Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Probă de Drum - Lexus UX 250h

Lexus UX, un model cu design îndrăzneț care oferă și renumita propulsie hibridă dezvoltată de compania Toyota.

Foto: Dan Creța

Articol de Dan Creța, 03 Septembrie 2022, 09:46

Lexus UX 250h este un bolid cu linii fluide care arată superb din orice unghi și întoarce multe capete pe stradă. Designul sportiv vine însă cu un neajuns, acoperișul mult coborât spre spate și montanții posteriori lați reduc serios vizibilitatea. Însă oglinzile retrovizoare sunt destul de generoase, astfel încât să compenseze compromisul. În plus, atmosfera din habitaclu este una deschisă și primitoare datorită combinației dintre eleganța culorilor și calitatea materialelor fine și moi, îmbinate perfect, așa cum e de așteptat într-o mașină premium. Displayul central de pe bord de 10,3 inci este mai lat si scund pentru a nu obtura vizibilitatea în față. Are o grafică de excepție cu rezoluție și fluiditate fără cusur, iar pe tunelul median anterior găsim un touchpad care poate fi utilizat și pentru scriere în sistemul de navigație, la fel ca la Audi sau BMW.

Nu lipsește nici head-up displayul cu laser care proiectează informațiile importante pe parbriz. Scaunele joase și comode sunt minunat configurate și îmbrăcate în piele cusută după tehnica sashiko, utilizată la realizarea costumelor de arte marțiale japoneze. Pe locurile din spate persoanele mai înalte ar putea să-și dorească un pic de spațiu în plus la picioare. Dar la cap este suficient loc, iar bancheta posterioară asigură un confort superior prin senzația de imersiune în materialul moale.

Lexus UX 250h pornește în mod electric și când pleci de pe loc rulează electric până la o apăsare mai viguroasă a pedalei de accelerație. Japonezii susțin că poate fi utilizat în mod electric jumătate din timpul petrecut în traficul urban. Modul electric poate fi activat dintr-un buton de pe tunelul median, dar acesta nu funcționează decât la viteze mici și doar dacă bateria este încărcată la o anumită capacitate. Modelul de test era echipat cu un motor aspirat pe benzină de 2 litri și 152CP plus un motor electric de 109CP, ceea ce înseamnă o putere combinată totală de 184 CP. La drum, UX250h se simte mai puternic decât arată aceste cifre pentru că motorul electric oferă un cuplu generos și o forță de împingere viguroasă.

La mijlocul acestui an, Lexus UX 250h a primit un facelift și o serie de noutăți. Printre cele mai notabile se află un sistem multimedia nou cu display de 12 inch, o caroserie mai rigidă și o linie de echipare nouă. Iar lista cu sisteme de siguranță este una lungă. Pe ea regăsim Cruise Control Adaptiv, asistent menținere bandă de rulare, asistent pre-impact cu funcție de detecție a pietonilor și bicicliștilor pe timp de zi, recunoașterea semnelor rutiere, asistență la virarea de urgență și asistență la virajul în intersecție.

Se pare că a patra generație a sistemului hibrid de la Lexus a câștigat mult în rafinament și dinamică, dar și în eficiență. Acesta permite oprirea motorului termic la coborârea unor pante chiar și la viteze mari, astfel că se reduce mult consumul mediu de combustibil până la circa 6 litri la suta de km. Șoferii care caută un consum apropiat de cel promis de un diesel, se vor orienta probabil către un model cu sistem hibrid de propulsie. Iar cel propus de Lexus pe UX 250h poate ajunge ușor în topul preferințelor.

Probă de Drum - Volkswagen ID.5
Ştiinţă & Tehnologie 29 Iulie 2022, 15:32

Probă de Drum - Volkswagen ID.5

SUV-ul electric Volkswagen ID.5 este cel de-al patrulea membru al familiei electrice ID

Probă de Drum - Volkswagen ID.5
Noul Range Rover Sport in Romania
Ştiinţă & Tehnologie 20 Iulie 2022, 22:59

Noul Range Rover Sport in Romania

Ajuns deja la a treia generație, SUV-ul se impune de la prima vedere prin simplitate, rafinament și calitatea materialelor.

Noul Range Rover Sport in Romania
Probă de Drum - Lexus UX 250h
Ştiinţă & Tehnologie 04 Iulie 2022, 16:50

Probă de Drum - Lexus UX 250h

Lexus UX este o mașină corectă spre interesantă, o adevărată lecție de cultură japoneză despre tradiție, respect și valoare.

Probă de Drum - Lexus UX 250h
Proba de Drum – Noul Citroen C4
Ştiinţă & Tehnologie 18 Iunie 2022, 11:37

Proba de Drum – Noul Citroen C4

Noul Citroën C4 rămâne un hatchback compact care moștenește cei 92 de ani de istorie a acestui segmnet pentru constructorul...

Proba de Drum – Noul Citroen C4
Ineos Grenadier - un 4x4 de temut în off-road
Ştiinţă & Tehnologie 06 Iunie 2022, 15:24

Ineos Grenadier - un 4x4 de temut în off-road

Un vehicul cu aspect militar, cu gardă mărită la sol, care mizează pe două propulsoare de 3 litri ale grupului german BMW.

Ineos Grenadier - un 4x4 de temut în off-road
Probă de Drum - Honda HR-V
Ştiinţă & Tehnologie 21 Mai 2022, 15:40

Probă de Drum - Honda HR-V

Versiuni hibride sau electrificate construite pe platforme de succes anterioare, așa cum este și cazul SUV-ul Honda HR-V 2022.

Probă de Drum - Honda HR-V
Probă de Drum - Dacia Jogger
Ştiinţă & Tehnologie 14 Mai 2022, 09:37

Probă de Drum - Dacia Jogger

Dacia a introdus de curând în segmentul C un vehicul de familie accesibil, în versiuni cu 5 și cu 7 locuri – modelul Jogger.

Probă de Drum - Dacia Jogger
Probă de Drum - Suzuki S-Cross
Ştiinţă & Tehnologie 02 Mai 2022, 11:09

Probă de Drum - Suzuki S-Cross

Când vine vorba despre un SUV accesibil, versatil și foarte ușor de condus și parcat în oraș, S Cross este o variantă corectă.

Probă de Drum - Suzuki S-Cross