Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

14 Iulie 2020
Vizualizari: 1148
Comentează add

Prof.univ.dr.Iulian Chifu a analizat, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, consecințele pandemiei de COVID-19 la nivel global.

EXCLUSIV Cine pierde și cine câștigă în urma pandemiei   EXCLUSIV Cine pierde și cine câștigă în urma pandemiei  - Conține video

luminita-voinea

Traversăm cu toții, poate, cea mai fierbinte vară... la propriu, dar mai ales la figurat!

Cum se reașează liniile de forță și cine vor fi câştigătorii noii ordini mondiale, care se va crea în urma pandemiei de COVID-19?

La nivelul întregii lumi,  avem o situație de recrudescență a pandemiei și, după mai bine de jumătate de an de la izbucnirea crizei generate de coronavirus, nivelul de acceptabilitate a unor măsuri restrictive, de distanțare socială, la nivelul populației globului, este din ce în ce mai redus, apreciază prof.univ.dr. Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Avertizare Timpurie.

Acum, războiul informațional și infodemia au depășit criza, iar guvernele, decidenții se confruntă cu gestionarea mesajelor colaterale, a fake-news-ului și a altor categorii de informații care fac parte din războiul informațional.

Impactul tehnologiei a produs și alunecarea spre tendințe naționaliste și xenofobe, pentru că astfel de mesaje atrag cel mai mult, explică Iulian Chifu.

“Am avut o alunecare populistă, naționalistă, xenofobă, islamofobă, care a fost dată, în mare măsură, de impactul tehnologiei și social media asupra democrației și a lipsei unei reacții, pentru că, până la urmă, social media a pus opiniile pe aceeași linie și evident că a prevalat cea care făcea mai mult,    atrăgea mai mult. Deci, textele extremiste, radicale, populiste au fost cele care au atras cel mai mult și  au dominat”.

Se pare totuși că această lecție a fost învățată la nivel global și că liderii echilibrați sunt cei care mișcă lucrurile în direcția bună, în timp ce populiștii încep să piardă teren.

“În momentul apariției crizei pandemice, de fapt am văzut că liderii serioși sunt singurii care  pot mișca lucrurile... liderii populiști au pierdut toată zona extremă pentru că, de fapt,  combaterea pandemiei,  combaterea oricărei crize nu se face prin vorbe, se face cu fapte , se face prin evaluări corecte, se face de către oameni care sunt specialiști, de către elita fiecărei națiuni. Eu cred că aceste lecții învățate vor aduce o  reconectare a claselor politice la nivel european. Am văzut-o întâmplându-se în timpul crizei, după mine suntem pe drumul cel bun”, a punctat Chifu.

Cine pierde și cine câștigă în urma pandemiei

Analiza făcută de profesorul Iulian Chifu indică faptul că statele care se vor relansa rapid din punct de vedere economic au șanse mari de câștig în urma crizei generate de coronavirus, în timp ce statele cu lideri autoritari, cum este China, vor rămâne izolate și prin urmare, vor pierde.

“În principiu, statele care au capacitatea cel mai rapid să se relanseze economic și să se adapteze învățând din  această criză sunt cele care vor câștiga. Pot să vă spun care sunt perdanții: toate statele mai degrabă autoritariste și statele care au încercat să speculeze, statele cu lideri autoritari. Și  China va fi în perioada imediat următoare marele perdant pentru că deja au început delocările,  delocalizările  și un anumit tip de izolare. Și Federația Rusă care va trebui să se adapteze la noile realități”.

Uniunea Europeană este într-o poziție favorabilă, dar evoluțiile depind în mare măsură de confruntarea directă dintre cele două mari puteri, SUA și China.

Marele meci în viitor se va da în zona Pacificului, acolo unde și România va trebui să își construiască instrumente și capabilități și să sprijine partenerul strategic, pentru a nu rămâne izolată.

“Practic, trebuie să ne uităm pe glob să vedem cine se adaptează cel mai bine. Uniunea Europeană este într-o poziție mai degrabă potrivită, favorită, dacă nu cumva ne trezim cu efectele negative ale unei confruntări directe și mult mai contondente, mult mai vizibile, între cei doi mari actori - Statele Unite și China - sau, dacă nu chiar, o relocare a intereselor și capabilităților pe Pacific. Să nu uităm că și România va trebui să își construiască capabilități, instrumente și pârghii în zona în care se va derula marele meci în viitor. Deci, în zona Pacificului, acolo unde sunt nișe, unde putem să sprijinim partenerul strategic, unde putem veni cu plusvaloare,  cu echilibre și cu negocieri, pentru că altfel, riscul să vedem delocalizându-se de la noi anumite capabilități în acea zonă în momente critice crește”, a punctat analistul de politică externă, Iulian Chifu.

Extinderea Uniunii Europene

Negocierile avansate de extindere a Uniunii Europene cu Albania și Macedonia par să ducă într-o direcție bună, iar preocuparea pe relația cu Serbia și Kosovo poate aduce o reînnoire a UE.

“Extinderea UE se referă la statele din Balcanii de Vest, care au o perspectivă să devină membre ale UE. În acest moment, negocierile sunt avansate pe Albania și Macedonia, pentru care acordurile de asociere încep să funcționeze. Există o preocupare din ce în ce mai importantă pe relația cu Serbia și Kosovo, pe negocierea directă. A existat o întâlnire la Casa Albă, mediată de președintele Donald Trump, dar nu avem încă un acord. UE este în egală măsură implicată, pentru că perspectiva europeană este proiectul comun pentru ambele părți și aici vedem o reînnoire a UE în această postură. În privința spațiului estic, lucrurile sunt însă complicate, iar negocierile cu  Republica Moldova, Ucraina și Georgia fac pași înapoi”, a mai afirmat prof.univ. Iulian Chifu

Republica Moldova, departe de drumul european

Din păcate, Republica Moldova nu reușește să facă pași pe drumul european.

Perspectiva de a avea patru ani la Chișinău un președinte pro-rus,  cu actuala clasă politică, riscă să îndepărteze și mai mult Republica Moldova de orice șansă de integrare europeană.

Opoziția nu reușește să se coaguleze, iar imaturitatea jucătorilor politici de la Chișinău va costa mult Republica Moldova.

“Capacitatea  de coagulare și de eliminare, în primul rând a Guvernului lui Dodon, a consilierilor lui și ulterior, a regimului Dodon, scade pe zi ce trece, din cauza abordărilor unilaterale. Unele partide consideră că trebuie să formeze singure  Guvernul și să gestioneze situația ieșirii din criză. Alte partide au linii roșii care vizează lipsa de asociere cu unul sau cu altul  dintre jucătorii politici de la Chișinău. Una peste alta, dacă partidele pro-europene nu ajung la un punct de vedere comun,  riscul major este al unei întremări, al unei întăriri a poziției  lui Igor Dodon. O să vedem că se întâmplă și zilele astea, dacă Igor Dodon intră cu guvernul său în alegerile prezidențiale, situația  va fi mult mai gravă, iar perspectiva de a avea patru ani la Chișinău un președinte pro-rus cu actuala politică, riscă să îndepărteze și mai mult Republica Moldova de orice șansă. Nu mai vorbim de relansare economică, nu mai vorbim de situația pandemică de acolo și de modul prost de gestiune. Până la urmă, e vorba despre faptul că există  o imaturitate, aș spune eu, calificată la Chișinău  și, inclusiv, la nivelul înțelegerii politicii”, a punctat prof.univ.dr. Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Avertizare Timpurie.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 13/14 iulie 2020 poate fi urmărită în linkul de mao jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos


Etichete analiză globalănoua ordine mondialăcoronavirusCOVID-19strategia de apărareUEBalcanii de VestRusiaRomâniaRepublica MoldovaChinaSuainfodemiefake-news

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live