Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 04 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Cătălin Cîrnu

3 Noiembrie 2020
Vizualizari: 1858
Comentează add

Consiliul Concurenței urmărește evoluția prețurilor testelor pentru COVID-19 în România și va decide dacă va declanșa o investigație în acest sens.

Apel matinal: Invitat,Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consilului Concurenţei

catalin-cirnu

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în studioul Radio România Actualități. Foto: Arhivă

Emisiunea "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu -  Consiliul Concurenței urmărește evoluția prețurilor testelor pentru COVID-19 în România și va decide dacă va declanșa o investigație în acest sens, după cum anunță conducerea instituției. Persoanele care au decis să se testeze au constatat deja că, în țara noastră, prețul acestor teste este mai mare decât în alte state ale Uniunii Europene, deși veniturile românilor sunt semnificativ mai mici decât media comunitară. Invitatul "Apelului matinal" este astăzi președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Bună dimineața!


Bogdan Chirițoiu: Bună dimineața!


Realizator: Înainte de a vă întreba despre o posibilă decizie, apropo de această investigație, să le reamintim ascultătorilor noștri care nu și-au plătit un astfel de test la o clinică privată: el costă aproximativ 400 de lei, în condițiile în care în Norvegia, de exemplu, testele sunt gratuite chiar și pentru străini. De ce credeți că prețurile sunt mai mari la noi, decât în alte state europene, gândindu-mă, evident, la o posibilă analiză pe care Consiliul Concurenței a realizat-o?


Bogdan Chirițoiu: Noi încă analizăm elementele de cost implicate /.../ și nu mai am date /.../  concluzie acum dar ce vedem însă totuși pe date este că sunt variaţii foarte mari de preţ, de la cele mai ieftine teste şi cele mai scumpe la noi din țară, diferența e de 1 la 3, ceea ce nu pare să indice o înțelegere, ce căutăm noi în mod normal, da, când ne uităm o piață. În același timp, arată o oportunitate pentru clienți, pentru cei care au nevoie de teste, faptul că cel puțin în orașele mari, unde avem multe laboratoare care fac teste, au posibilitatea să găsească prețuri bune, prețuri care sunt sub nivelul din țări din Europa. Deci, recomandarea noastra ar fi ca oamenii să nu se repeadă când au nevoie de un test, fie că pleacă la serviciu, fie în străinătate, fie că pleacă în concediu, fie că vor ei să se liniștească, să își facă un test pe banii lor, da, pentru că pot face și teste gratuite prin sistemul /.../. Dar dacă vor ei să își comande un test, da, recomandarea e să nu se repeadă în primul, în primul centru de testare, ci să /.../ prețuri de la... să verifice preţuri de la mai multe centre pentru că au șanse mari să găsească prețuri bune pentru test.


Realizator: Da. Am încercat și noi, cam toate sunt, cel puțin la nivelul Bucureștiului, 350 și 400 de lei, dar vom mai discuta despre aceasta în momentul în care va apărea lista. Traversăm cu toţii o perioadă dificilă, cred că e un truism. Cum apreciați însă că s-au derulat licitațiile publice pentru echipamentele și produsele medicale, dezinfectanți, măști și așa mai departe? Până acum au existat ceva sancțiuni?


Bogdan Chiriţoiu: Avem o investigație pe zona de produse medicale și e foarte posibil să venim cu sancțiuni în perioada imediat următoare. În aceleași timp, evident că a fost o perioadă de criză și în criză trebuie luate decizii foarte repede. Nu prețurile sunt cel mai important lucru, ci de multe ori viteza e cea mai importantă. Deci n-am avut niciodată îndoială că vor fi situații în care unii comercianţi oportuniști vor folosi ocazia ca să ceară prețuri de speculă. De asta am colaborat cu o serie de agenţi economici care au vrut să se asigure - de genul Emag, dacă pot să dau nume de companii - care au vrut să se asigure că pe site-ul, pe platforma lor nu sunt primiţi comercianţi care pentru... nu ştiu... echipamente de protecție cer prețuri de speculă. Şi, în acelaşi timp, acolo unde vom putea, vom aplica și noi sancţiuni.


Realizator: Ştiu că aţi finalizat prima etapă a analizei derulate în contextul liberalizării activității de furnizare a gazelor naturale către clienții casnici. Schimbăm un pic registrul, apropo de analize... Care au fost concluziile?


Bogdan Chiriţoiu: Exact, am trecut de la sănătate la gaze. Ce vedem, că, din punct de vedere al prețurilor, lucrurile merg bine. Deci față de perioada în care preţurile erau reglementate, acum vedem prețuri care pot să fie cu 20% mai mici, ceea ce e o oportunitate acum, când începe sezonul rece, când notele de plată la gaze pot creşte, în special pentru cei care se încălzesc pe bază de gaze. Deci e o oportunitate ca, renegociindu-şi condițiile, fie la același furnizor pe care îl au în momentul de faţă - sunt doi mari furnizori în ţară, mari şi laţi - deci fie renegociind, folosind ofertele pe care le au acești doi furnizori, fie mutându-se la un nou furnizor, pentru că sunt multe companii - de exemplu cele care furnizează electricitate acum vor să furnizeze şi gaze sau sunt alte companii mai mici care vor să intre în piață - deci există oferte mult mai bune decât cele care existau acum câteva luni şi ar fi păcat, repet mai ales cei care se încălzesc pe gaze, să nu folosească această oportunitate să-şi reducă pe perioada iernii notele de plată. Deci noi estimăm că /.../ este pentru, punem o familie obișnuită, pot să se reducă cu 100 de lei pe lună.


Realizator: Recent spuneaţi că veţi publica pe pagina de internet a Consiliului Concurenței o listă actualizată cu operatorii economici care au fost implicați în investigații privind trucarea de licitații, deciziile de sancționare din ultimii trei ani, precum și mențiunile cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu Autoritatea Națională de Concurență. Chiar sunt curios să știu cum sunt alterate licitațiile.


Bogdan Chiriţoiu: Modul în care pot fi trucate licitaţiile... rotaţia e un exemplu clasic în care companiile se înțeleg între ele... Una vine cu o ofertă mai bună, celealte vin cu oferte mai mari, la un lot să spunem, iar la alt lot se schimbă regulile da?, altă companie e lăsată să câstige. Sau se înțeleg între ele iarăşi. Unele vin cu oferte mari, intenţionat să piardă, să mimeze concurenţa, una vine cu o ofertă un pic mai mică, câștigă și le subcontactează pe celelalte.


Realizator: Adică cedez eu acum, câștigaţi dumneavoastră... La următoarea licitație facem invers, ca să câștigăm amândoi la un moment dat!


Bogdan Chiriţoiu: Da. Unii vin cu un preț maxim, ceilalţi vin cu un preţ un pic sub preţul maxim al licitației şi în felul ăsta câştigă complet aproape de maximum cât poate să accepte autoritatea contractantă, cât poate să accepte statul, şi îi compensează pe ceilalţi.


Realizator: Mulțumesc. Rămânem în așteptare, apropo de această analiză pe care o veți face, apropo de evoluția prețurilor testelor pentru COVID-19 în România. Mulțumesc încă o dată.


Bogdan Chiriţoiu: Cu mare plăcere.

(RS)


Etichete exclusiv radioapel matinalconsiliul concurenteibogdan chiritoiupretul testelor covid(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live