Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

27 Noiembrie 2018
Vizualizari: 953
Comentează add

"Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină a discutat despre smnificația și rolul Catedralei Mântuirii Neamului, inaugurate în urmă cu doua zile.

Catedrala Națională, un vis al românilor de peste 100 de ani

luminita-voinea

Maria Țoghină, alături de invitații "Serviciului de noapte"

La 100 de ani de la făurirea României Mari, un alt vis al românilor devine realitate: Catedrala Mânturii Neamului.

Ideea acestei catedrale este mai veche decât România Mare, Regele Carol I fiind cel care a văzut necesitatea ridicării unei catedrale simbol pentru a-i cinsti pe eroii căzuți în războiul de independență, a amintit la Serviciul de noapte, Remus Rădulescu, jurnalist Radio România Actualități la Redacția Religioasă, cel care a transmis în direct pe posturile corporației Radio România, momentul inaugurării Catedralei.

"Am avut impresia că particip la un eveniment istoric. Acest vis al românilor e mai batrân decât România Mare, care are 100 de ani. Se  împlinesc 140 de ani de când s-a pus problema  ridicării unui Catedrale Naționale. Regele Carol I este cel care, dupa războiul de independență, a văzut necesitatea ridicării unei catedrale ca un simbol și ca un un mod de a-i cinsti pe eroii căzuți în războiul de independență prin care Regatul Româniai a devenit independent, s-a salvat de o dominație străină. Și așa a apărut și numele: Catedrala Mântuirii Neamului. S-a gândit la o salvare, la o mântuire istorică a neamului, nu la o mântuire obligatorie, care se repercutează asupra neamului. Mai nou, s-a impus numele de Catedrală Națională, ceea ce e foarte bine pentru spiritul vremii de azi", a spus Remus Rădulescu.

Biserica "poate liniști multe furtuni"

Catedrala Mântuirii Neamului are rolul de coagulare a societății și de unire în jurul bisericii.

"Eu cred că o biserică poate liniști multe furtuni. La sfintire, sub bolta bisericii Catedralei Nationale au stat politicieni de toate culorile. Când e vorba de rugăciune, putem fi la unison. Cred că această  catredrală este o invitație, pentru toată lumea să lase colții acasă și să intre alături de frate, de vecin, de cel care are o altă orientare politică, un alt statut financiar și să stea umăr lângă umăr și se se poată ruga în fața lui Dumneazeu. Cu toții putem sta în rugăciune într-o astfel de biserică. Asta este principiul unității pe care Patriarhul Daniel a încercat să-l aplice", a spus la "Serviciul de noapte", Visarion Alexa, preot la Biserica Sfântul Nicolae Militari din București.

Catedrala este văzută cu ochi buni și de reprezenanții celorlalte culte religioase.

Părintele Fracisc Doboș, purtător de cuvânt al  Arhiepiscopiei Romano Catolice București, a subliniat de altfel, rolul de catalizator al Catedralei.

"Te bucuri în credință de credința mărturisită și clădită  a fratelui tău ortodox, a Bisericii Ortodoxe, atunci când o clădire,  o clădire de cărămidă și nu doar de cărămidă, de mozaicuri, devine o clădire a unor inimi. Și de asta îmi doresc ca această clădire să clădească suflete, să clădească o comunitate de credință, să-i întărească pe oameni.  Iată cum o construcție poate să ajute și acest lucru se va vedea cu timpul, rostul și menirea  ei și îmi doresc ca acele cărămizi să prindă viață prin acei care vor sfinți cu rugăciune locul acela", a mărturisit părintele Fracisc Doboș.

La Catedrala Mântuirii Neamului din Bucuresti se respectă tradiția sfințirii timp de 40 de zile consecutiv, ca la orice lăcaș nou construit, potrivit tradiției ortodoxe.

În fiecare dimineață, timp de 40 de zile, între orele 9.00 si 11.00, se oficiază  Liturghia, interval orar în care Catedrala nu se poate vizita.

În schimb, programul vizitelor continuă până pe  29 noiembrie, după care Catedrala va avea un serviciu religios cu un program prestabilit.

Video: Emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 26/27 noiembrie 2018


Etichete Catedrala Mântuirii NeamuluiunitatebisericăServiciul de noapte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live