Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radiojurnal

23 Octombrie 2019
Vizualizari: 1564
Comentează add

Apel matinal, invitat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Spiru Haret. (AUDIO+TEXT)

Apel matinal: invitat Marius Nistor, preşedintele FSE, Spiru Haret Apel matinal: invitat Marius Nistor, preşedintele FSE, Spiru Haret - Conține audio

radiojurnal

Foto: Arhivă.

AUDIO: Apel matinal, invitat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Spiru Haret.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 octombrie, ora 08:31) - Realizator: Cătălin Cîrnu şi Daniela Petrican - Sindicaliştii, din Educaţie, se tem pentru locurile de muncă ale cadrelor didactice, dacă se va reduce numărul de ore pentru elevi. Asta, după ce Senatul din România a aprobat, cu unanimitate de voturi, modificarea Legii Educaţiei Naţionale. Conform aceste modificări vor fi prevăzute, în medie 20 de ore săptămânal, în învăţământul primar, 25, în învăţământul gimnazial şi 30 de ore pe săptămână, la învăţământul liceal. Invitatul Apelului Matinal este, astăzi, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Spiru Haret. Bună dimineaţa. 

Marius Nistor: Bună dimineaţa. 

Realizator: Înainte de toate aţi făcut o estimare a situaţiei, în ceea ce priveşte numărul de posturi de cadre didactice care ar urma să scadă? 

Marius Nistor: În primul rând că nu aveam cum să fac o astfel de estimare, cred că estimările acestea trebuiau realizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Dar cum discutăm despre iniţiative ale unor parlamentari, ale unor senatori care nu găsesc de cuviinţă că ar trebui să vină cu un studiu de impact, vizavi de această iniţiativă, vizavi de acest proiect de lege pe care îl trec fără să ţină cont că preşedenţia l-a returnat şi le-a cerut să vină cu o analiză foarte serioasă, vizavi de efectele acestuia, nu mai avem ce să comentăm, în momentul de faţă. Dar putem face următoarea observaţie. Noi am observat aşa, că Senatul este foarte preocupat să finalizeaze un proiect de lege prin care cadrele didactice ar trebui protejate elevi şi de părinţi. Dar stăm şi ne punem întrebarea, nu era mai e necesar un proiect de lege care să ne protejeze de iniţiativele acestor parlamentari?  

Realizator: De regulă se tot modifică legea Educaţiei Naţilonale, nu întâmplător v-am întrebat, pentru că în spaţiul public deja se vorbeşte de aproximativ 20 000 de posturi, apropo de estimări şi de o iniţiativă, până la urmă legea încă n-a intrat în vigoare. 

Marius Nistor: Deci din punctul meu de vedere, această iniţiativă legislativă este frecţie la piciorul de lemn, ca să o spunem aşa mai de-a dreptul. Pentru că vorbim de o medie, în medie 20 de ore la învăţământul primar, 25 de ore, învăţământ gimnazial, în medie 30 de ore la nivelul învăţământul liceal. Păi dacă este media, pot să creez ambiguitate, şi să mergem pe nişte maxime, care să ne conducă la mai mult decât este în momentul de faţă. Pe de altă parte aceşti specialişti, din Parlamentul României, care se pricep la absolut orice, şi-au pus întrebarea, ce anume ar trebui să facă elevii care vor beneficia, în ghilimele, de reducerea numărului de ore petrecute în şcoală? Eu ştiu, ca şi părinte, îmi doresc ceea ce este mai bine pentru copilul meu dar este mai bine să stea mai puţin, la şcoală? Iar timpul pe care îl câştigă nestând la şcolală, îl va petrece unde? Ce activităţi va desfăşura? Cine anume îl va supraveghea? Cu mare seninătate se spune... 

Realizator: În mod normal, specialiştii se pricep adevărul e. 

Marius Nistor: Da, cu mare seninătate se spunea la un moment dat, domnule, e treaba Ministerului să reducă, ore, să scoată ecventual discipline oare ce ore ar trebui să reducem.

Știre în curs de actualizare


Etichete Apel matinalinvitat Marius Nistorpreşedintele Federaţiei Sindicatelor din EducaţieSpiru Haret

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live