Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATE: Guvernul Ciolacu a fost învestit de Parlament cu 290 de voturi

Şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votul de învestire a guvernului PSD-PNL.

UPDATE: Guvernul Ciolacu a fost învestit de Parlament cu 290 de voturi
Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 15 Iunie 2023, 12:10

LIVE VIDEO: Şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votul de învestire a guvernului PSD-PNL.

ACTUALIZARE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI ( ora 15:00) - La această oră, la parlament are loc votul secret cu bile pentru învestirea cabinetului condus de Marcel Ciolacu. În cadrul dezbaterilor, premierul desemnat a prezentat programul de guvernare. Din opoziție, liderul UDMR, Kelemen Hunor a condamnat de la tribună excluderea formațiunii sale politice de la guvernare și a anunțat că parlamentarii UDMR vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota.
Kelemen Hunor: Cum să nu fim supărați când vedem că profesionalismul, seriozitatea, predictibilitatea, transparența decizională, munca făcută cu responsabilitate nu contează deloc? Prin umilirea celuilalt, prin lipsa de demnitate, prin nerespectarea cuvântului dat, nu se poate construi absolut nimic.
Realizator: AUR se declară nemulțumită de componența noului executiv și vrea soluții și răspunsuri concrete la măsurile anunțate în programul de guvernare.
George Simion, liderul partidului AUR: Prin taxarea muncii la 47%, românii din cinci zile două le lucrează pentru stat. Vrem să vedem de ce vrea guvernul Ciolacu să adoptăm moneda euro, pentru că am vorbit cu economiști care spun că nu este momentul potrivit. Vrem să știm despre deficitul comercial și cum facem să nu mai importăm alimente.

ACTUALIZARE: Fostul premier, Nicolae Ciucă la prezidiul Parlametului şi premierul desemnat, Marcel Ciolacu în banca ministerială, este imaginea rotaţiei la conducerea guvernului, a predării de ştafetă între liderii PNL şi PSD, ce are loc la această oră în Legislativ. Premierul desemnat este în Parlament pentru votul de învestitură.

A venit cu lista noului său cabinet şi a prezentat marile obiective din programul de guvernare, printre care reforma sistemului de pensii speciale, creşterea salariilor şi stoparea creşterii preţurilor.

"O Românie mai bună pentru toţi", după cum şi-a prezentat viziunea Marcel Ciolacu în deschiderea discursului său. Dezbaterile continuă şi la această oră.

TEXT: Discursul premierului desemnat Marcel Ciolacu în faţa camerelor reunite ale Parlamentului (transcriere RADOR)

Marcel Ciolacu: Preafericirea Voastră, Înaltpreasfinția Voastră, distinşi reprezentanți ai cultelor, domnule președinte al Senatului, domnule președinte interimar al Camerei Deputaților, stimată doamnă Avocat al Poporului, domnilor președinți ai Curții Constituționale, Consiliului Legislativ, Autorității Electorale Permanente și Curții de Conturi, domnule director al Serviciului de Telecomunicații Speciale, doamnelor şi domnilor, stimați invitați, dragi colegi, domnule președinte Kelemen Hunor, domnule președinte Cătălin Drulă, domnule președinte George Simion și, nu ultima oară, domnule lider Varujan Pambuccian, doamnelor şi domnilor, o să vin cât se poate de des în Parlament şi o să încerc să nu lipsesc niciodată de la votul final, pentru că mi-ar lipsi o asemenea atmosferă incendiară, cum este în Parlament.

Nicolae Ciucă: Vă rog să luați loc.

Marcel Ciolacu: Presupun că-l aplaudați pentru cele întâmplate în timpul pandemiei, nu?, la Unifarm.

Nicolae Ciucă: Domnule Orban, când ați fost premier cu PSD-ul, vă plăceau trandafirii. Domnule prim-ministru, vă rog să continuați.

Marcel Ciolacu: Doamnelor şi domnilor... Puteți... Cine dorește să ia cuvântul, sunt ferm convins că poate să o facă după intervenție. Doamnelor și domnilor, vin astăzi în fața dumneavoastră ca reprezentant al partidului care crede cu toată tăria în puterea oamenilor și într-o Românie mai bună pentru toți. O viziune pentru națiune înseamnă, în primul rând, să nu uiți poporul pentru care lucrezi și pe care-l servești. Mai aveţi... Vă rog frumos, dacă se dorește, vă rog terminați discuțiile între dumneavoastră. /.../ rog, e democratic. Stimaţi colegi, întreaga lume este zguduită de probleme. Vremurile idilice în Europa și în lume au trecut. Astăzi vorbim despre o luptă crâncenă pentru supraviețuire a valorilor care au stat la baza societății în care trăim. Economiile suferă, extremismul pune democrațiile sub presiune, iar regimurile autoritare își invadează vecinii. În plus, creșterea prețurilor la energie și la alimente are un impact devastator asupra oamenilor. Toate aceste lucruri au făcut ca tensiunile sociale să crească şi am văzut în ultimele săptămâni în diferite categorii sociale au coborât în stradă. Acestea sunt provocările. Sunt multe și, de asemeni, grele. Însă a fugi de responsabilitate nu este o opțiune pentru mine.

Fuga nu este în ADN-ul Partidului Social Democrat. Doamnelor și domnilor, vin astăzi în fața dumneavoastră să-mi asum un program de guvernare și o echipă de miniștri cu care să depășim toate aceste greutăți. Vin dintr-un partid care și-a asumat cele mai grele provocări ale istoriei noastre de după 1989: tranziția grea, dar și aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Datoria mă obligă să fac un pas în față și să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da nici un pas înapoi. Nu sunt perfect sau fără frică de Dumnezeu sau fără de păcat, pur și simplu sunt om, dar nu mi-e frică de greutăți iar ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de bine pentru ca nici unui român să nu-i mai fie frică, frică de ziua de mâine, frică de prețuri, frică pentru sănătatea și educația celor dragi. Mie nu-mi este teamă să duc România acolo unde este locul. Ştiu că am de partea mea istoria de luptă a poporului român, valorile noastre puternice legate de familii și tradiții și mai ales am multă credință. Credința mea este în Dumnezeu și în România, trebuie doar ca și noi, românii, să credem în viitorul țării. Doamnelor și domnilor, România reală nu este cea de pe rețelele de socializare, România reală este România oamenilor care muncesc din greu zi de zi și care ştiu că dacă s-ar opri din muncă fie și pentru o clipă, atunci nu ar mai avea bani nici de facturi, nici de mâncare, nici pentru școala copiilor sau medicamentele părinților. România reală este cea în care românii au speranță că măcar o dată să simtă că nu mai sunt pe cont propriu, că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate, în care fiecare supraviețuiește cum poate și în care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodată pentru cei din vârf.

România reală este cea în care românii au speranță că, măcar o dată să simtă că nu mai sunt pe cont propriu, că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate, în care fiecare supraviețuiește cum poate și în care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodată pentru cei din vârf. România la care visează cei mai mulți este cea în care ești tratat cu respect atunci când îți plătești taxele. Este lumea în care poți să mergi decent pe autostradă, de la București la Iași, în care poți să mergi cu încredere într-un spital de stat, în care copilul tău învață la școală, nu doar la meditații, și în care ai suficienți bani să faci măcar o dată pe an concediu cu familia. Aceasta este lumea pe care și-o doresc românii. Aceasta este lumea pentru care au murit semenii noștri la Revoluție. Aceasta este lumea pe care milioane de părinți, copii, fraţi și surori au căutat-o cu disperare peste hotare. Și aceasta, cred eu, trebuie să fie România tuturor românilor. Aceasta este România pe care trebuie s-o construim noi toți. Acum, stimați colegi, suntem cu toții de acord că în anul 2023, profesorii nu trebuie să-și strige nevoile și disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii '90, acest stat nu și-a onorat contractul social și a neglijat educația. Suntem aici din cauza greșelilor făcute timp de 30 de ani. Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea și respectul cuvenit în societate. De aceea, când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine. Ca prim-ministru voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte la această problemă. După 30 de ani, acest guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor. Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru. Dincolo de asta, trebuie să fim conștienți că nu este vorba doar de bani.

Banii dați fără cap se vor risipi ca apa în nisip și peste patru ani vom fi în același loc. Trebuie ca specialiștii din Educație, alături de profesori și Ministerul Educației, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar și performanță. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiţi, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal. România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de Educație oameni cu 2 și 3 la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că nu au găsit altceva mai bun de făcut, dar pentru asta trebuie să facem un sistem echitabil, performant și avantajos pentru toți profesorii care își fac datoria. Primul pas va fi ca salariul debutanților din Educație să pornească de la salariul mediu brut pe economie, iar Educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni, și voi face asta pentru că eu cred că orice viziune pentru națiune se construiește doar punând educația pe primul loc. Doamnelor şi domnilor, a venit timpul ca România să fie acea țară pe care ne-o dorim toți, a venit timpul ca România să fie o țară mai puternică şi mai unită, dar pentru asta trebuie să avem instituţii puternice. Guvernarea trebuie să fie pentru toți românii, nu împotriva cuiva sau a ceva. Nu poți să ai o guvernare bună dacă împarți România în două, una de stânga, una de dreapta, una bună și una rea, una rurală și una urbană. Există o singură Românie și trebuie să aibă un singur guvern pentru toți cetățenii, iar acela trebuie să fie Guvernul României. Trebuie să fim responsabili în fața românilor care au dat dovadă de multă putere în aceste momente grele. Românii au înfruntat o pandemie, iar acum se luptă cu inflația și cu prețurile. În toate aceste crize, românii au demonstrat rezistență și curaj și au rămas fermi, așa cum au făcut-o mereu de-a lungul istoriei. În fața lor, noi toți, liderii politici din această sală, trebuie să ne înclinăm. Suntem aici datorită oamenilor, niciodată invers, şi suntem aici pentru a lucra pentru ei. Suntem aici pentru a pune oamenii înaintea politicii şi nu avem voie să pierdem timpul cu propriile noastre drame politice atunci când românii suferă.

Partidul Social Democrat a demonstrat deja că înțelege aceste lucruri. Am renunțat la interesele proprii și am întins o mână atunci când timpurile istoriei au cerut asta. Am format această mare coaliție pentru stabilitatea României în vremurile cele mai grele. Vă garantez că voi trata întotdeauna cu respect liderii politici ai oricărui partid care au servit țara cu adevărat, la fel cum voi simți doar indiferență față de cei care au crezut că România este un cazino în care se pot juca cu banii românilor. Partidul Social Democrat nu va șovăi niciodată să spună ceea ce gândește și ce credem că este bine pentru România. Dar asta nu înseamnă că nu vom lucra în fiecare zi cu partenerii noștri pentru a asigura o guvernare responsabilă și eficientă. Această coaliție a demonstrat în ultimele 18 luni că poate obține rezultate. Împreună am stabilizat țara în cel mai greu moment din ultimii 20 de ani. Programele sprijin pentru România au protejat populația și economia în fața crizelor. Am plafonat prețurile la energie și gaze, am venit cu un pachet social pentru români cu venituri mici și pentru pensionari, am crescut salariul minim și pensiile și am întors 6% din PIB în economie, adică de trei ori mai mult decât guvernarea de dreapta din perioada 2021. Toate aceste lucruri s-au întâmplat în Guvernul României condus de Nicolae Ciucă ca și prim-ministru. Trebuie să continuăm în direcția bună când vorbim despre România. Trebuie să privim dincolo de liniile de partid. Mă angajez să lucrez cu fiecare dintre dvs. indiferent de partid, la fel cum mă angajez ca, pentru binele României, să stabilesc parteneriate reale cu sectorul privat, societatea civilă, sindicate și mediul academic. Doamnelor și domnilor, orice viziune pentru națiune începe prin a le oferi oamenilor mai multă demnitate, mai mult respect și mai multă empatie pentru problemele lor. Stă în puterea noastră să astupăm prăpastia uriașă de încredere care este astăzi între clasa politică și cetățeni. Și vom reuși asta dacă vom începe cu reducerea cheltuielilor statului. Am vrut, ca prim-ministru, să am un guvern cu mai puține ministere. Am redus numărul de ministere și vom reduce și numărul secretarilor de stat.

În acest guvern vom rămâne doar oamenii care muncesc. Trebuie să reducem risipă și cred că acest nou guvern trebuie să-și asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetățenilor, ca aparatul de stat să fie înțesat cu speciali, la fel cum trebuie împreună să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce privește pensiile speciale. Este poate cea mai grea reformă, care a rupt cel mai mult societatea. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, atunci trebuie să înțelegem că nu mai putem avea două categorii de cetățeni: unii normali și unii speciali. Cu toții suntem români. Stimaţi colegi, înainte de a-mi da votul, vă anunț cu toate consecințele, susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari - este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale şi vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern să reușim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea și să luăm banii din PNRR. Doamnelor şi domnilor, vreau să fac aceste lucruri pentru că simt că această guvernare nu trebuie să fie doar despre stabilitate, ci mai ales despre asumare. Programul de guvernare, pentru care vă cer astăzi, votul în Parlament, își propune să treacă de la stabilizarea României la modernizarea economică și socială a țării. Această guvernare va fi despre reforme și economie. Vă spun că următoarele luni vor însemna o cursă contra cronometru pentru refacerea puterii de cumpărare a populației. Vom lucra în strânsă legătură cu Banca Națională a României pentru a aduce inflația la o singură cifră, vom veni cu program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă, pe spatele și suferința românilor. Vom stimula munca și vom încuraja românii să rămână în țară. Avem un program prin care vom reduce treptat impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. În paralel, vom demara discuțiile cu sindicatele și patronatele pentru creșterea consistentă a salariului minim.

Sunt măsuri normale pentru ca la sfârșitul mandatului acestui guvern orice salariat din România să câștige minim 500 euro net, iar cel târziu la 1 ianuarie 2025 câștigul salarial mediu în România să ajungă la 1.000 euro net. În paralel, trebuie să avem grijă de seriorii noștri. Creșterea pensiilor va fi pentru mine literă de lege și avertizez public foarte clar că voi fi dușmanul de moarte al tuturor celor care vor mai îndrăzni să spună vreodată că părinții noștri, după o viață de muncă, sunt asistați social sau că pensia este o pomană, la fel cum nu mai vreau să văd cum cei care sunt săraci sau umiliți și batjocoriți doar pentru că sunt săraci. Ca viitor prim-ministru, voi continua să fiu alături de românii cu venituri mici. În plan economic, cred cu tărie că trebuie să schimbăm perspectiva, trebuie să începem să producem mai mult și mai bine aici, la noi acasă, cu bani europeni. Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import într-o economie bazată pe producție. Vom avea o creștere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă și vom crește exporturile. Avem 250 de miliarde de lei pregătiți pentru investiții în următorii ani, bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii. Vă propun și două industrii strategice în care România își va concentra eforturile în următorii doi ani. Industria alimentară și sectorul materialelor de construcții vor beneficia de cele mai ample scheme de stimulare a producției din istorie. Stimați colegi, trebuie să fim conștienți că dezvoltarea țării noastre depinde în mare măsură de modul în care vom reuși să îi convingem românii noștri să nu mai plece în căutarea unui trai mai bun peste hotare. Este dureros când vedem că media de vârstă în Italia, Spania sau Anglia a comunității românești este de 31-32 de ani. De asta trebuie să continuăm să creștem salariile și să îmbunătățim serviciile publice, pentru că știm că fiecare român plecat peste hotare speră ca într-o zi să se întoarcă acasă. Fiecărui român plecat departe îi este dor de satul sau oraşul în care s-a născut. Fiecărui tânăr îi este dor de bunicii care l-au crescut şi tuturor, tineri sau bătrâni, în fiecare secundă le este dor de a fi români în România

-----Știrea inițială---

Camera Deputaţilor şi Senatul au programată, de la această oră, şedinţa comună pentru votul de învestire a guvernului PSD-PNL, propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu. Reporterul RRA, Alina Stănuţă, este la Parlament, cu detalii în direct. Bună ziua, Alina! Te ascultăm.

Reporter: Alina Stănuţă - Bună ziua! Programul de guvernare pe care îl propune liderul PSD, Marcel Ciolacu, are cinci mari obiective, după cum anunța premierul desemnat. Cele cinci obiective vizează adoptarea noii legi privind salarizarea unitară, stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare, investiții în sănătate și educație sau creșterea producției naționale.

Voturile în favoarea noului guvern vor fi asigurate de PSD, PNL și minoritățile naționale, în timp ce din opoziție, AUR și USR anunță că votează împotrivă. UDMR, fostul partener de guvernare, a anunțat că reprezentanții săi vor răspunde la ședința pentru învestirea noului executiv "Prezent. Nu votez". Chiar și așa, noul executiv nu are emoții, pentru că minimul de 233 de voturi este asigurat. Deocamdată, ședința nu a început. Vom reveni.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis numirea lui Alfred Simonis în funcția de președinte interimar al camerei

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis în această dimineață numirea lui Alfred Simonis în funcția de președinte interimar al Camerei.

Decizia a fost luată după ce plenul a vacantat postul de președinte al forului legislativ, ca urmare a demisiei lui Marcel Ciolacu începând cu data de 14 iunie, și i-a numit pe Lucian Bode și Alfred Simonis în funcția de vicepreședinți.

Totodată, Ciprian Constantin Șerban, care a demisionat anterior din funcția de vicepreședinte al Camerei, a fost numit lider al grupului deputaților PSD

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
România 28 Aprilie 2024, 15:43

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul

MAI le recomandă cetăţenilor ca, înainte de a merge la ghişeele care eliberează documentele respective, să consulte programul...

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare
România 28 Aprilie 2024, 14:03

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Însă criticii actului normativ spun că este insuficient în condiţiile în care marea majoritate a dependenţilor ar fi în...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare
Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari
România 28 Aprilie 2024, 13:45

Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari

În multe zone din ţară kilogramul de carne de miel se vinde cu 50-55 de lei, dar poate ajunge chiar şi la 60 de lei.

Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari
Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc
România 28 Aprilie 2024, 13:13

Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc

Credincioşii care au participat astăzi la Liturghie au primit ramuri de salcie sfinţite printr-o rugăciune specială, rostită...

Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc
CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova
România 28 Aprilie 2024, 12:44

CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova

În urma surpării de teren care a afectat o stradă din Slănic Prahova autorităţile au decis evacuarea a 42 de persoane.

CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova
Preţul motorinei a continuat să scadă
România 28 Aprilie 2024, 12:37

Preţul motorinei a continuat să scadă

În București motorina a ajuns să coste mai puţin decât benzina.

Preţul motorinei a continuat să scadă
Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO
România 28 Aprilie 2024, 11:46

Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO

Adrian Vasilache, comandantul aeroportului "Alexandru Podgoreanu": În primă fază sperăm să devenim un paradis al avioanelor...

Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO
Târgul de Paşti de la Braşov
România 28 Aprilie 2024, 11:23

Târgul de Paşti de la Braşov

Toți producătorii sunt din Brașov sau din împrejurimi, iar toate produsele sunt făcute artizanal.

Târgul de Paşti de la Braşov