Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi Marţi, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Cătălin Cîrnu

14 Octombrie 2020
Vizualizari: 1233
Comentează add

Apel matinal - Interviu cu ministrul educaţiei, Monica Anisie

catalin-cirnu

  Monica ANISIE. Foto: Arhiva/ Alexandru Dolea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 octombrie, ora 8:30) - Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Deputații au adoptat pe articole proiectul PSD privind acordarea unei stimulent financiar pentru cadrele didactice și personalul auxiliar expuși riscului de infectare cu COVID-19. Stimulentul, în valoare de 2.000 și respectiv 1500 de lei lunar, va fi dat pe toată perioada stării de alertă și a stării de urgență. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat, iar astăzi este așteptat votul final în Camera Deputaților, care este și cameră decizională. Invitatul de astăzi al "Apelului Matinal" este ministrul educației și cercetării, doamna Monica Anisie. Sărut mâna.
Monica Anisie: Bună dimineața.
Realizator: Posibilitatea acordării acestui stimulent, despre care am amintit mai devreme, a fost analizată şi în cadrul executivului. Apropo de bani... se pot acorda şi în ce condiţii?
Monica Anisie: Va exista o analiză la nivelul guvernului faţă de ceea ce s-a aprobat în Camera Deputaţilor şi vom vedea dacă există posibilitatea acordării acestui stimulent.
Realizator: Acum sau poate mai târziu? După părerea dvs, cine ar fi îndreptățit să primească stimulentul?
Monica Anisie: Sigur că și cadrele didactice și personalul din unitățile de învățământ merită să primească un astfel de stimulent financiar. Așa cum am spus întotdeauna, și cadrele didactice, dar și personalul din preuniversitar și universitar, toată lumea în această perioadă este expusă la ceea ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic în țară.
Realizator: Numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 este în creștere, tot în creștere... Este previzibilă chiar și intrarea școlilor în scenariul roșu. La ce prag și poate în ce condiții, dacă lucrurile vor merge tot așa?
Monica Anisie: Ministerul Educației monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar la nivel național și aceasta este influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ./csimion/ După cum bine se știe am descentralizat decizia la nivelul Comitetului Județean pentru pentru Situații de Urgență. La momentul acesta putem să spunem că avem 11.769 de unități de învățământ, în scenariul 1, scenariul verde, deci elevii merg la școală, zilnic. Mai avem 5233 de unități de învățământ în scenariul 2 hibrid, și 654 de unități de învățământ în scenariul roșu, care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la lecțiile online. Aș vrea să fac o mențiune. Din cele 654 de unități aflate în această situație - 246 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 408 figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare în care se execută diverse lucrări de reabilitare. Deci, voiam să spun că rata incidenței trebuie să ajungă la trei, pentru ca unitățile de învățământ să treacă în scenariul roșu. Realizator: Da, rata de trei asta dacă funcționează până la urmă același algoritm, apropo de întâmplările din București, dar românul are o vorbă, "pune răul înainte", de regulă. Dacă se va ajunge la acest prag, suntem pregătiți să repetăm scenariul din primăvară?
Monica Anisie: Tocmai de aceea, ieri, am solicitat prefectului Capitalei să avem o întâlnire de lucru și cu inspectorii școlari de la Inspectoratul Școlar al municipiului București și cu directorul Direcției de Sănătate Publică, pentru a ne pregăti, în cazul în care există posibilitatea intrării în scenariul roșu, în municipiul București. La momentul acesta, Inspectoratul Școlar al municipiului București este pregătit pentru desfășurarea activităților în sistemul online.
Realizator: Apropo de cursurile online, aveți o evaluare a modului cum funcționează, în acest moment, în toată țara?
Monica Anisie: Fiecare inspectorat școlar evaluează această situație. La momentul acesta suntem în colectarea datelor de la inspectoratele școlare. Putem să spunem, însă, că lecțiile online se desfășoară. Există, de asemenea, și colegi profesori care au refuzat să desfășoare aceste lecții online./cmorozanu/ S-au luat măsuri la nivelul unităților de învățământ, în așa fel încât elevii să nu aibă de suferit.
Realizator: Mai sunt elevi care trebuie să primească tablete?
Monica Anisie: Mai sunt elevi care trebuie să primească tablete şi ne aflăm în plin proces de distribuire a acestor tablete, dar și un proces de achiziție la nivelul fiecărui inspectorat școlar. După cum bine să știe, Guvernul României a alocat bani pentru a se realiza achiziții la nivel descentralizat, adică la nivelul fiecărui județ, în așa fel încât să existe stocuri la nivelul inspectoratelor școlare, stocuri de rezervă, stocuri de intervenție, ca atunci când există un copil care nu are un dispozitiv imediat inspectoratul şcolar să intervină. De altfel, astăzi voi merge și la Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru a vedea cum anume se realizează această împărțire a tabletelor în București.
Realizator: Continuă sau țineți legătura în continuare și cu asociațiile de elevi, de profesori, de părinți, apropo de toate întâmplările din aceste vremuri?
Monica Anisie: Bineînțeles că există o consultare și cu Consiliul Național al Elevilor, cu Federația Națională a Părinților, cu Asociația şcolilor particulare și cu sindicatele, pentru că, în această perioadă, cu toții trebuie să fim responsabili și să ajutăm școala, să ajutăm elevii și să ne facem datoria aşa cum trebuie.
Realizator: Să încheiem cu prima întrebare, cu o revenire la ea, de fapt, ca la o reciprocă.
Monica Anisie: Vă rog.
Realizator: Până la urmă, profesorii, cadrele didactice, care așteaptă un răspuns, ce le-aţi transmite ca ministru, apropo de stimulentul financiar - şi să fac și o precizare, că, până la urmă, proiectul a fost adoptat ieri și în Camera Deputaților, după dezbateri aprinse, până seara târziu.
Monica Anisie: Aș vrea să fac un apel la responsabilitate din partea tuturor, pentru în aceste momente trebuie să ne gândim cu toții la ceea ce se întâmplă din punct de vedere medical, din punct de vedere epidemiologic. Sunt convinsă că vom găsi toate soluțiile, în așa fel încât nimeni să nu aibă de suferit.
Realizator: Mulțumesc pentru prezența la "Apel Matinal". Zi bună să aveți.
 
(PH)

Etichete ministrul educaţieiMonica Anisieapel matinal(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live