Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Duminică, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

19 Septembrie 2018
Vizualizari: 2804
Comentează add

Premieră RRA: 10 ani de Parteneriat Strategic România - Coreea de Sud, marcaţi printr-o emisiune duplex.

EXCLUSIV RRA: 10 ani de Parteneriat Strategic România - Coreea de Sud

luminita-voinea

Ambasadorul Coreei de Sud în România, Kim Eun-joong, în studioul Radio România, alături de Ruxandra Săraru. Foto: Alexandru Dolea.

Ambasadorii Coreei de Sud şi României, Kim Eun-joong şi Mihai Ciompec, au fost invitaţi, în premieră la Radio România Actualităţi, într-o emisiune duplex Bucureşti - Seoul, cu tema 10 ani de Parteneriat Strategic România - Coreea de Sud.

Ambasadorul Coreei de Sud în Romania, Kim Eun-Joong, a afirmat că ţara sa sprijină traseul Romaniei  de aderare la Organizaţia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică.

"Relaţiile noastre bilaterale au făcut un salt înainte prin stabilirea parteneraiatului Strategic. Planul de acţiune a fost adoptat în 2010 şi a creat baza pentru noi proiecte de cooperare. Consultătrile bilaterale au fost conduse în mod regulat în cadrul Parteneriatului Strategic. Ţările noastre au construit o relaţie puternică pe o durată foarte scurtă de timp. De exemplu, ar fi sprijinul României faţă de eforturile Coreii de a crea pace şi siguranţă în Peninsula Coreeană, în timp ce Coreea sprijină traseul României către OECD în acest an", a afirmat ambasadorul Coreei de Sud în Romania, Kim Eun-joong, în emisiunea "Oameni care mişcă România" cu Ruxandra Săraru,  la Radio România Actualtăţi.

La rândul sau, ambasadorul României în Coreea de Sud,  Mihai Ciompec, a vorbit despre sprjinul diplomatic dintre cele două ţări.

"Parteneriatul Strategic existent între România şi Republica Coreea reprezintă cel mai înalt stadiu atins în relaţiile bilaterale ale României cu un stat din Asia.  Încă din anii '70 au existat unele gesturi punctuale cu profundă semnificaţie politico-diplomatică şi amintesc doar de sprijinul acordat de Republica Coreea în 1971 pentru aderarea României la GATT, ceea ce a devenit ulterior Organizaţia Mondială a Comerţului, iar în '72, sprijinul oferit pentru cererea României de a adera la FMI. Iată cum se realizează un arc peste timp şi dl ambasador Kim Eun-joong s-a referit la sprijinul de care acum România beneficiază din partea partenerilor coreeni pentru aderarea la o altă organizaţie economică de prim rang mondial - Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, unul dintre obiectivele majore de politică externă ale României", a susţinut ambasadorul Romaniei în Coreea de Sud,  Mihai Ciompec.

Foto: Ambasadorul României în Coreea de Sud, Mihai Ciompec, alături de trimisul RRA, Maria Ţoghină.

Investiţiile coreene în România, o prioritate

În  această perioadă au loc negocieri pentru investiţii de mari proporţii ale unor concerne coreene în România.

"Există nu numai şansa, există aproape certitudinea că în termen foarte scurt vor fi finalizate negocierile pentru investiţii de mari proporţii ale unor concerne majore coreene în România. Întrucât aceste negocieri nu au fost totuşi finalizate - sunt în fază de finalizare - nu pot să divulg mai multe detalii, dar sunt foarte încrezător privind o încheiere a acestor negocieri, cum am spus, pe termen scurt, mai concret, în ultimul trimestru al anului în curs", a spus ambasadorul Romaniei în Coreea de Sud,  Mihai Ciompec.

De altfel, investiţile coreene în ţara noastră au ajuns la 1 miliard de dolari, a adăugat ambasadorul Coreei de Sud în România, Kim Eun-joong, care a anunţat si alte investiţii de anvergură.

"După cum înţelegem noi, investiţiile coreene în România au crescut continuu şi în momentul acesta au ajuns în jur de un miliard de dolari. În România, sunt acum active aproximativ 250 de firme coreene. Având în vedere politica României faţă de investiţii, politica prietenoasă faţă de politici şi inţiative, precum parteneriatul public-privat aprobat recent de guvernul dvs, mai ales având în vedere forţa de muncă deosebită şi foarte talentată din România, sunt sigur că vom vedea investiţii pe scară largă în câţiva ani cel mult", a declarat ambasadorul Coreei de Sud în România, Kim Eun-joong.

Coreea de Sud a fost primul stat din Asia cu care România a stabilit relaţii de parteneriat şi rămâne până astăzi singurul partener strategic din Asia. Totodată, România este prima ţară din Uniunea Europeană care a stabilit relaţii la acest nivel cu Coreea de Sud.


Etichete Exclusiv RadioRomâniaCreea de sudambasadorRomaniaMihai CiompecKim Eun-joongparteneriat Strategic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live