Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Campania de vaccinare anti-COVID-19 în România

Beneficiile vaccinării anti-COVID-19 pentru români, dar și campania de informare gândită de autorități au fost dezbătute la Serviciul de noapte.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 în România

Articol de Luminiţa Voinea, 08 Decembrie 2020, 17:52

Vaccinul anti-COVID19 va fi disponibil și pentru români în doar câteva luni, iar autoritățile au pus la punct o strategie prin care speră să se ajungă la limitarea pandemiei.

Strategia Națională de Vaccinare a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de joi spre vineri și este în vigoare.

Ea cuprinde date despre responsabilii cu imunizarea populației și cine sunt cei care vor primi vaccinul cu prioritate.

Vaccinarea va fi gratuită și voluntară și se va face în etape , ținând cont cu strictețe de grupurile prioritare.

România va lucra cu OMS și UNICEF pentru informarea și comunicarea informațiilor din cadrul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Pentru campania de informare din România, una fără precedent, au fost recrutați și experți în comunicare și combaterea fake-news.

Etapele vaccinării

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 va începe cel mai probabil în ianuarie, primii beneficiari fiind cei circa 550.000 de angajați din sistemul medical public și de stat.

Potrivit strategiei, vor fi trei etape de vaccinare: în prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății și social, în etapa a II-a intră populația de risc, cum ar fi adultii cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, personalul din domeniul ordinii publice și siguranței naționale, personalul din sectorul economic vital, iar in etapa a III-a va fi vaccinată populația generală - adultă și pediatrică - în funcție de evoluția epidemiologică.

Descoperirea vaccinului, un moment istoric

Pentru medicul Valeria Herdea, vaccinul reprezintă “lumina de la capătul tunelului” și o șansă extraordinară de a eradica virusul.

“Trăim un moment istoric. Această perioadă pandemică este presărată, din păcate, cu pierderi de vieți omenești. Singura soluție pe care o vedem este soluția vaccinului. Dimensiunea acestei pandemii nu este numai dimensiunea medicală, ci si socială. În momentul în care a apărut ideea vaccinului, faptul că suntem parte a unui mecanism european și faptul că în final vom acces la acest vaccin, pentru noi a însemnat speranță. Se pare că ne vom putea relua viața de dinainte. Îmi doresc enorm să nu mai văd oameni murind, este cel mai important lucru”, a declarat dr. Valeria Herdea, membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România la Serviciul de noapte.

După apariția vaccinului, eradicarea virusului este o problemă care va dura câțiva ani.

“Eradicarea acestui virus va însemna câțiva ani de muncă. Vorbim de câteva etape: oprirea transmiterii virusului, oprirea cazurilor grave și apoi eradicarea. Ea va fi atinsă atunci când 95% din populație va fi vaccinată. Nu înseamnă doar un an. Nu facem vaccinul și gata s-a rezolvat. Vom face acest vaccin, vom avea din ce în ce mai puține forme, și în câțiva ani o să punem jos această boală. Așa a fost eradicată variola, așa se controlează atâtea si atâtea boli infecțioase, doar cu efortul națiunilor, doar cu efortul unit al fiecăruia”.

Accesul echitabil la vaccin

Campania de vaccinare presupune un efort de organizare fără precedent în România.

Vor exista între 850 și 900 de centre de vaccinare în toată țara, plus caravane mobile, iar ținta este ca în 6 luni să avem 13 milioane de români vaccinați.

Procentul ar asigura imunizarea colectivă.

Este un efort considerabil de organizare, de distribuire, de asigurare a condițiilor de depozitare, în care sunt implicați factori de la toate nivelurile societății

“Va însemna un efort logistic enorm și cooptarea a sute, mii de oameni care să participe la această campanie. Dar lucrurile sunt sub control și vestea bună este că se lucrează și există strategia de vaccinare împotriva COVID 19 în România. Există echipe de comunicare, medicale, care se ocupă de logistică, fiecare știm foarte bine ce este de făcut”, spune medicul Valeria Herdea.

Ea dă asigurări că accesul la vaccin va fi unul echitabil și că acesta se va face în condiții de siguranță.

“Pentru noi,contează accesul echitabil la vaccin. Va fi asigurat în condiții de siguranță, de eficiență și nu în ultimul rând de supraveghere a celor care trec prin acest proces. Știm exact unde vor fi centrele de vaccinare și ce se va face la nivelul de medicină de familie“, a punctat dr. Valeria Herdea, membru al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România.

Campania de informare: încredere și transparență

În România, campania de vaccinare va fi dublată de o campanie de informare, una fără precedent, la care au fost recrutați și experți în comunicare și combaterea fake-news.

Coordonatele acestei campanii se bazează pe încredere și transparență și trebuie dublate de un mesaj care să fie pe înțelesul oamenilor, să ajungă la cetățenii obișnuiți.

“Am discutat mult, am fost în dialog intens cu foarte mulți doctori din România. Ceea ce am încercat eu în această perioadă a fost să conving oamenii care se ocupă de acest demers să permită medicilor, specialiștilor, experților, cercetătorilor să se pronunțe. Al doilea lucru pe care am încercat să-l fac este să încercăm să traducem mesajul specializat de la nivelul experților, către populație, astfel încât acesta să ajungă la o manieră cât mai inteligibilă la nivelul oamenilor obișnuiți, fără a coborî însă nivelul“, spune Alina Bârgoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice, expert în combaterea dezinformării.

Bagajul cu care se intră într-o asemenea campanie de comunicare este unul care cântărește destul de greu, având în vedere starea de uzură a opiniei publice, neîncrederea în autorități, dar și explozia de informații care vin în tot ecosistemul de informare, multe dintre ele bazate pe dezinformare.

“Starea opiniei publice cu care se intră în această campanie este una destul de complexă. Este vorba despre o stare de oboseală, de uzură a opiniei publice. Este vorba și de o neîncredere în ideea de autoritate, inclusiv autoritatea medicală. Pandemia a fost însoțită de infodemie – un bombardament pseudo-informațional, care s-a cuplat cu această stare de spirit , de insecuritate. Și un alt lucru specific pe vaccinare, tema antivaccinistă s-a instalat destul de rapid în demersurile de dezinformare. Dintre toate temele eronate, înșelătoare, tema antivaccinistă a fost una dintre cele mai proeminente. Nu se intră cu un bagaj foarte ușor în această campanie“, opinează Bârgăoanu.

Important este să facem o distincție clară între întrebările legate de vaccinare și temele rău-voitoare și să ne informăm din surse oficiale.

“Opinia mea de expert este că trebuie să facem o distincție foarte clară între preocupările legitime ale publicului, întrebările legitime, anxietățile, sursele de nesiguranță și lucrurile care sunt rău-voitoare, informațiile care sunt puse pentru a crea panică. Eu nu aș dori să se amestece pentru că s-ar contamina într-un mod nepermis lucrurile importante. Răspunsurile ar trebui să vină de la experți, de la medici, de la specialiști, de la cercetători. Noi ar trebui să ascultăm foarte mult medicii de specialitate în ceea ce privește vaccinarea“.

Informații oficiale privind campania de vaccinare se găsesc pe platforma națională de informare publică vaccinare-covid.gov.ro.

Video: Serviciul de noapte, ediția din 7/8 decembrie 2020 poate fi urmărită în link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos