Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Cătălin Cîrnu

10 Noiembrie 2020
Vizualizari: 677
Comentează add

Apel matinal - Invitat: judecătorul Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România.

Apel matinal - Invitat: judecatorul Viorica Costiniu

catalin-cirnu

  

(2) RRA: Apel matinal - Invitat: judecătorul Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România
 
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 noiembrie, ora 08:31) - Realizator: Asociaţiile magistraţilor din România solicită CSM şi Ministerului Justiţiei să adopte de urgenţă o strategie unitară comună de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanţe şi în parchete şi să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta instanţele şi parchetele în această perioadă.
Solicitarea vine după ce unele instanţe au anunţat că se află deja în situaţii-limită din cauza lipsei de personal, ca urmare a îmbolnăvirilor şi a contactelor directe cu persoanele bolnave, fapt ce a determinat măsuri de izolare şi carantinare.
Pe acest subiect discutăm acum cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, judecătorul Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România. Bună dimineaţa!
Viorica Costiniu: Bună dimineaţa tuturor!
Realizator: Cum se desfăşoară în acest moment activitatea instanţelor, raportându-ne, evident, la parametrii normali care ar fi trebuit să existe?
Viorica Costiniu: Din păcate, nu este o surpriză pentru nimeni, poate doar pentru autorităţile judiciare superioare, care aveau şi responsabilitatea pentru o normală activitate în instanţă. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că instanţele sunt într-un aproape colaps, datorită reducerii de personal şi datorită lipsei de strategie unitară la nivel naţional cu privire la măsurile de prevenţie, de evaluare a riscurilor şi a măsurilor de siguranţă. Aceste chestiuni sunt cerute de normele europene, care au elaborat un checklist cu privire la funcţionarea instanţelor în perioada pandemiei cu acest virus, care nu s-a aplicat la nivelul nostru. Nu există aşa cum cer aceste norme europene un organ determinat care să aibă obligativitatea unor decizii la nivel naţional pentru identificarea riscurilor, a măsurilor de prevenţie şi de siguranţă. Practic, politica Ministerului Justiţiei, singurul responsabil şi decident din acest punct de vedere, s-a rezumat la activitatea din luna martie, când s-au cumpărat ceva măşti, botoşei, combinezoane şi numai în funcţie de solicitările insistente, tenace a unor conduceri de instanţe s-au şi căpătat cu aşa ceva./lcoman/ De exemplu, ministerul a încheiat un contract cu o firmă pentru producerea și distribuirea de combinezoane. Un exemplu: la o instanță din țară, din 156 de combinezoane nu s-a primit nici unul. Politica a fost: descurcați-vă!
Realizator: Apropo de combinezoane, mă scuzați, cum arată acum un complet de judecată, pentru că noi, cei neinițiați, îi vedem pe judecători sau pe grefieri în acele robe și, în fine, cam atât... au măști, ei poartă măști, nu știu, botoșei, de care aminteați?
Viorica Costiniu: Din păcate, realitatea este alta decât cea care ar fi trebuit să fie. Sigur că da, sunt măști, dar majoritatea sunt... toate aceste produse sunt achiziționate chiar de ei. Sunt singurii care... mă refer la întreg personalul, nu numai la judecători... De altfel, sindicatul condus de domnul Trăistaru, asociațiile AMR, UNJR, AJADO și APR au semnalat această situație, pentru că pericolul nu este numai ce privește, să spunem, completul de judecată sau procurorii, e vorba și de părți, e vorba de avocați, e vorba de jandarmi și de familiile lor, de contactele pe care aceștia le realizează. Mi se pare firesc ca DSP Iași, la solicitarea Judecătoriei Iașiului, să răspundă că ”suntem ocupați, nu putem face anchete epidemiologice”, nu se fac teste antigen, iar /.../ sunt numai persoanele, ele, din propriile lor retribuții, în condițiile în care există OUG 181/2020 de cadru fiscal pentru ca aceste testări cu antigen și anchete epidemiologice să se facă la nivel de instanțe și parchete. Vorbeați de activitatea instanțelor, este nefiresc ce se întâmplă la acest moment. În urma reducerii personalului, volumul de muncă și așa ridicat pentru ”n” motive, nu le înșirăm acum, s-a ajuns la suspendarea judecății unor cauze, s-a ajuns la termene prelungite, la schimbare de termene și ceea ce este mai grav și sesizez nu atât Ministerul Justiției, care are numai atribuții administrative, dar chiar Consiliul Superior al Magistraturii, pentru o activitate în instanță pentru parte sau avocat redusă la 3 minute, în care să formuleze o cerere sau, culmea, chiar să pună concluzii pe fondul unei cauze. În acest mod, dreptul la apărare este evident afectat și în niciun caz nu poate spune cineva, inclusiv chiar noi, magistrații, că e vorba de o judecată în condiții de normalitate. De aceea, am și propus primului ministru personal că modalitatea care ar putea să ducă la dezafectarea acestei situații ar fi suspendarea activității instanțelor, cu judecarea urgențelor, pentru că dacă acest lucru s-a făcut în martie, când erau doar câteva cazuri, acum, când sunt zeci și zeci de cazuri, Judecătoria Sectorului 4 am înțeles că sunt aproape să închidă ușile pentru că mai tot personalul este afectat.
Realizator: Așadar, aceasta ar fi soluția, cel puțin pentru momentul actual, pentru această perioadă pe care o traversăm.
Viorica Costiniu: Absolut.
Realizator: Vă mulțumesc pentru toate aceste informații.
 
(RS)

Etichete Apel matinaljudecătorul Viorica Costiniupreşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live