Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

8 Martie 2021
Vizualizari: 389
Comentează add

"Vaccin pentru viaţa": Eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 asupra variantelor din Marea Britanie și din Africa de Sud.

Eficacitatea vaccinurilor și variantele din Marea Britanie și Africa de Sud

adriana-turea

foto. astrazeneca.com

Cel mai tânăr român vaccinat anti-COVID este un adolescent, are 16 ani. A fost vaccinat la sfârșitul săptămânii la Ploiești cu serul Pfizer. Adolescentul din București a fost inclus pe listă pentru că are anumite afecțiuni medicale. Specialiștii spun că virusul SARS-CoV-2 cu cât întâlnește mai multe organisme cu atât încearcă să scape, să se adapteze şi așa se formează mai multe mutații. La noi în țară au fost descoperite, până acum, două variante ale acestui virus: tulpina din Marea Britanie și cea din Africa de Sud.

Cercetătorul în farmacologie moleculară Iuliana Popescu spune că specialiștii au făcut studii în legătură cu eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 asupra variantelor din Marea Britanie și din Africa de Sud, primul fiind vaccinul produs de Pfizer-BioNTech.

Iuliana Popescu: Au prelevat ser de la persoane vaccinate cu vaccinuri Pfizer și au încercat să vadă dacă, punând într-un contact, practic, acest ser cu pseudovirusuri produse în laborator, care conțineau mutaţiile specifice acestei tulpini, există o diferență, în sensul că aceşti anticorpi nu ar putea să detecteze aceste virusuri și să-i neutralizeze. Se pare că nu există o diminuare a capacității anticorpilor de a lupta împotriva acestor virusuri mutante. Revenind la tulpina din Africa de Sud, există vreo trei studii. Ideea este că la toate cele trei studii, făcute și de Moderna și de Pfizer, s-a observat totuşi o scădere a capacității de neutralizare a anticorpilor produşi de cele două vaccinuri pentru această tulpină. Nu este o scădere, spun ei, esenţială, este oarecum o scădere de trei ori, dar, spun producătorii, că totuși se încadrează în acele limite care ar permite cât de cât un răspuns imun corect și protector.

În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, un studiu făcut pentru varianta din Marea Britanie a stabilit o eficacitate similară cu cea împotriva virusului original. Rezultatele studiului arată că vaccinul împotriva variantei britanice este eficient în proporție de 75%. În privința variantei din Africa de Sud, informațiile actuale arată că eficacitatea ar putea fi semnificativ mai mică, dar cifrele exacte nu sunt încă disponibile.


Etichete (ii)vaccineficacitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live