Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat prof.univ.dr. Vasile Puşcaş

TEXT + AUDIO.

Apel matinal - Invitat prof.univ.dr. Vasile Puşcaş
Profesorul Vasile Puşcaş. Foto: wikipedia.org.

Articol de Radio România Actualităţi, 03 Iulie 2019, 08:57

AUDIO: Apel matinal - Invitat prof.univ.dr. Vasile Puşcaş.

Realizator: La Strasbourg a început activitatea noului Parlament European rezultat în urma alegerilor de la sfârșitul lunii mai. Prima sesiune consacrată alegerii unei noi conduceri, iar următoarea eurodeputații vor vota noul șef al executivului comunitar, ce va fi desemnat de statele membre. Între timp, la Bruxelles, liderii europeni au reușit în sfârșit să ajungă la un acord asupra numirilor în posturile cheie din Uniune. Vorbim acum despre viitorul Europei Unite împreună cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, profesorul universitar doctor Vasile Pușcaș, de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeş Bolyai din Cluj, ne amintim negociator șef al României cu Uniunea Europeană. Bună dimineața, domnule profesor, bine aţi venit la "Matinal"!
Vasile Pușcaș: Bună dimineaţa! Bine v-am regăsit!
Realizator: Ursula von der Leyen propusă pentru funcția de președinte al Comisiei Europene dacă va fi confirmată de Parlamentul European, va intra în istorie ca prima femeie ce se va afla la cârma executivului comunitar. De ce să ajuns atât de dificil la la o soluţie?
Vasile Pușcaș: Nu cred că este foarte dificilă calea prin care s-a ajuns la această soluţie. De obicei lucrurile mergeau pe procedura târguielii. De data aceasta, datorită faptului că și Parlamentul European este mult mai divers și timp punctul de vedere al opțiunilor statelor membre diversitatea fost foarte mare, a fost nevoie de o negociere multilaterală, care să aibă totuși niște lideri și această negociere a durat câteva zile, ceea ce nu mi se pare deloc mult și nu este nici măcar complicat. Eu cred că lucrurile au mers așa cum se obișnuiește la Bruxelles, având în vedere faptul că Uniunea Europeană este o structură de state membre și faptul că tratatul Lisabona dă Consiliului European, respectiv liderilor statelor membre, acest atribut de a formula nominalizarea pentru Comisia Europeană. Este ceva normal.
Realizator: A fost o negociere în limite normale? Spuneţi-mi.
Vasile Pușcaș: A fost o negociere absolut în limite normale. Evident, am putut foarte bine să vedem cine a fost, cine a avut o viziune mai bună, niște obiective clare în negociere, și acesta a fost președintele Macron, și firește că așteptăm de acum înainte ca propunerile să aibă undă verde și de la Parlamentul European, fiindcă ceea ce trebuie să constatăm acuma, de obicei aceste negocieri încercau să pună în acord opţiunile Consiliului European cu Parlamentul European. Numai că acum constatăm că socialiștii și verzii au anumite rețineri față de propunerile de ieri ale Consiliului European. Deci va mai dura puțin această pertractare, să îi spunaşa.
Realizator: L-aţi amintit mai devreme pe președintele Macron, un susţinător al Ursulei von der Leyen. Ce importanţă are pentru România această nominalizare?
Vasile Pușcaș: În primul rând, constatăm faptul că principalele puncte pe care viziunea lui Macron despre reconstrucția europeană prin politici a învins oareșcum, pentru că și doamna ministru a Germaniei și prim- ministrul al Belgiei și și propunerea pentru Banca Centrală Europeană sunt oarecum modele sau, dacă vreţi, modelate pe principalele politici. Acestea...
Realizator: Cristine Lagard la Banca Centrală.
Vasile Pușcaș: ... Lagarde sigur că da, Lagarde, Michele. Dar ceea ce e important pentru noi, pentru România, este faptul că, haideți să spunem, deși modalitatea de a se lua decizia în Uniunea Europeană și e a se formula politicile este business as usual, asta arată că procesul de integrare va avansa fie că este vorba de aspectul piesei, fie că este vorba de aspectul financiar-monetar şi nu în ultimul rând de acela al securității europene. Lucrurile acestea sunt, dacă vreţi, punctele principale de discuție ale procesului integrării europene și cert este că așa cum a fost propus, nominalizat leadershipul Uniunii Europene pentru următorii cinci ani, înseamnă că va duce această politică în față. Ce e important pentru noi? Este important faptul că va trebui cât se poate de repede să avansăm în procesul de convergenţă să intrăm în Uniunea economică şi mo si indieni Pentru noi este importantă în procesul de convergență să intrăm în uniunea economică și monetară pe Zona Euro.
Realizator: Să fie parte dintre obiectivele României: Schengen, moneda euro.
Vasile Pușcaș: Sigur, sigur că da. E clar că acolo merge Uniunea Europeană. Cine zicea că euro va cădea, că se va destrăma Zona Euro ş.a.m.d. iată că nu a avut o concepţie sau, dacă vreți, o evaluare corectă./ovidiu/aionescu
Realizator: Aţi amintit mai devreme, o singură paranteză aş vrea să facem, aţi amintit mai devreme principiu business usually, președintele României, alături de alți lideri europeni, vorbește despre echilibrul între Est și Vest, între statele mai vechi și mai noi ale Uniunii, dar și despre o bună, o mai bună reprezentare a Estului. În ce condiții am putea trece peste așa-numitul dublu standard, despre care tot se vorbește în ultima vreme, politic și economic?
Vasile Puşcaş: Aici trebuie să spunem cât se poate de clar că noile state membre nu au o, dacă vreţi, participare din punctul de vedere al vârfurilor procesului decizional, tocmai datorită faptului că Grupul Visegrád şi alte câteva state care veneau să suţină iliberalismul...
Realizator: Corect.
Vasile Puşcaş: Şi veneau, dacă vreţi, să se opună anumitor principii și valori ale UE, au mers pe negociere contra, deci pe ei i-a intersat să nu fie Veber, să nu fie Timmermans. Iată că acum, la final, se vede că nici unul dintre liderii din noile state membre nu este în această nouă structură. Mi se pare o lecţie de învăţat și pentru noile state membre și pentru România, adică, dacă te-ai angajat că intri în procesul de integrare, atunci să ai în vedre și integrarea europeană cu ceea ce-ţi convine în primul rând, dar să faci ceea ce nu-ţi convine așa de tare să nu fie dureros sau dăunător și să te duci împreună cu toate statele să construiești aceste bunuri comune europene cum li se spune, împreună cu toate statele membre, nu făcând grupare aparte.
Realizator: Contra.
Vasile Puşcaş: Se vede că grupările, da, au la un moment dat sorţi de vizibilizare, dar din punctul de vedere al negocierii europene, care este ceva mai elaborată, ceva mai complexă decât negocierea multilaterală clasică, se vede că noile state membre încă nu au învățat că negocierea europeană se referă la procesul de integrare și lucrul acesta, probabil, va duce la o schimbare și în zona noastră, sper eu pozitivă.
Realizator: Credeți că acest fapt că nu sunt lideri din Europa de Est prezenți în structurile de conducere ar putea afecta pe viitor toată zona, țările din Europa de Est?
Vasile Puşcaş: Eu sunt convins că Vestul își dorește integrarea Estului, dacă vreţi, sau a Europei Central Sud-Estice, mie nu prea îmi plac acest termen, acesta Estic, Estul este dincolo de noi, aşa, deci la est de noi.
Realizator: Mai la est de noi, da.
Vasile Puşcaş: Da, nu interesul UE este să crească, să sporească gradul de convergenţă a întregii UE, dar, în același timp, și să dezvolte condiții pentru creșterea competitivității și aici, noi trebuie să fim atenți, zona noastră. Convergența trebuie să meargă deodată cu competitivitatea. Noi nu mai avem timp. Timpul nu mai are răbdare cu noi să facem tot felul de jocuri și de scenarii, de avantaj imediat de tip electoral, aici încă statele, noile state membre eu cred că nu au învățat că interesul național este potențat de interesul european și trebuie să dezvoltăm, să susținem, să sprijinim la maxim interesul european și să protenţăm interesul naţional. Noi punem invers lucrurile. Ma refer, noi, eu personal nu, dar în general statele din zonă, s-a vzut şi acum că efectul nu a fost cel scontat, respectiv ca și zona aceasta să fie reprezentată exact așa cum a fost măcar în 2014 prin Donald Tusk, președintele Consiliului European.
Realizator: Noi avem încă o viziune şi experiență de fapt a unei viziuni pe termen cel puțin mediu, dacă nu mai lung, vă mulțumesc tare mult, domnule profesor.
Vasile Puşcaş: Cu plăcere.
Realizator: Am fost în direct cu profesorul universitar dr. Vasile Puşcaş de la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi am discutat despre negocierile la nivel înalt privind Parlamentul și Comisia Europeană.

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
Matinal 12 Martie 2024, 19:48

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă

Miercuri, 13 martie, la Apel matinal este invitat Radu Magdin, expert în politică externă, care discută despre șansele...

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
Matinal 07 Martie 2024, 18:59

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan

RRA: Vineri, 8 martie, la Apel matinal vom vorbi cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, despre accesul în zona...

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii
Matinal 04 Martie 2024, 19:20

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii

RRA: Marți, 5 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, despre accesul...

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii
APEL MATINAL – În direct cu vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu
Matinal 28 Februarie 2024, 20:42

APEL MATINAL – În direct cu vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu

RRA: Joi, 29 februarie, la Apel matinal vom vorbi cu vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre modificările la legislația...

APEL MATINAL – În direct cu vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu
APEL MATINAL: În direct cu Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu
Matinal 27 Februarie 2024, 19:23

APEL MATINAL: În direct cu Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu

RRA: Miercuri, 28 februarie, la Apel matinal vom vorbi cu Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele Administrației Fondului...

APEL MATINAL: În direct cu Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu
Azi „Matinalul” e de strajă la... Straja!
Matinal 23 Februarie 2024, 07:01

Azi „Matinalul” e de strajă la... Straja!

Ediția montană de vineri a emisiunii matinale are ca temă potențialul turistic al fostei zone miniere.

Azi „Matinalul” e de strajă la... Straja!
APEL MATINAL – În direct cu prof.univ. Liviu Dinu, expert lingvistică computațională și director la Centrul de Cercetare a Tehnologiilor Limbajului Uman
Matinal 21 Februarie 2024, 20:11

APEL MATINAL – În direct cu prof.univ. Liviu Dinu, expert lingvistică computațională și director la Centrul de Cercetare a Tehnologiilor Limbajului Uman

RRA: Joi, 22 februarie, la Apel matinal vom vorbi cu Liviu Dinu, expert lingvistică computațională și director la Centrul de...

APEL MATINAL – În direct cu prof.univ. Liviu Dinu, expert lingvistică computațională și director la Centrul de Cercetare a Tehnologiilor Limbajului Uman
APEL MATINAL:  În direct cu prof.univ.dr. Mihaela Bălgrădean, despre efectul băuturilor energizante
Matinal 20 Februarie 2024, 18:01

APEL MATINAL: În direct cu prof.univ.dr. Mihaela Bălgrădean, despre efectul băuturilor energizante

RRA: Miercuri, 21 februarie, la Apel matinal vom vorbi cu prof.univ.dr. Mihaela Bălgrădean, despre efectul băuturilor...

APEL MATINAL: În direct cu prof.univ.dr. Mihaela Bălgrădean, despre efectul băuturilor energizante