Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

7 Ianuarie 2020
Vizualizari: 1271
Comentează add

Cunoscuta interpretă de muzică populară, Floarea Calotă, a povestit ascultătorilor “Serviciului de noapte” cu Maria Țoghină, cele mai mari provocări ale vieții de artist.

Floarea Calotă: Când se vor termina cântecele ne vom termina cu totul

luminita-voinea

Floarea Calotă, în studioul "Serviciului de noapte", alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină.

Viața ca un cântec!  “Serviciul de noapte“  cu Maria Țoghină a provocat-o pe îndrăgita interpretă de muzică populară, Floarea Calotă,   la   o   discuție   despre   destinul   artistului   popular   în România, despre folclor într-o lume fără granite, despre tradiții și obiceiuri în perioada sărbătorilor de iarnă, până la Sfântul Ion.

În primele minute ale sărbătorii Sfântului Ion, Floarea Calotă a urat mulți ani  tuturor românilor și i-a îndemnat ca în noul an să poată visa mai departe pentru a-și putea împlini destinul.

“La   multi   ani!   Pentru   că   ne   aflăm   la   capătul   unui   lanț   al sărbătorilor   iar     acum,   de   Sf.Ion,     trăim   împreună   capătul sărbătorilor cu bucurie și cu speranța că vom avea un an mai bun, un an în care să ne îndeplinim dorințele, un an în care să ne fie sănătoși toți ai casei și noi înșine, un an în care să putem visa mai departe. Visul ne trebuie ca să dovedim că suntem oameni pe pământ și ca   să  ne împlinim   destinele”,  a urat Floarea Calotă de la microfonul emisiunii “Serviciul de noapte“ cu Maria Țoghină.

Pentru fiica ei, Ioana, care se pregătește să devină mamă, a avut un gând special și o urare rostită printre emoții și zâmbete.

“Ioana este primul meu copil, o iubesc din tot sufletul, cred că nu e zi de la Dumnezeu să nu ne spunem una celeilalte te iubesc. Am doi copii, Ioana și Mihai,  pe care îi iubesc din tot sufletul,   iar   acum   mă   rog   la   Dumnezeu   pentru   sănătatea Ioanei,  pentru bucuria ei de a face teatru,  pentru bucuria ei de a deveni mamă.  Ioana face parte din ființa mea îi doresc  la multi ani si de fiecare dată îi și cant. Vom petrece ziua Ioanei în intimitatea casei, unde ne simțim mult mai bine decât la un restaurant“.

Pentru  omul   Floarea  Calotă,   sărbătorile sunt  o   perioadă de echilibru   și   de   o   anume  “cumințenie“.   Sărbătorile   înseamnă bucurie împărtășită cu familia și prietenii, dar  și tradiție.

“Eu nu fac din sărbători un exercițiu de alergătură, vreau să-mi tihnească sărbătorile și să fiu împreună cu ai mei și cu prietenii pentru că am destui prieteni care mă așteaptă și pe care eu îi doresc din tot sufletul meu. Aproape nu sunt sărbători să nu fim împreună, prieteni și rude. Am făcut așa, un fel de convenție nescrisă, să fim împreună tot timpul și cred că dacă n-am fi nu ne-am simți bine niciunul dintre noi în alte părți”.

Un ION care i-a influențat cariera

Dacă ar fi să numesc un Ion care a însemnat foarte mult în devenirea   mea   ca   solistă,   acesta   este   Ion   Albeșteanu, mărturisește Floarea Calotă.

Pentru îndrăgita artistă de muzică populară,   acesta a fost și rămâne un mare lăutar al timpurilor noastre, un violonist de excepție, un solist vocal extraordinar, care i-a marcat decisiv cariera muzicală.

“Ion Albeșteanu  a fost unic. Îi datorez foarte mult. Am avut norocul   să-l   cunosc   în   perioada   în   care   mă   formam   și   îmi
spunea   niște cuvinte neobișnuite. Când cântam o baladă de revoltă socială i se părea că nu dau drumul glasului și atunci îmi spunea:   ‘dacă vrei sa transmiți cu adevărat ce este în conținutul   acestei   piese   pune   ficații   pe   masă   și   cântă’.   Îmi răsună în urechi si în suflet cuvintele acestea. Și de fiecare dată când fac o nouă înregistrare mă gândesc:  ‘oare i-ar fi plăcut domnului Albeșteanu?‘ Dacă nu am rețineri, las cântecul să plece în lume să-și caute norocul. Fiecare cântec are un destin al lui și pleacă în lume, asemenea unui om,  să-și caute norocul”.

„În ziua în care se vor termina cântecele ne vom termina cu totul”

Floarea Calotă a vorbit despre debutul ei la emisiunea “Floarea din grădină”, unde a și câștigat trofeul și a făcut o paralelă cu perioada actuală pe care o traversează folclorul românesc.

Juriul de atunci era unul foarte exigent și  punea mare preț pe repertoriu și tradiția populară.

“Floarea din grădină”  a fost un eveniment nu numai în viața mea, ci și în viețile tuturor concurenților care au trecut toate etapele   și   au   convins   prin   repertoriu,   glas,   atitudine  și  prin costum popular. Toate trebuiau să se îmbine fericit, astfel încât juriul   să   aiba   în   față   un   posibil   mare   cântăreț.     Juriile   din vremea aceea erau foarte exigente , tăiau in carne vie“.

Din păcate, constatăm că în zilele noastre încep să dispară autenticul și creația populară din fenomenul folcloric.

De aceea, Floarea Calotă, un artist autentic, pledează pentru încurajarea   creației   și   menținerea   tradiționalului,   pentru   că, spunea ea,  folclorul este o creație veșnic vie.

“Acum, interpreții care se prezintă la un festival de folclor, nu au repertorii, nu caută repertorii sub motiv că nu se mai găsesc cântece.   În   ziua   în   care   se   vor   termina   cântecele   ne   vom termina cu totul. Cântecul nu trebuie să se termine niciodată și acolo unde nu găsești un cântec trebuie sa ai capacitatea de a- l crea, pentru că folclorul este o creație veșnic vie. Juriile de azi trebuie să le ceară acestor tineri repertorii proprii, stiluri proprii, costume autentice, pentru că altfel ajungem la un fel de imitații, repetitivitate,   lucruri   care   nu   slujesc   nici   cântecului,   nici publicului. A câștiga propriul statut artistic înseamnă a munci”, mărturisește Floarea Calotă.

Radioul și Televiziunea  “mi-au deschis ferestrele asupra lumii”

Un  loc   special  în cariera  artistică   a   Floarei Calotă  îl   ocupă Radioul și Televiziunea.

Își amintește că primele imprimări ale pieselor au fost făcute la Radio România, unde a întâlnit profesioniști  care i-au marcat
cariera în mod spectaculos.

“Primele înregistrări au fost la Radio imediat după ‚Floarea din grădină’   și   am   avut   norocul   să-l   gasesc   aici,   la   Radio,   pe dirijorul Constantin Mirea care a avut atâta răbdare cu mine, pe redactorul Alexandru  Fabian, care m-a înconjurat cu o  grijă părintească, am avut norocul ca orchestra din zilele acelea să fie   suficient   de   răbdătoare   cu   o   tânără   care   abia   pășea pragurile acestei instituții. O instituție care este deținătoarea unui   tezaur   extraordinar,     nu   numai   în   ceea   ce   privește folclorul,  ci și în celelalte domenii artistice și știintifice. Am avut noroc să întâlnesc oameni   buni care   au avut răbadare cu mine, am înregistrat, m-au difuzat și încet, încet am dobândit curaj și am cules cântece”.

De la microfonul Radio România, Floarea Calotă recunoaște cu sinceritate că Radioul și Televiziunea i-au deschis o întreagă lume.

“Prin Radio și TV reușești să te faci cunoscut, fără Radio și TV un artist ar exista doar în satul lui. Ele mi-au deschis ferestrele asupra lumii“.

Difuzorul, prima minune din viața mea

Iubitoare de  folclor și de tot  ceea  ce este  autentic, Floarea Calotă povestește că a fost atrasă de copil de muzica populară pe care o asculta la un difuzor din casa părintească.

A fost prima minune din viața ei, iar când cânta Maria Lătărețu la difuzor, avea sentimentul că face parte din familia lor.

“Când eram mică, aveam atârnată de perete o cutie de lemn, un   difuzor,   care   avea   două   programe   unde   ascultam   știri, teatru   radiofonic,   muzică   populară,   muzică   cultă.   Noi   ne regăseam   în   matca   folclorului,   a   cântecului   tradițional.   Mă uitam la acest difuzor ca la o minune a lumii si stăteam cu urechea   lipită   de   el.   Când   cânta   Maria   Lătărețu   aveam sentimentul că face parte din familia noastră. Difuzorul acela a fost prima mare minune din viața mea. Pe urmă am ajuns la radiourile performante și la televiziune”.

Născută în   Beuca, un sat al Teleormanului, nu departe de Siliştea   Gumeşti   a   lui   Marin   Preda,  Floarea   Calotă   își   mai amintește cum bunicul îi cânta încă de când era copil și cum mergea prin sate pentru a aduna cântece.

Bunicul și tatăl ei sunt primii oamenii care i-au marcat destinul artistic.

“Cu credință am mers prin  sate,   pe la țărani, pe la lăutari, bunicul meu dinspre mama, Alexandru Oprea mi-a cantat întâi cu cavalul și apoi cu glasul. Apoi mi-a cântat tatăl meu foarte frumos.   A   fost   un   bărbat   foarte   talentat   la   cântat,   a   scris versuri, deși nu avea decât trei clase. După ce n-a mai fost i-am publicat versurile într-o plachetă”.

“Locul și simțirea mea sunt în România”

În cei 30 de ani scurși de la Revoluția din 1989 s-au schimbat multe lucruri în folclorul românesc.

A apărut un gen de muzică populară adaptată vremurilor în care trăim, au apărut mulți interpreți de muzică populară mai mult sau mai puțin talentați, însă Floarea Calotă rămâne fidelă stilului   tradițional,   pentru   că   el   înseamnă   „aurul   cântecului nostru”.

“Artistul   popular   la   30   de   ani   de   la   Revoluție?   Sunt   două categorii: să rămâi la cântecul tradițional unde mă aflu și eu și o   altă   categorie   a   interpreților   care   își   doresc   o   muzică populară adaptată acestor timpuri. Sunt un soi de muzici care s-au născut firesc și cei care cântă cumva un gen situat doar în vecinătatea  celui   tradițional se pare  că   sunt   bine primiți de public, pentru că aceste muzici sunt ritmate, vesele. Sunt foarte mulți interpreți în această categorie. Eu rămân   credincioasă stilului tradițional,   pentru că aici mi se pare mie că este tot aurul cântecului nostru tradițional. Creațiile timpului nostru sunt niste cântece pe care le așteaptă doar o anumită categorie de public”.

Floarea Calotă este legată pe viață de România, își iubește țara și nu s-ar vedea trăind nicăieri în lume.

“Eu sunt făcută să trăiesc în România, nu în altă parte. Loc cul meu și simțirea mea toate sunt aici, în țara aceasta. Aici mă simt bine, aici m-am născut și aici vreau să închid și ochii”.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Toghina 6/7 ianuarie 2019. Partea I-a
 

Serviciul de noapte cu Maria Toghina 6/7 ianuarie 2019. Partea a- II-a


Etichete Floarea Calotăartist popularfolclortradiții

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live