Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

11 Noiembrie 2020
Vizualizari: 565
Comentează add

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a discutat cu experții CERT-RO despre securitatea financiară, mai ales în cazul plăților on-line.

EXCLUSIV Cum facem plăți on-line sigure de Black Friday

luminita-voinea

Revoluția ofertelor de Black Friday, foarte tentantă pentru majoritatea cumpărătorilor, ne face adesea să uităm că securitatea plăților on-line este mai importantă decât cumpărăturile în sine.

Specialiștii în securitate cibernetică de la CERT-RO au spus, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, că Black Friday este o sărbătoare greu de gestionat.

Totul se desfășoară contra timp, ofertele pot dispărea cu repeziciune și, de cele mai mult ori, aruncăm cu click-uri și cu date personale vitale oriunde vedem cu ochii, pentru că ne grăbim să cumpărăm produsul dorit.

Așa că, pentru a fi protejați, este bine să folosim la plată un card de credit și să achiziționăm produse de pe acele site-uri care oferă certificat de securitate.

“Trebuie să folosim pe cât posibil cardul de credit, nu pe cel de debit, pentru că astfel, avem mai multe șanse de a ne recupera banii, dacă am făcut o tranzacție din neatenție. Să plătim folosind servicii sigure, să ne uităm la site-urile pe care le folosim, să aibă acel  certificat de securitate care este vital, să fim atenți de pe ce conexiune de internet plătim. Pe cât posibil, să nu folosim rețelele de WI-FI, ci pe cele publice, sau datele mobile ale telefonului”, spune Ștefan Tănase,  expert cybersecurity la CERT-RO.

Atenție și la ofertele-bombă, ele pot fi adeseori capcane și este bine să le ocolim.

“Să încercăm să verificăm produsul pe care vrem să-l cumpărăm, dacă are recenzii pozitive. Și să fim atenți la ofertele miraculoase, ofertele-bombă sau voucherele de cumpăraturi false. Dacă oferta este prea frumoasă, ireală, ca să fie valabilă, atunci probabil nu este!“, adaugă Tănase.

Specialiștii ne mai sfătuiesc să avem grijă cu folosirea datelor cu caracter personal și, în cazul cumpărăturilor on-line, să ne protejăm pe cât posibil aceste date.

“Nimic nu este gratuit, de obicei se plătește în date cu caracter personal. Să fim atenți la aplicațiile pe care le descărcăm și în care introducem datele noastre, aceste aplicații solicită anumite date la care să aibă acces. Pe baza datelor respective, se pot crea diferite profiluri, cei care dețin aplicația îți pot vinde oferte dezavantajoase“, avertizează Elliza Ciurea, consilier juridic CERT-RO.

Securitatea plăților financiare

Este bine de știut că securitatea unei tranzacții financiare e dată de securitatea dispozitivului de pe care plata este făcută.

“În momentul în care stăm la calculator și accesăm o platformă de on-line banking, e important ca acel calculator să nu fie infectat cu malware. La fel și cu telefoanele și dispozitivele inteligente din ce în ce mai folosite. Datele pe care le tranzacționăm prin intermediul lor, devin din ce în ce mai importante“, spune Ștefan Tănase.

În cazul telefoanelor mobile, cel mai ușor pot fi infectate cu viruși atunci când se descarcă jocuri sau aplicații de pe site-uri care nu sunt sigure.

“În cazul telefoanelor, în România, din ceea ce observ eu, marea problemă o reprezintă softurile instalate în mod neoficial pe telefoane: jocuri pentru care uneori ar trebui să plătim, dar pe care le descărcăm de pe  un site obscur si le instalăm. Acesta  este, probabil, vectorul principal de infecție în masă a telefoanelor Android de exemplu și dacă evităm să facem acest lucru, dacă instalăm doar aplicații din surse oficiale putem să facem tranzacții în siguranță“, explică expertul.

Cum evităm clonarea cardurilor on-line

Clonarea cardurilor la plățile on-line este un pericol, iar specialiștii avertizează că nivelul de fraudă cu carduri bancare copiate este în continuă creștere.

Soluția pentru a ne proteja cardul este ca, atunci când facem cumpărături on-line, să folosim un card-tampon.

“O idee foarte bună este să avem un card numai pentru plăți on-line, care să aibă atașat un cont pe care să transferăm doar banii pentru valoarea produsului. Daca se întâmplă să realizați că v-au fost extrași bani din cont, este vital să notificați banca  cât mai repede și apoi trebuie depusă o sesizare la Poliție. Dacă faceți acest lucru în primele 24 de ore vă creșteți șansele de a va recupera banii“, susține Ștefan Tănase,  expert cybersecurity la CERT-RO.

Igiena de securitate cibernetică

Pentru a putea accesa în siguranță internetul avem nevoie de o igienă de securitate cibernetică.

Specialiștii de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO - ne sfătuiesc să ne formăm o rutină periodică și să fim prudenți în accesarea mesajelor primite pe e-mail sau a link-urilor care ne invadează zilnic pe rețele sociale.

“În momentul în care primim un e-mail, un sms, un mesaj pe rețelele sociale, este nevoie de prudență. Dacă este vorba despre un link, chiar dacă e de la o persoană de încredere,  să gândim întâi, să analizăm cu un instrument disponbil on-line,  dacă nu avem o soluție de securitate pe dispozitiv. Sau să vorbim, să confirmăm  la telefon cu emitentul mesajului“.

Putem evita multe dintre amenințările cibernetice dacă ne creăm o rutină digitală: actualizarea automată a sistemului de operare, a software-ului, a antivirusului și ne asigurăm periodic că avem un back-up al fișierelor pe care le considerăm vitale.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 9/10 noiembrie 2020 poate fi urmărită în linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos


Etichete black fridaycumpărăturicardurisecuritate financiară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live