Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Viața după COVID-19. “Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”

Medici renumiți din România și din străinătate au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre vaccinarea anti-COVID-19 și consecințele pandemiei.

Viața după COVID-19. “Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”

Articol de Luminiţa Voinea, 10 Februarie 2021, 14:46

Potrivit celui mai recent studiu realizat de INSCOP, 68.3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate, 76.6% consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a ne apăra față de unele boli, iar 70.4% dintre cei intervievați apreciază că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile - sunt principalele date rezultate din sondajul de opinie realizat de INSCOP.

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a reunit experiența a patru medici români renumiți, care au vorbit despre vaccinarea anti-COVID-19 și consecințele pandemiei: Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, comunicator vaccinare; medicul pneumolog Theo Trandafirescu, prof. univ. Facultatea de Medicină Mount Sinai New York, SUA; Cristina Berteanu, medic primar ATI, doctor în medicina, director medical Neolife, si conf. dr. Degi Laszlo Csaba, președinte al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie.

Potrivit acestora, programul de vaccinare, însoțit de respectarea măsurilor de igienă și distanțare fizică, vor conduce la o nouă normalitate și la o vară mai ușoară decât cea de anul trecut.

“Faptul că peste 76% din populație își dorește vaccinarea mi se pare un procent bun, care reflectă nivelul de educație destul de ridicat al populației din România. Ca la orice intervenție și în cazul vaccinării există riscuri și beneficii, iar beneficiile sunt mult mai mari în acest moment. Programul de vaccinare, împreuna cu măsurile sociale, ne vor duce la o nouă normalitate și sper să avem o vară mai puțin restrictivă”
, este de părere medicul român din SUA, Theo Trandafirescu.

La rândul său, medicul ATI Cristina Berteanu a evidențiat interesul crescut al medicilor și pacienților din clinica pe care o conduce pentru vaccinare, iar președintele Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, Degi Laszlo Csaba, a subliniat necesitatea ca din campania de comunicare pe vaccinare să facă parte și un psiholog.

De altfel, toți cei patru medici renumiți au apreciat campania națională de vaccinare desfășurată în România.

Evoluția pandemiei

Situația creată de pandemie ar putea dura câțiva ani, iar mai multe țări europene se pregătesc deja pentru valul III, care va fi marcat de noile mutații ale virusului SARS-Cov 2, mult mai periculoase.

“Suedia a început să iasă din valul II. Dar am început să avem tot mai multe cazuri cu tulpina din Marea Britanie. Ne așteptăm la un iminent val III, care se presupune că va începe la noi, în Suedia, în martie. Vaccinarea nu înseamnă că am trecut de hop. Va trebui să păstrăm măsurile de siguranță încă destul de mult timp, pentru că vaccinurile sunt destul de eficiente pe tulpina din Marea Britanie, dar există o altă tulpină din Africa de Sud, care s-ar putea să ne dea bătăi de cap. După cum spun cercetătorii, s-ar putea să dureze câțiva ani, dar trebuie să învățăm din mers”, a opinat Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, comunicator vaccinare.

Și în Statele Unite ale Americii, sunt multe îngrijorări legate de evoluția virusului și de pericolul mutațiilor suferite, cu consecințe grave în rândul populației tinere.

“La New York, situația este încordată, a început programul de vaccinare, dar avem încă destul de mulți pacienți infectați. A scăzut vârsta de admisie, acum ne confruntăm cu o populație mult mai tânără, între 45 – 50 de ani. Dacă virusul este lăsat să circule în multe țări, se va răspândi. Mutațiile sunt o dovadă a acestui lucru. Nu trebuie să ne relaxăm. Împreună cu vaccinarea și tratarea persoanelor bolnave, să sperăm că ne vom relaxa. În momentul când vom atinge o imunitate de grup de 75% probabil că vom fi mai in siguranță”, subliniază medicul român de la New York, Theo Trandafirescu.

Și România rămâne precaută, iar medicii își pun toată încrederea în campania de vaccinare.

“Rămânem precauți în România, păstrăm măsurile de protecție și distanțare, apreciem efortul cadrelor medicale de un an de zile, stresul în care lucrează. Avem și încredere pentru că a fost un miracol obținerea vaccinului si distribuirea lui în statele membre UE în același timp”, a subliniat directorul medical Neolife, Cristina Berteanu.

“Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”

De un an de zile, pandemia de COVID-19 a schimbat viața întregii planete, iar urmările pe termen lung vor fi și ele destul de dificil de gestionat.

Atât medicii cât și psihologii atrag atenția că nu vom reveni la viața de dinainte de pandemie, ceea ce va presupune un efort de adaptare considerabil.

“Da, va fi o nouă normalitate, nu va fi viața ca înainte la niciun nivel. Va trebui să ne adaptăm și să ne educăm”, spune medicul Theo Trandafirescu.

Procesul de adaptare la noua realitate este unul lung și anevoios și presupune sincronizarea emoțiilor și trăirilor cu ceea ce se întâmplă în jur.

“Este o problemă destul de gravă. Da, vor fi ani, va fi o nouă normalitate. Nu vom mai avea această normalitate. Trebuie să ne sincronizăm normalitatea emoțională internă cu tot ce se întâmplă în jurul nostru. Este foarte important să înțelegem pas cu pas că nu vom mai ajunge niciodată acolo unde am fost. Ne putem adapta fantastic la tot ceea ce înseamnă provocări, dar este un proces lung și va trebui să fim în sincron cu tot ce se întâmplă în jur. Nu vom mai avea niciodată viața pe care am avut-o înainte de COVID“, este concluzia conf. dr. Degi Laszlo Csaba, președinte al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie.

Trebuie să înțelegem însă, că educația este mai ieftină decât ignoranța și să ținem cont de faptul că putem preveni problemele de sănătate printr-un stil de viață sănătos.

“Educația este scumpă. Este sufletul societății, dar este mai ieftină decât ignoranța. Educația populației cu medicina preventivă - somn, dietă sănătoasă, exerciții, liniște, bucurie sufletească și mintală - duce la creșterea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor grave“, concluzionează medicul român de la New York, Theo Trandafirescu.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 8/9 februarie 2021 poate fi urmărită în link-ul de mai jos

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/