Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV Planul european de combatere a cancerului, un moment istoric

Medici renumiți din România și din străinătate au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre Planul european de combatere a cancerului.

EXCLUSIV Planul european de combatere a cancerului, un moment istoric

Articol de Luminiţa Voinea, 12 Februarie 2021, 19:00

2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer în 2020 și alte 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din această cauză.

În lipsa unor măsuri concludente, se estimează că, până în 2035, numărul cazurilor de cancer va crește cu aproape 25%, acesta devenind principala cauză de deces în UE.

În plus, pandemia de COVID-19 a afectat grav activitățile de îngrijire în domeniul cancerului, perturbând tratamentele, întârziind stabilirea diagnosticului, vaccinarea, îngreunând accesul la medicamente.

Pe lângă faptul că afectează grav viața pacienților și a persoanelor din jurul lor, cancerul are un impact enorm asupra sistemelor noastre de sănătate, asupra economiei și asupra societății în ansamblu.

Se estimează că impactul economic global al cancerului în Europa va depăși 100 de miliarde de euro anual.

Planul european de combatere a cancerului, un balon de oxigen pentru bolnavi

Cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului (4 februarie), Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului – o prioritate în domeniul sănătății a Comisiei Ursula von der Leyen și un pilon esențial al unei Uniuni Europene a sănătății puternice.

Având ca punct de plecare noi tehnologii, cercetare și inovare, Planul stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului.

Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.

Planul european de combatere a cancerului va fi sprijinit prin acțiuni care acoperă mai multe domenii de politică, de la ocuparea forței de muncă, educație, politică socială și egalitate, trecând prin domeniile comercializării, agriculturii, energiei, mediului și climei, până la transporturi, politica de coeziune și impozitare.

Medicul primar ATI, Cristina Berteanu - doctor în medicină și director medical Neolife, spune că planul Uniunii Europene este impresionant și arată unitatea care există la nivelul UE pentru a învinge cancerul și disponbilitatea de a investi mai mult în îmbunătățirea calității vieții.

“Acest Plan european de luptă împotriva cancerului alocă o sumă de patru miliarde de euro, pentru că perspectivele sunt sumbre: au estimat că până în 2035 va crește cu 25% numărul de pacienți oncologici, ceea ce înseamnă că va fi prima cauză de deces in lume. Astfel încât și-au propus lupta cu factorii de risc: reducerea fumatului până în 2040 sub 5%, vaccinarea fetelor anti-HPV în proporție de 90% până în 2035 și creșterea ratei de vaccinare la băieți, promovarea unui stil de viață sănătos, a activității fizice, stimularea cercetării și inovării, medicina personalizată și tehnologiile revoluționare. Să fie practic o echipă, care își propune să lupte pe toate fronturile de prevenție, de depistare timpurie, de diagnostic, tratament, dar și de îmbunătățire a calității vieții”.

Medicul adaugă faptul că este esentială înființarea unui registru care să constate inegalitatea accesului la tratamentele.

Scopul acestuia ar fi stimularea accesului tuturor statelor membre la diagnostic si tratamente de ultimă generație, de a avea centre integrate de tratament al cancerului, care să fie conectate la o rețea europeană.

“Planurile Uniunii Europene sunt impresionante și pare că există o unitate la nivelul UE în a învinge cancerul și de a investi mult în îmbunătățirea calității vieții. Se pare că acum sunt 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului, printre care 300.000 de copii și acest număr va crește, deci trebuie să existe o relație între partea medicală și partea de asistență socială, astfel încât pacienții supraviețuitori să nu se confrunte cu discriminări și să poată avea o viață împlinită”, a punctat medicul Cristina Berteanu la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Moment istoric în lupta cu cancerul

Conf. dr. Degi Laszlo Csaba, președinte al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, apreciază că Planul UE este un moment istoric, mai ales că se are în vedere crearea unui card inteligent al supraviețuitorilor de cancer, care ar crește considerabil șansele de supraviețuire a bolnavilor.

Dacă adaugăm și inovațiile medicale în combaterea acestei boli cumplite, atunci șansele de a trata cancerul cresc și mai mult.

“Planul UE este un moment istoric. În Europa, în anii ‘90 s-a mai făcut ceva similar, dar era foarte departe de ceea ce înseamnă azi un Plan european de control al cancerului. De atunci s-a dezvoltat extrem de mult medicina, iar imunoterapiile sunt foarte importante, sunt ca niște minuni pe care le poți vedea la pacienți. Acest document are la îndemână 4 miliarde euro, dar vor fi investite în domenii diferite, inclusiv în ceea ce înseamnă zona digitală. Se vorbeste despre o inițiativă de îmbunătățire a calității vieții pacienților, în mod special despre un card inteligent al supraviețuitorilor de cancer, un fel de smart card, care va încerca să fie un element de colaborare, de coordonare a serviciilor și a nevoilor supraviețuitorilor cu tot ce se întâmplă în sistem. Devine parte a unei concepții pe care, la finalul anului trecut, a lansat-o doamna Ursula von der Leyen. Ea vorbea despre Uniunea Europeană a sănătății si cancerul devine o parte a acestei politici”, spune dr. Degi Laszlo Csaba.

Medicul subliniază că în România nu există un registru național al pacienților cu cancer, un lucru care ar fi imposibil de imaginat în Suedia sau SUA.

“Este o problemă uriașă pentru că nu putem spune nimic sigur despre supraviețuire, tratament, incidența cancerului pentru că nu avem acest registru. Momentan, suntem la 100.000 de pacienți noi diagnosticați anual cu cancer, iar mortalitatea este în creștere. Un plan integrat ar însemna să începem cu preventia, depistarea timpurie. Din 10 cancere, patru pot fi prevenite”.

În Suedia, de exemplu, există un registru unic al bolnavilor de cancer, care permite urmărirea acestora.

Sunt totuși mari îngrijorări legate de faptul că pandemia va duce la creșterea incidenței cazurilor de cancer, pentru că oamenii nu s-au prezentat la medic pentru controale periodice și nici dacă au avut simptome specifice.

“În Suedia s-a vorbit foarte mult de pandemie, în contextul bolnavilor de cancer. Noi avem un registru în care putem vedea care este situația generală în țară și am descoperit că, în timpul pandemiei, au fost diagnosticați aproape 10% mai puțin bolnavi. Autoritățile sunt îngrijorate pentru că există oameni care nu au fost la medic pentru a prezenta simptomele care să-i ajute pe medici să depisteze boala în stadiu preliminar și, probabil, vom vedea o incidență a cazurilor de cancer grav din cauza pandemiei”, spune Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, comunicator vaccinare.

Medicul adresează un apel către toți cei care au simptome, să se prezinte la medic.

“Lansez un mesaj tuturor persoanelor care au vreun simptom, oricare ar fi el, să se ducă să se controleze. Este grav să te molipsești cu acest coronavirus, dar este si mai grav să nu te duci la medic atunci când ai niște simptome ciudate și să te trezești apoi cu o boală care este foarte greu de tratat”.

Cancerul – factori de risc și prevenție

În cazul cancerului este foarte importantă atât prevenția, cât și depistarea precoce.

Cu cât este depistat mai devreme, cu atât cresc șansele de supraviețuire, mai ales că în ultimul timp, revoluția genetică, imonologică, face ca un proces cancerigen să poată fi controlat.

Este bine de știut că factorii de mediu, precum și regimul de viață nesănătos reprezintă factori de risc.

“Eliminarea factorilor de risc duce la reducerea incidenței de cancer. Screening-ul populației pentru cancerele cu incidență mare: colon, sân, plămân, prostată și depistarea precoce pot face o diferență foarte mare în rata de supraviețuire. Această rată crește de la 10 – 20% (la cancerul în stadiu terminal) până la o rată de 80-95% dacă depistezi precoce aceste cancere. În același timp, această nouă revoluție genetică, imunologică, arată că un proces cancerigen poate fi tratat ca și tensiunea sau diabetul: dai aceste medicamente imunologice si țin frânele pe acel proces cancerigen. Îl poți controla ca și pe o afecțiune cronică și astfel crești rata de supraviețuire”, spune medicul pneumolog Theo Trandafirescu, prof. univ. la Facultatea de Medicină Mount Sinai New York, SUA.

Printre factorii de risc în îmbolnăvirea de cancer se numără poluarea, tutunul, carnea roșie și carnea procesată.

Potrivit medicilor prezenți la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, un regim de viață sănătos cu odihnă, exerciții fizice si alimentație corespunzătoare scade riscul cancerigen.

Planul european pentru combaterea cancerului – domenii de acțiune

Planul de combatere a cancerului este structurat în jurul a patru domenii principale de acțiune, cu zece inițiative emblematice și numeroase acțiuni de sprijin.

Acest plan va fi pus în aplicare cu ajutorul întregii game de instrumente de finanțare ale Comisiei, pentru acțiunile de combatere a cancerului fiind alocat special un cuantum total de 4 miliarde de euro, inclusiv din partea programelor „UE pentru sănătate”, „Orizont Europa” și „Europa digitală”.

• Prevenirea prin acțiuni care abordează principalii factori de risc precum tutunul (cu scopul de a se asigura faptul că, până în 2040, mai puțin de 5 % din populație consumă tutun), consumul nociv de alcool, poluarea mediului și substanțele periculoase. În plus, o campanie intitulată „HealthyLifestyle4All” („Un mod de viață sănătos pentru toți”) va promova o alimentație sănătoasă și activitatea fizică. Pentru a preveni tipurile de cancer cauzate de infecții, obiectivul Planului de combatere a cancerului este ca, până în 2030, cel puțin 90 % din populația țintă a UE de fete să fie vaccinată și să se sporească în mod semnificativ gradul de vaccinare a băieților.

• Depistarea timpurie a cancerului prin îmbunătățirea calității diagnosticelor și a accesului la acestea și prin sprijinirea statelor membre pentru a se asigura faptul că, până în 2025, 90 % din populația UE care se califică pentru screeningul de cancer la sân, de col uterin și colorectal beneficiază de această formă de depistare. Pentru a susține realizarea acestui obiectiv, va fi propus un nou program de screening pentru cancer, sprijinit de UE.

• Diagnosticarea și tratamentul prin acțiuni menite să asigure o îngrijire mai bine integrată și cuprinzătoare în domeniul cancerului și abordarea accesului inegal la îngrijiri și la medicamente de calitate. Până în 2030, 90 % dintre pacienții eligibili ar trebui să aibă acces la centre oncologice integrate naționale, conectate prin intermediul unei noi rețele la nivelul UE. În plus, până la sfârșitul anului 2021 va fi lansată o nouă inițiativă intitulată „Diagnostic și tratament al cancerului pentru toți”, pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la diagnostice și tratamente inovatoare în domeniul cancerului, iar Inițiativa europeană pentru înțelegerea cancerului (UNCAN.eu) va ajuta la identificarea persoanelor expuse unui risc ridicat de a dezvolta forme comune de cancer.

• Îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru persoanele care au supraviețuit acestei boli, inclusiv reabilitarea, posibila reapariție a tumorilor, bolile metastatice și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă. Va fi lansată o inițiativă intitulată „O viață mai bună pentru pacienții bolnavi de cancer”, care se va concentra asupra îngrijirii ulterioare.

În plus, pentru a sprijini noile tehnologii, cercetarea și inovarea, va fi lansat un nou Centru de cunoștințe privind cancerul, care va contribui la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE. Va fi instituită o inițiativă europeană privind imagistica în domeniul cancerului, cu scopul de a sprijini dezvoltarea unor noi instrumente asistate de calculator pentru îmbunătățirea medicinei personalizate și a soluțiilor inovatoare.

Se va acorda o atenție deosebită copiilor, prin lansarea inițiativei „Ajutorarea copiilor cu cancer”, pentru a se asigura accesul copiilor la servicii rapide și optime de depistare, de diagnosticare, de tratament și de îngrijire. În fine, pentru identificarea tendințelor, a disparităților și a inegalităților dintre statele membre și dintre regiuni, în 2021 va fi creat un registru privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 8/9 februarie 2021 poate fi urmărită în link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/

Campania de vaccinare anti-COVID-19 în România
Serviciul de noapte 08 Decembrie 2020, 17:52

Campania de vaccinare anti-COVID-19 în România

Beneficiile vaccinării anti-COVID-19 pentru români, dar și campania de informare gândită de autorități au fost dezbătute la...

Campania de vaccinare anti-COVID-19 în România
Colegiul Medicilor Stomatologi începe un studiu pilot privind sănătatea orală a populației
Serviciul de noapte 27 Martie 2024, 18:13

Colegiul Medicilor Stomatologi începe un studiu pilot privind sănătatea orală a populației

Datele statistice arată că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte starea sănătăţii orale şi...

Colegiul Medicilor Stomatologi începe un studiu pilot privind sănătatea orală a populației
Cazurile de rujeolă explodează. Singura metodă de prevenire a infectării este vaccinarea
Serviciul de noapte 26 Martie 2024, 13:32

Cazurile de rujeolă explodează. Singura metodă de prevenire a infectării este vaccinarea

Numărul cazurilor cu rujeolă a crescut cu 79% la nivel mondial, în principal din cauza lipsei de vaccinare în anii pandemiei...

Cazurile de rujeolă explodează. Singura metodă de prevenire a infectării este vaccinarea
Peste 800 de noi cazuri de rujeolă în România. Care sunt riscurile la adresa sănătății populației?
Serviciul de noapte 25 Martie 2024, 09:05

Peste 800 de noi cazuri de rujeolă în România. Care sunt riscurile la adresa sănătății populației?

Medicul Ioana Stâncel, expert în politici de sănătate publică, vine la Serviciul de noapte cu explicații și informații utile...

Peste 800 de noi cazuri de rujeolă în România. Care sunt riscurile la adresa sănătății populației?
Plata rovinietei prin SMS nu este încă funcțională. Vezi metodele alternative de plată
Serviciul de noapte 20 Martie 2024, 10:52

Plata rovinietei prin SMS nu este încă funcțională. Vezi metodele alternative de plată

Costurile și valabilitatea rovinietei, dar și metodele de plată au fost discutate la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Plata rovinietei prin SMS nu este încă funcțională. Vezi metodele alternative de plată
Procesul lui Adolf Eichmann: O reconstituire memorabilă a istoriei
Serviciul de noapte 16 Martie 2024, 09:19

Procesul lui Adolf Eichmann: O reconstituire memorabilă a istoriei

În 12- 13 martie s-a desfășurat 2DAY AMBASSADOR, evenimentul anual de diplomație și Afaceri globale desfășurat de Complexul...

Procesul lui Adolf Eichmann: O reconstituire memorabilă a istoriei
Burse private „Pentru Femeile din Științe”. Cine sunt câștigătoarele
Serviciul de noapte 12 Martie 2024, 14:40

Burse private „Pentru Femeile din Științe”. Cine sunt câștigătoarele

Tinerele cercetătoare premiate în 2023 de L’Oréal – UNESCO au prezentat proiectele câștigătoare la emisiunea Serviciul de...

Burse private „Pentru Femeile din Științe”. Cine sunt câștigătoarele
Femei de succes în știință
Serviciul de noapte 11 Martie 2024, 10:02

Femei de succes în știință

Serviciul de noapte vă prezintă câștigătoarele celei de-a XIV-a ediții a competiției de proiecte de cercetare L’Oréal -...

Femei de succes în știință