Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

14 Iunie 2019
Vizualizari: 1564
Comentează add

E Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, iar cu această ocazie în mai multe localităţi din ţară sunt evenimente speciale la centrele de donare.

Apel matinal: Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge (AUDIO+TEXT) Apel matinal: Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge (AUDIO+TEXT) - Conține audio

radio-romania-actualitati

Foto. Arhivă.

E Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, iar cu această ocazie în mai multe localităţi din ţară sunt evenimente speciale la centrele de donare.

În Bucureşti, de azi până duminică, o caravană mobilă se va afla în Parcul Herăstrău, la intrarea dinspre Piaţa Charles de Gaulle.

Tot în Bucureşti, în această dimineaţă la Centrul de Transfuzii Sanguine au fost mai multe persoane ca de obicei, a declarat la Radio România Actualităţi şefa centrului, Doina Goşa.

Ea a spus că speră ca numărul mare de donatori să se menţină şi în lunile următoare.

AUDIO: Apel matinal, invitat, Doina Goşa, șefa Centrului de Transfuzii Sanguine.

TEXT: 

Realizator: 14 iunie este Ziua mondială a donatorului de sânge - una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică desfășurate de Organizația Mondială a Sănătății. Data aleasă este un omagiu adus imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge. Iată de ce stăm de vorbă chiar acum cu doamna doctor Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.
Bună dimineața!


Doina Goșa: Bună dimineaţa!


Realizator: Să ştiţi că ceva mai devreme am fost acolo alături de colegul meu Ion Marinescu. Sunt astăzi mai mulți donatori decât într-o zi obișnuită?


Doina Goșa: Sunt! Sunt astăzi mulţi donatori și eu le mulțumesc pentru asta. Astăzi este o zi de sărbătoare pentru donatorii noștri, și vreau să le spun tuturor donatorilor "La mulți ani!" cu multă sănătate și tot ce îşi doresc ei, și le mulțumim, evident, pentru gestul lor profund uman de a veni în mod constant și a dona sânge.


Realizator: Doamnă doctor, scopul acestei zile, 14 iunie, este mai cu seamă de a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge. Ce trebuie să știe donatorii, dar și cei care nu au donat până acum?


Doina Goșa: În primul rând, donatorii trebuie să știe că gestul de a dona sânge este un gest foarte important pentru pacienții din spital, pentru că, din păcate, sunt mulți pacienți care au nevoie de sânge și foarte mulți dintre ei au nevoie de sânge astfel încât viața lor poate să depindă de această pungă de sânge. Sânge nu se poate produce în laborator, nu se cumpără, nu se vinde, el se donează. Se găsește doar în venele oamenilor, și dacă aceștia nu vin să doneze, atunci când au nevoie pentru ei sau pentru cineva apropiat nu vor găsi sângele la centru, să-i aștepte. Deci oamenii trebuie să știe că donarea de sânge este foarte importantă. De asemenea, trebuie să știe că atunci când se hotărăsc să vină să doneze trebuie să fie perfect sănătoși - deci nu trebuie să aibă o boală cronică, nu trebuie să fie în tratament pentru infecție -, deci trebuie să fie perfect sănătoşi, odihniţi și dornici de a face bine.


Realizator: Dornici de a face bine - corect ați punctat. Care este situația în acest moment în București, în România, dacă o cunoașteți? - gândindu-mă, evident, la rezerva de sânge.


Doina Goșa: Noi în momentul de față suntem în echilibru, deci nu pot să spun că stăm mai bine sau mai rău decât în anii trecuți.  Însă ceea ce este foarte important - și vreau ca oamenii să audă acest lucru - este că în perioada următoare, deci în lunile iulie și august, avem nevoie de același număr de donatori în centru, pentru că pacienții, din păcate, nu intră în vacanță. Lunile iulie și august sunt luni de concedii, copii intră în vacanță, Bucureștiul este gol și scade și numărul donatorilor la centru. De aceea, înainte de a pleca în concediu le recomand bucureștenilor să treacă pe la centrul de transfuzii şi să doneze o pungă de sânge.


Realizator: Apropo de Centrul de Transfuzie Sanguină din București: este singurul loc unde putem dona sânge? Cel puțin în Capitală...


Doina Goșa: Se poate dona la Centrul de Transfuzii Sanguine București, se mai poate dona la Spitalul Universitar de Urgență București și se mai poate dona şi la Spitalul de Urgență Floreasca și Institutul Clinic Fundeni.


Realizator: Cum putem încuraja cât mai mulți oameni să doneze, gândindu-mă totuși şi la micile stimulente materiale? Ne vorbea și colegul nostru Ion Marinescu ceva mai devreme: un bon de masă, o zi liberă ș.a.m.d.


Doina Goșa: Da... Eu nu le-aş numi "stimulente materiale". Ce le oferim noi donatorilor de sânge sunt cele şapte tichete care practic reprezintă o masă bună, după ce donatorul a lăsat 450 ml de sânge la noi, o zi liberă la serviciu - pentru că este normal să fie așa, că nu pot să doneze dacă lucrează, și atunci trebuie să primească această zi liberă și trebuie să fie plătită această zi liberă - și reducerea pe abonamentul pe transportul în comun o lună de zile - reducerea este de 50%.
Pe de altă parte, cel mai important lucru pe care eu îl consider este acela că donatorului de sânge și îndeosebi donatorului care vine în mod constant la centru îi este monitorizată starea de sănătate; i se efectuează de fiecare dată niște analize, trece prin consultație medicală și în felul acesta el poate să-şi țină sub control sănătatea - lucru deosebit de important.


Realizator: Da. Altfel spus, donatorii sunt printre cei mai sănătoși din țară. Corect?


Doina Goșa: Sunt printre cei mai sănătoși; donatorii constanți sunt printre cei mai sănătoși, pentru că atunci când un donator are o problemă de sănătate noi îl depistăm și îl restricționăm de la donare, și cel puțin el știe că are acea problemă şi merge mai departe şi se investighează.


Realizator: Vă mulțumesc pentru toate aceste informații pe care ni le-aţi oferit!


Apropo, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge pentru 2019 este "Sânge sigur pentru toți", iar donarea de sânge îmbunătățește starea de sănătate a donatorului. Organismul uman încearcă să refacă stocul de celule sanguine pierdute imediat după ce se donează sânge, acest lucru determinând producția de celule noi. În două săptămâni se reface complet componenta celulară donată.

Alte efecte: se reduce îmbătrânirea, întrucât scade nivelul de stres, se previn chiar și infarctul și accidentul vascular cerebral; de asemenea, specialiștii mai susțin că prin donarea de sânge scade și riscul de cancer, vindecarea plăgilor este mai rapidă și scade și colesterolul.

Totodată, în urma donării se îmbunătățește starea de spirit. Nu uitați, donarea reprezintă în primul rând un gest umanitar


Etichete apel matinaldonare de sangetransfuziiromaniabucurestiCentrul de Transfuzii Sanguinedoina gosa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live