Anul 2025 va fi un an foarte complicat pentru turismul românesc, spun specialiştii
Secretarul General al Federaţiei Patronale a Industriei Hospitalităţii din România, Corina Martin, spune că acest an va fi foarte complicat pentru industria ospitalităţii.

Articol de Radio România Actualităţi, 04 Iulie 2025, 15:19
Turismul românesc continuă să crească, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Totuşi, specialiştii din domeniu spun că acest an va fi foarte complicat.
Reporter: Iulian Olescu - ”În mai, comparativ cu luna corespunzătoare din 2024, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au crescut cu 3%, iar înnoptările au crescut cu 6,6%, relevă datele statistice publicate astăzi. În primele cinci luni ale anului, sosirile au însumat aproape 4,5 milioane de persoane, în urcare cu 0,8%, iar înnoptările au depăşit 8,7 milioane, în creştere cu aproximativ 3% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
Secretarul General al Federaţiei Patronale a Industriei Hospitalităţii din România, Corina Martin, spune însă că datele INS nu reflectă întotdeauna realitatea din acest domeniu şi că acest an va fi foarte complicat pentru industria ospitalităţii: ”Deşi am trimis nenumărate studii de impact pe care noi le-am făcut, ne situăm acum într-o zonă de majorare a TVA-ului cu 2%. Poate să pară puţin, în realitate este foarte mult. O industrie care anul acesta deja pierde foarte mulţi turişti prin absenţa tichetelor de vacanţă are acum de majorat tarifele la meniurile din restaurant, de majorat tarifele de cazare la hoteluri sau structurile de cazare, vile, pensiuni şi aşa mai departe, şi asta va determina o altă serie de români să renunţe la nopţi de cazare în România sau la a mai lua masă în restaurant, aşa cum o făceau până acum.”
Corina Martin spune că România este dependentă total în industria hospitalităţii de turiştii români, iar asta înseamnă că orice se întâmplă sau influenţează marea masă de turiştii români afectează în mod direct şi încasările, veniturile, dar şi plăţile către stat ale operatorilor din domeniu.”/editor Florin Lepadatu/