Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corina Negrea

6 Decembrie 2010
Vizualizari: 3187
Comentează add

Dr. Radu Popa, profesor în Departmentul de biologie al universităţii din Portland, spune că descoperirea bacteriei ce foloseşte arsenic va revoluţiona modul în care se face cercetare.

Bacteria care înglobează arsenic, "premieră în ştiinţă" Bacteria care înglobează arsenic, "premieră în ştiinţă" - Conține audio

corina-negrea

Tulpina bacteriei GFAJ-1 + Ca / P-GFAJ-1, descoperită de NASA văzută printr-un microscop electronic. Foto: Reuters.

NASA a descoperit o nouă formă de viaţă capabilă să folosească arsenic în loc de fosfor în procesul său chimic de constituire şi creştere.

Dr. Radu Popa, profesor în Departmentul de biologie al universităţii din Portland, expert in astrobiologie, spune că este o premieră în istoria ştiinţifică.

El explică faptul că sunt deja cunoascute bacterii care rezistă la concentraţii mari de arsenic însă supriza este că această bacterie nou descoperită înglobează arsenicul în propriul material genetic.

Profesorul Radu Popa spune că o astfel de evoluţie este uimitoare pentru că un element esenţial din ADN este înlocuit.

"Arsenicul a devenit parte din materialul genetic al acestui organism, aşa cum nu s-a mai întâmplat până acum în ştiinţă. Un element de bază să fie înlcuit nu este logic din punct de vedere a ceea ce ştim", a declarat Dr. Radu Popa.

El menţionează că în cazul acestei bacterii este vorba despre o evoluţie secundară nelegată de originea vieţii. Această formă de viaţă face parte dintr-un grup foarte avansat evoluţionar, potrivit lui Radu Popa.

"Acum ştim ce să căutăm. Probabil că vom găsi foarte mulţi microbi în natură care să aibă asemenea adaptări", mai spune profesorul Departmentului de biologie al universităţii din Portland.

În urma acestei descoperiri, specialiştii de la NASA se vor putea orienta spre finanţarea unor cercetări în condiţii de viaţă similare unor alte planete, mai spune profesorul Radu Popa.

E mai precizează că descoperirea va schimba modul în care se va face cercetare, va fi o schimbare a mentalităţilor traditionaliste privind orientarea şi finanţarea cercetărilor.

Audio: Interviul integral cu Dr. Radu Popa.


Etichete Radu PopabacteriiorganismNASAarsenicmoleculă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live