Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

26 Octombrie 2010
Vizualizari: 4626
Comentează add

Invitaţi: prof.univ.Constantin Hlihor, decan al Facultăţii de istorie a Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir şi prof.univ. Petre Otu de la Academia Militară.

Armata Română. De la Est la Vest. 1941-1945 Armata Română. De la Est la Vest. 1941-1945 - Conține audio Armata Română. De la Est la Vest. 1941-1945 - Conține galerie foto

22 iunie 1941, ora 3.30, armatele germană şi română trec Prutul, germanii în cadrul operaţiunii Barbarossa,românii pentru reîntregirea fruntariilor cedate cu forţa URSS-ului cu un an în urmă, consecinţă a Pactului Ribentropp-Molotov.

Armată Română ca dealtfel şi fruntaşii politici ai ţării s-au aflat într-o dilema, în urma căreia au avut de plătit şi unii şi ceilalţi, dar şi un popor întreg, multe decenii mai târziu,după încheierea păcii.

AUDIO: emisiunea Istorica, ediția din 25 octombrie 2010

A fost necesară participararea Armatei române la operaţiunile desfăşurate în Est? Ce vină a purtat generalul, mai apoi Mareşalul Ion Antonescu? Se putea proceda şi în alt chip? Exemplul finlandez putea fi aplicat de către România?

Azi, aliaţi, mâine, inamici, un enunţ valabil şi pentru germani,dar şi pentru sovietici din perspectivă românească.

Posibile răspunsuri argumentate de invitaţii ediţiei pe bază dovezilor, inscrisurilor şi memoriei orale, inclusiv prin studiul înregistrărilor din epocă în 45 de minute de dezbatere. Înăuntrul emisiunii avem şi câteva minute cu confesiunile unei supravieţuitoare, astăzi la 98 de ani, a luptelor de pe frontul de Est, dar şi în Vest, până în Austria. E doamna Mariana Dragescu, femeie-pilot din Escadrila Albă sau serviciul de ambulanţă aeriană al Armatei Române.

Contribuţii editoriale: Sorin Turturică, muzeograf la Muzeul Aviaţiei şi aviatoarea Mariana Dragescu, combatant în ambele campanii militare ale ultimului război mondial de Mirela Băzavan


Etichete PrutRomâniaaliaţiarmata română

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live