Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

8 Octombrie 2014
Vizualizari: 1914
Comentează add

FOTO: Drone, imprimante 3D, bancomat de monede virtuale: sunt câteva dintre exponatele târgului Internet Mobile World, care are loc azi și mâine la București.

Atracțiile #IMWorld 2014 Atracțiile #IMWorld 2014 - Conține video

ionut-iamandi

Foto: Ionuț Iamandi

Mai multe mii de oameni au fost astăzi la pavilionul de expoziții Romexpo ca să inițieze colaborări, să își facă noi relații sau pur și simplu să caște ochii la invențiile prezentate de firmele de tehnologie de la Târgul Internet Mobile World.

În hala de expoziții care părea aproape plină au încăput peste o sută de firme din domeniul IT, al telefoanelor și dipozitivelor mobile și al softurilor de computere.

Pe lângă relațiile pe care la un asemenea târg firmele le pot face între ele, organizatorii au invitat mai mulți vorbitori din domeniu, de la care, pe lângă informațiile pe care doar inițiații le pot înțelege, puteai afla și câteva lucruri mai lumești.

Ca de pildă că după ora 16.00, în Polonia, într-o zi de lucru obișnuită, sunt mai mulți oamenii care deschid mai degrabă Facebookul decât televizorul.

În zona centrală a expoziției tronează așa-numitul "sector al viitorului". Aici te aștepți să vezi tehnologii de ultimă oră, dar printre exponate era și Google Glass. Da, tot Google Glass - "ochelarii inteligenți" - pe care și anul trecut puteai să îi probezi la târg. Și ca și anul trecut, și în acest an Google Glass nu pot fi cumpărați în magazinele din România.

În schimb, vedeta expoziției anul acesta pare să fie drona, "o jucările" de mai multe mii sau zeci de mii de dolari prezentă aici în mai multe forme și dimensiuni.

Dar despre casa sau mașina scoasă la imprimantă știți?

Citeam mai demult de un arhitect american care a desenat un mic castel medival pe care... l-a scos la imprimantă și l-a amplasat în grădină.

Nu la orice fel de imprimantă. Ci la cea 3D, care deja își arată utilitatea.

Angajatul de la firma care adusese imprimanta povestește că ei nu mai merg să înlocuiască de pildă o clanță stricată. O proiectează și o printează. La fel și cu mânerele de la mobila de bucătărie, spune el.

Imprimanta are la spate un cilindru pe care e înfășurat un fir dintr-un plastic special. Produsul imprimat e așadar din acest plastic, dar au apărut și imprimante mai noi care folosesc în loc de plastic, metal.

Monedă virtuală, bancomat de fier

O altă surpriză care pândește dintr-un colț al târgului este un ATM... de bancnote care nu există. Este vorba de "valuta" virtuală bitcoin cu care se pot face tranzacții internaționale online cu comisioane infime față de cele bancare. 

E o monedă destul de instabilă, foarte valoroasă (azi era puțin peste 1.200 de lei un bitcoin) și care ar fi ferită de inflație pentru că numărul de bitcoins este limitat la 24 de milioane.

Bitcoin-ii sunt scoși pe piață treptat, până acum fiind în circulație 14 milioane de bitcoins - potrivit firmei care a adus singurul bancomat de bicoins din România, aflat undeva în Piața Unirii din București.


Etichete Exclusiv OnlineȘtiri BucureștiIMWorld#IMWorldIMWorld2014TVFacebookVineGoogle Glassdroneimprimanță 3Dbitcoinmonedă virtuală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live