonuri și dezinformări.

Audio: Interviul cu antropologul Valentin Veron Toma, senior researcher la Institutul de Antropologie Fr.I.Rainer

Interviul a fost difuzat în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 24/25 februarie 2020, care poate fi urmărită VIDEO în link-ul de mai jos: 

www.facebook.com/romaniaactualitati


Etichete coronaviruscercetareantropologieinfodemiefonduri europeneValentin Veron Toma

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live