Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

18 Mai 2022
Vizualizari: 2430
Comentează add

Inflația este principalul adversar al bunăstării iar măsurile pe care populația trebuie să le ia, nu pot fi decât de reducere a consumului, consideră economistul Florin Dănescu

"În situațiile de dificultate economică trebuie să restrângem consumul" "În situațiile de dificultate economică trebuie să restrângem consumul" - Conține video

luminita-voinea

Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, alături de Maria Țoghină, realizatoarea emisiunii Serviciul de noapte. Foto: Marius Țoghină.

Situația economică a României ridică tot mai multe îngrijorări în contextul previziunilor pesimiste ale BNR, dar și ale Raportului economic al Comisiei Europene, care estimează că centrul și estul Europei vor avea inflații mai mari decât restul uniunii în acest an.

Trăim o criză economică dificilă pornită de la creșterea prețurilor la energie, suprapusă cu războiul de la granițele României, care nu face decât să accentueze îngrijorările populației.

Potrivit BNR, incertitudinile rămân ridicate. De la aproape 14% cât este în prezent, inflația ar putea reveni la valori de sub 10% abia în a doua jumătate a anului viitor.

Inflația este principalul adversar al bunăstării, iar măsurile pe care populația trebuie să le ia acum nu pot fi decât de reducere a consumului, a spus la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină,  Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor.

"Lumea are așteptarea ca această inflație să poată fi combătută, ca ROBOR-ul să poată fi combătut, ca în momentul în care ai luat o decizie și ai luat o casă și în timpul vieții creditului, dacă prețurile cresc la materiale de construcții, el să nu fie influențat, pentru că el a luat deja casă, dar de fapt creditul durează încă și este supus prețurilor pieței și se mișcă prețul în funcție de cum evoluează piața mai departe. Şi atunci oamenii așteaptă cumva să se rezolve această de inflație fără a înțelege exact cum funcționează inflația. Deci nu poți să primești bani să înlocuiești nevoile și să nu mai ai inflație. Asta se poate întâmpla dacă se corectează mâine prețul la facturile de energie. Putem să facem asta?! Atunci am rezolvat. Nu putem să facem asta, va trebui să corectăm. În situațiile de dificultate economică noi trebuie să învățăm să restrângem consumul sau să renunțăm la niște obișnuințe economice, dacă doriți, de consum, dar trebuie să învățăm să luăm niște decizii puțin mai restrânse. Nu spun să strângi cureaua, această expresie nedorită complet. Haide să fim realiști".

În afara reducerii consumului, rămân câteva întrebări punctuale în această perioadă total impredictibilă din punct de vedere financiar și economic. În ce monedă să luăm un credit și, la polul opus, în ce monedă să economisim?

"E bine să îți ții economiile în moneda în care crezi că vei face cheltuielile când vei folosi economiile. Iar creditul este bine să îl iei în moneda în care ai veniturile pentru că se închide riscul oarecum. Niciodată în economie riscul nu va dispărea cu totul", spune Dănescu.

În perioada următoare statul are un rol foarte important, acela de a proteja populația vulnerabilă care, însă, trebuie mai întâi identificată.

Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, estimează că România va depăși în timp această criză economcă și îndeamnă oamenii să nu fie pesimiști.

"Nu numai că vom reveni la situația  anterioară ca și nivel de dezvoltare, dar ca nivel economic, de bunăstare, vom depăși nivelul anterior pandemiei sau războiuloui, în timp. Să nu mai fim pesimiști.....în crizele anterioare am dat niste titluri: 'Asta e mama tuturor crizelor"....dar crizele au trecut fără să fie atât de grave.  Intr-o economie contează mult și factorii psiho-sociali, economia comportamentală, nivelul de îngrjorare a populației,  nivelul de optimism, de consum, curajul deciziilor economice, toate acestea fac o economie împreună".

VIDEO: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 16/17 mai 2022

Emisiunea poate fi urmărită și în link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/752869839214204


Etichete Exclusiv Radiocriză economicăcrediteinflațieconsumROBORleueurosistem bancar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live