Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

26 Martie 2020
Vizualizari: 3723
Comentează add

”Apel matinal” - Invitat: directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Doina Goşa.

Apel matinal-Invitat, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București

radio-romania-actualitati

Foto: Arhivă.

RRA: ”Apel matinal” - Invitat: directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Doina Goşa

Realizator: În România, la fiecare trei secunde o personă are nevoie sânge, însă doar 2% dintre români decid să se implice şi mai ales să doneze. Ce trebuie să avem, totuşi, în vedere este că şi o singură donare poate salva trei vieţi. În plină pandemie situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult la toate centrele de transfuzii din ţară, deşi permanent este nevoie de sânge. Condiţiile pentru donatori au în vedere eliminarea oricărui risc de contaminare, iar statul oferă donatorilor şi recompense. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Doina Goşa. Sărut mâna, doamna doctor!
Doina Goşa: Bună dimineaţa!
Realizator: Care este situaţia în acest moment, pentru că între timp am primit foarte multe mesaje? Sunt donatori care ar vrea să vină să doneze sânge, dar încă nu ştiu exact ce ar trebui să facă, deşi noi încercăm să le răspundem că trebuie doar să completeze declaraţia pe proprie răspundere şi să meargă la centrele de transfuzie.
Doina Goşa: Exact! Trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere în care să stipuleze că merg să doneze sânge şi nu vor avea absolut nicio problemă în drumul lor către centre. De asemenea, trebuie să ştie că, dacă au avut contact cu o persoană care a venit din afara ţării, din Italia, Spania, Germania, Anglia sau dacă el însuşi s-a întors din aceste ţări, nu trebuie să vină să doneze sânge. Deci, restricţia este de o lună de zile. Deci, dacă a călătorit în afara ţării în ultima lună nu este bine să vină să doneze sânge. În rest, condiţiile sunt aceleaşi, donatorul trebuie să fie sănătos, să mănânce dimineaţa, să nu fie răcit, evident, şi poate să vină să doneze sânge.
Realizator: Altfel, procesul de recoltare, de donare a rămas acelaşi.
Doina Goşa: Procesul de recoltare a răms acelaşi. Noi am făcut nişte schimbări în centrul de transfuzii, pentru că ne-am luat toate măsurile preventive, atât pentru personalul nostru, cât şi pentru donatori. Am creat un punct de triere la intrarea în centru, unde donatorii sunt chestionaţi, li se măsoară temperatura, sunt dezinfectaţi, li se oferă echipament de protecţie şi abia după aceea intră în centru. Însă, condiţia esenţială este ca oamenii să fie sinceri şi să răspundă cu sinceritate la întrebările personalului nostru.
Realizator: A scăzut dramatic numărul donatorilor în această perioadă?
Doina Goşa: A scăzut săptămâna trecută foarte mult. Ieri am avut ceva mai mulţi donatori şi le mulţumesc pentru asta, însă oamenii trebuie să înţeleagă că nevoia de sânge nu s-a schimbat, este nevoie de sânge pentru că avem pacienţi în spitale care aşteaptă sânge. Se operează urgenţe, există bolnavii oncologici care au nevoie de suport transfuzional, uneori şi copilaşii au nevoie de sânge. Deci, practic nevoia de sânge există.
Realizator: Da. Ne putem gândi la alţii nu doar rămânând acasă, ci dând şi o mână de ajutor. Dar vorbeam de ceva recompense. Din câte ştiu eu, donatorii primesc şi un set de analize gratuit?
Doina Goşa: Da, primesc un set de analize gratuit donatorii curenţi, deci donatorii care vin în mod sistematic la donare. Nu le-aş recomanda să vină pentru analize în perioada aceasta, adică este bine, totuşi, să limităm deplasările oamenilor strict pentru donarea de sânge, însă ei dacă vor apela la noi, ulterior noi le vom face un bilanţ gratuit.
Realizator: Şi apropo de toate întămplările de la multe dintre spitalele din ţară, medicii pe care-i aveţi, asistentele, toţi beneficiază de materiale de protecţie necesare?
Doina Goşa: Absolut, absolut tot personalul nostru are materiale de protecţie, are halate de unică folosinţă, bonetă de unică folosinţă, mască, mănuşi, dezinfectanţi. Încă, sigur, nu stăm foarte bine nici noi, însă încă putem să le asigurăm aceste materiale de protecţie.
Realizator: Mă gândesc, totuşi, că aceeaşi situaţie este întâlnită şi la alte centre de transfuzie sanguină, nu doar...?
Doina Goşa: Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la alte centre de transfuzie, deci au achipamente de protecţie şi punct de triere, toate măsurile de prevenţie sunt luate de toate centrele.
Realizator: Și, evident, şi la celelalte centre a scăzut numărul donatorilor. Tocmai de aceea revenim cu acest apel pentu cei care vor să doneze sânge, o pot face în condiţii de maximă securitate din punct de vedere medical!
Doina Goşa: Cu siguranţă!
Realizator: Vă mulţumesc pentru prezenţa la "Apel matinal"!
Doina Goşa: Şi eu mulţumesc!
Realizator: Cu drag! Aşadar, dacă aţi fost donatori, rămâneti în continuare donatori. Trebuie să completaţi doar declaraţia pe propria răspundere şi să vă duceţi la un centru de transfuzie sanguină. Doamna doctor Goşa, invitata "Apelului matinal", ne spunea că este nevoie în continuare, este o cerere mare de sânge pentru transfuzii, inclusiv cei mici pot avea nevoie în cazuri extreme.

(RS)


Etichete exclusiv radioapel matinaldoina gosa(RS)sangetransfuziidirectorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live