Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

9 Iulie 2019
Vizualizari: 1253
Comentează add

Analistul de politică externă, Iulian Chifu, a vorbit în exclusivitate la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre pericolele de escaladare a crizei nucleare din Iran.

Chifu: Criza nucleară din Iran atinge cel mai mare potențial exploziv Chifu: Criza nucleară din Iran atinge cel mai mare potențial exploziv - Conține video

luminita-voinea

Foto: Prof. univ. Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Avertizare Timpurie, în studioul "Serviciului de noapte", alături de realizatoarea emisiunii,  Maria Țoghină.

Iranul a început de luni dimineaţă să îmbogăţească uraniu peste nivelul de 4,5%,  încălcând limita de 3,67% impusă de acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian.

Anunțul Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) vine  la un an de la decizia Statelor Unite de a se retrage unilateral din acordul nuclear international,  care interzicea Iranului să dezvolte programul nuclear în scopuri militare, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Uniunea Europeană cere Iranului să înceteze și să anuleze măsurile ce încalcă acordul nuclear international, în timp ce SUA avertizează că “Iranul nu ar trebui să confunde moderația Statelor Unite cu o lipsă de hotărâre”.

Franța își asumă misiunea de a aduce părțile la masa negocierilor și își trimite consilierul diplomatic la Teheran.

Criza din Iran “are în acest moment cel mai mare potențial exploziv”

Analistul de politică externă Iulian Chifu susține că, în momentul de față, criza din Iran se află în partea ei cea mai complicată, iar potențialul de a exploda este foarte mare.

“Este chestiunea de politică externă cea mai dificilă în acest moment,  cu potențialul exploziv cel mai mare. Am văzut un număr de acțiuni anterioare, și prin Iran și prin Siria,  cu prezență iraniană și prin Irak, cu anumite amenințări și retragerea membrilor ambasadei iraniene, inclusiv pe dimensiune petrolieră. Am avut acele episoade cu tancurile petroliere, care au fost atacate, am avut un număr foarte mare de divergențe sunito-șiite, am avut implicări în terțe state, cum este Yemen. În momentul de față suntem în cea mai complicată parte a crizei, pentru că Iranul a ales să depășească cantitatea de uraniu îmbogățit în varianta 3,67% convenită și  să înceapă îmbogățirea la un nivel superior de 4,5%. În momentul de față,  Iranul însuși iese din acordul nuclear stabilit, din care SUA s-au retras, dar UE și  celelalte state membre ale Consiliului de Securitate,  Rusia, China au rămas”, a comentat la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, prof.univ. Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Avertizare Timpurie.

Agentia Internațională pentru Energie Atomică de la Viena a confirmat oficial faptul că Iranul a trecut la acest nivel de îmbogățire a uraniului peste limita maximă admisă.

Consecințele acestei măsuri și pericolele pentru umanitate sunt imense.

“De data asta este vorba de posibilitatea ca, pe această variantă , escaladarea si căderea în conflict deschis să fie mult mai prezentă, iar un eventual conflict cu componentă nucelară ne aduce într-un spațiu la care nu ne-am gândit niciodată. Presiunile bilaterale,  greșelile și ambiția , chestiunile de natură electorală, și în Iran, dar și în SUA, fac ca aceste tensiuni să escaladeze foarte repede”, a avertizat Iulian Chifu.

Iranul “se joacă cu focul”

În acest moment suntem la limita escaladării crizei nucleare din Iran, iar o soluție ar putea fi discutarea situației în ONU.

Până atunci, președintele Franței, Emmanuel Macron, încearcă o detensionare a situației trimițându-și consilierul diplomatic la Teheran.

“Este bine că domnul Macron încearcă o detensionare în ce privește Iranul, vom vedea măsura în care acolo se pot negocia încă lucrurile. După mine,  suntem la limită. Iranul se joacă în momentul de față cu focul! ONU ar putea lua în discuție situația curentă, ieșirea Iranului din regulile jocului, încălcarea acordului de evitare a acestor îmbogățiri și a mersului spre armă nucleară în Iran”, a mai spus Iulian Chifu.

El apreciază că  gestul Iranului este unul extrem de periculos și ar avea ca efect escaladarea tensiunilor la nivel global.

“Odată ce Iranul merge în această direcție și nu există o intervenție externă pentru a stopa această spirală, este natural și a afirmat-o ca atare Arabia Saudită  care își dorește și ea o armă atomică. Odată ce ai deschis Cutia Pandorei, ceea ce urmează este exploziv ca viteză și ca impact!”, a conchis analistul de politică externă Iulian Chifu.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 8/9 iulie 2019


Etichete Iranprogramul nuclear iranianuraniuIulian ChifuEuropaONU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live