Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE UPDATES: Explozii în serie la Bruxelles

UPDATE: MAE anunță că a fost identificat un al patrulea cetăţean român rănit. Acesta este minor şi se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească.

Explozii pe aeroportul din Bruxelles. Foto: twitter.com/Samialansi.

Articol de Radiojurnal, 22 Martie 2016, 09:40

--fb1

Ora 22.30MAE anunță că a fost identificat un al patrulea cetăţean român rănit. Acesta este minor şi se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei. (Reporter Carmen Gavrilă)

Ora 21.55 Până în prezent sunt cel puțin 30 de morți și aproape 200 de răniți, potrivit unui bilanț provizoriu al autorităților belgiene.

Ora 21.00 "Închiderea frontierelor nu constituie cea mai bună soluţie de combatere a terorismului", apreciază într-un interviu în exclusivitate pentru RRI preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Italiei, Laura Boldrini.

Ora 20.20 Ministerul de Externe transmite că, potrivit informaţiilor deţinute la acest moment, există confirmarea că trei cetăţeni români au fost răniţi în atentatele care au avut loc astăzi, la Bruxelles.

Ora 20.15. Două românce au fost rănite astăzi în atentatele de la Bruxelles. Potrivit corespondentei noastre Cerasela Rădulescu, ele se aflau la aeroportul Zaventem, unde urmau să se îmbarce într-o cursă TAROM.

Ora 20.00 Poliţia belgiană a emis o notă de urmărire pentru un bărbat suspectat de implicare în exploziile de marţi, de la aeroportul Zaventem din Bruxelles, soldate cu moartea a cel puţin 10 persoane. Alături de un apel la informaţii, poliţia a dat publicităţii fotografia unui bărbat, îmbrăcat într-o cămaşă albă şi cu o pălărie neagră, surprins de camerele de supraveghere ale aeroportului în timp ce împingea un căruţ de bagaje, cu puţin timp înainte de atacuri. Radiodifuzorii belgieni RTL şi RBTF relatează că unităţile antiterorism ale poliţiei belgiene efectuează percheziţii în cartierele Schaerbeek şi Jette din Bruxelles. Anterior, presa belgiană a difuzat fotografii captate de camerele de securitate de la aeroport, în care apăreau doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru şi o a treia persoană, cu haine albe şi pălărie pe cap, urmându-i îndeaproape. (RADOR)

FOTO: Bărbat suspectat de implicare în exploziile de marţi. Sursa foto. captura rtbf.be.

Ora 19.00 Compania Tarom a decis sa anuleze cursa RO 372 care ar fi trebuit sa decoleze la ora 14.50 catre Bruxelles iar pasagerii au fost protejati pe cursa RO 363 cu destinatia Amsterdam a spus purtatorul de cuvant al Aeroportului International Henri Coanda Georgeta Dinu. (Reporter Ramona Alexandrescu)

Ora 18.45 Trei zile de doliu naţional, în Belgia, după atacurile de la Bruxelles. Guvernul federal belgian a decretat trei zile de doliu naţional, în urma atacurilor ce au provocat moartea a cel puţin 30 de persoane şi rănirea altor 230, la aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek, din Bruxelles. Purtătorul de cuvânt al companiei Brussels Airlines a anunţat că toate zborurile de miercuri sunt anulate, 24.000 de pasageri fiind afectaţie de această măsură.(RADOR)

Ora 18.30. "Este o zi neagră pentru Uniunea Europeană" - a afirmat azi preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Ankara.

Ora 18.20 TAROM a anulat pentru astăzi şi pentru mâine toate zborurile pe relaţia Bruxelles. Pasagerii care au bilete cumpărate sunt acceptaţi la îmbarcare la toate cursele operate de Tarom din Amsterdam, Paris, Frankfurt, München şi Londra. 28 dintre pasagerii care au aterizat astăzi la Amsterdam în loc de Bruxelles au decis să se întoarcă în ţară, motiv pentru care au fost relocaţi la zborul Tarom Amsterdam - Bucureşti din această seară.

Ora 18.10 O fotografie cu autorii prezumtivi ai atentatelor, surprinsă de camerele de supraveghere cu puţin înaintea exploziilor, a fost difuzată de autorităţile belgiene.

Foto: fotografie cu autorii prezumtivi ai atentatelor, surprinsă de camerele de supraveghere. Sursa foto: captură video.

Ora 18.00. Gruparea extremistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat cele două atacuri cu bombă care au avut loc marţi la Bruxelles, a anunţat o agenţie de presă afiliată ISIS. "Luptători ai Statului Islamic au realizat marţi o serie de atacuri cu centuri şi dispozitive explozibile, vizând un aeroport şi o staţie centrală de metrou din centrul oraşului Bruxelles, capitala Belgiei, ţară care participă la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic. Luptători ai Statului Islamic au deschis focul în incinta aeroportului Zaventem înainte ca mai mulţi dintre aceştia să îşi detoneze centurile cu explozibil şi în timp ce un kamikaze martir şi-a detonat centura cu explozibil în staţia de metrou Maalbeek. Atacurile au avut ca rezultat peste 230 de morţi şi răniţi", precizează agenţia AMAQ, citată de SITE Intelligence Group, într-o postare pe Twitter. (RADOR)

Ora 17.25 Potrivit Reuters, organizaţia extremistă Statul Islamic a revendicat atacurile de la Bruxelles, informează o agenţie de presă apropiată ISIS.

Ora 16.00La Bruxelles, bilanţul victimelor după atentatele teroriste din cursul dimineţii a urcat la 34 de morţi, transmite corespondentul Radio România Actualități, Cerasela Rădulescu. Cel puţin 20 de oameni au murit în explozia care a avut loc la metroul din capitala belgiană, după dubla explozie cu bombă de la aeroportul Zaventem din apropierea Bruxellesului. Au fost luate măsuri sporite de securitate, iar transportul public şi comunicaţiile telefonice sunt paralizate.

Ora 15.00 Forte impresionante de ordine sunt in acest moment in aeroportul din Viena. Politistii patruleaza cu armele la vedere . Sunt si patrule canine care cerceteaza fiecare colt al aeroportului. Au fost luate masuri suplimentare de securitate dupa atentatele de la Bruxelles, potrivit redactorului RRA, Ramona Alexandrescu.

Ora 14.40Inregistrarea emisiunii Probleme la zi: Atacurile teroriste de la Bruxelles

Ora 14.30 TAROM anulează și cursele de mâine spre/dinspre Bruxelles

Ora 13.03. Premierul Belgiei, Charles Michel, a susţinut o conferinţă de presă după atacurile sinucigaşe cu bombă produse pe aeroportul şi metroul din Bruxelles.

"Prima urgenţă a fost asistarea medicală a victimelor, evacuarea călătorilor şi a victimelor acestor atacuri, transportarea răniţilor la spitale.

"Ştim că circulă multe ipoteze privind numărul morţilor, sunt multe persoane rănite, unele foarte grav.

"Am ridicat la 4 nivelul de alertă şi am instituit măsuri de securitate adiţionale, am întărit controlul la graniţe, am restricţionat transportul public.

"Doresc să vă spun că, în aceste momente extrem de sumbre şi grele pentru ţara mea, mai mult ca niciodată fac apel la toată lumea să rămână calmă şi solidară. Trebuie să fim uniţi şi solidari în aceste momente dificile, trebuie să continuăm să urmărim cu atenţie situaţia.

"Vreau să mulţumesc serviciilor de securitate pentru acţiunile lor. Ne temeam de atacuri teroriste şi acum asta s-a întâmplat, pe aeroportul Zaventem şi într-o staţie de metro din Bruxelles", a declarat premierul belgian, Charles Michel, potrivit CNN citat de Rador.

Ora 12.58. Oficiali ai metroului din Bruxelles, citați de Blommberg, anunță că în explozia din stația Maalbeek au murit 15 persoane iar alte 55 au fost rănite.

BREAKING: #Brussels metro confirms 15 dead and 55 injured in #Maalbeek subway blast alone https://t.co/gPifpfwxXopic.twitter.com/ODlLp4PWyz

— Bloomberg Business (@business) March 22, 2016

Ora 12.47. Autorităţile din Statele Unite au îmbunătăţit măsurile de securitate în New York, ca răspuns la atacurile teroriste produse marţi dimineaţă la Bruxelles, informează poliţia new-yorkeză.

Potrivit poliţiei citate de NBC News, un număr suplimentar de poliţişti va fi mobilizat în trenuri, pe poduri, în tuneluri, staţii de metrou şi alte obiective publice.

Ora 12.32. Reţeaua de socializare Facebook a activat opţiunea "safety check" după atacurile din această dimineaţă, de la Bruxelles. Persoanele care se află în zona capitalei belgiene pot semnala pe conturile lor că sunt în siguranţă, pentru a-şi linişti rudele sau prietenii. Aplicaţia a mai fost activată în trecut în cazul unor dezastre naturale sau în contextul atentatelor de la Paris, din toamna anului trecut.

Ora 12.30. Pe Aeroportul Internaţional Otopeni nu au fost instituite măsuri speciale de securitate, după atentatele din cursul dimineţii de la Bruxelles, transmite RRA.

Ora 12.25. Principala emisiune de dezbateri la Radio România Actualități va fi dedicată evenimentelor de azi de la Bruxelles. Emisiunea va începe la ora 13.20.

Ora 12.23. Nu există români între victimele atentatelor de la Bruxelles, anunță premierul Dacian Cioloş. Declaraţia a fost făcută la Bucureşti.

Ora 12.18. Guvernul României dă asigurări că au fost luate toate măsurile necesare pentru consolidarea securităţii pe plan intern, se arată într-un comunicat de la Palatul Victoria. În România nivelul de alertă teroristă rămâne, în acest moment, albastru precaut, potrivit Serviciului Român de Informaţii.

Ora 12.15. Exploziile produse marţi dimineaţă pe aeroportul Zaventem din Bruxelles au fost operate de un atacator sinucigaş cu bombă, a declarat procurorul federal al Belgiei, Eric Van der Syp, dar nu a dat detalii despre atacuri, informează posturile belgiene VTM şi postul public RTBF.

Ora 12.10. Cursa TAROM București–Bruxelles care urma să decoleze la ora 16.50 de pe aeroportul din Otopeni a fost anulată din cauza situației de criză de pe aeroportul din Bruxelles, a anunțat Compania Tarom. Totuși, se analizează posibilitatea ca respectiva cursă spre Bruxelles să plece din București și să aterizeze la Amsterdam așa cum s-a întâmplat și în această dimineață cu primul zbor Tarom spre Bruxelles, transmite reporterul nostru Alex Lancuzov.

Ora 12.08. Preşedintele Franţei, François Hollande, a convocat o şedinţă de urgenţă a Consiliului de apărare a ţării după incidentele produse la Bruxelles, informează "France24".

Ora 11.49. 15 persoane rănite au primit primul ajutor lângă o staţie de metrou de unde se ridica un nor de praf şi se simţea un puternic miros de ars, transmite AFP citată de Rador.

Staţia de metrou este situată la 300 de metri de Comisia Europeană. Dintre aceşti răniţi, care se aflau întinşi pe jos în faţa ieşirii de la staţia de metrou Maelbeek, mulţi aveau feţele acoperite de sânge, iar alţii plângeau. Numeroase maşini de poliţie, ambulanţe şi pompieri continuau să sosească la faţa locului, mai spune sursa citată.

Pasagerii din alte garnituri au fost evacuați pe jos prin tunelele de metrou.

Passengers evacuated from metro in #Brussels after explosion at #Maalbeek station. Latest: https://t.co/eK4sAuHQs1pic.twitter.com/CRJ0MmPlPt

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 22, 2016

Ora 11.48. AUDIO - Premierul Dacian Cioloș dă asigurări că autoritățile de la București sunt pregătite să îi ajute pe românii afectați de atacurile de la Bruxelles și își exprimă solidaritatea față de cetățenii belgieni și autoritățile de la Bruxelles.

Ora 11.32. Cursele aeriene de pe aeroporturile din România spre Bruxelles au fost suspendate sau redirecționate.

Cursa Tarom care ar fi urmat să ajungă dimineaţă pe aeroportul belgian în jurul orei la care au avut loc atentatele a fost redirecţionată către Amsterdam.

Acelaşi avion ar fi urmat să decoleze la ora 10 şi 20 de minute, ora Bruxelles- ului spre Bucureşti, de unde ar fi trebuit să plece, din nou, către capitala Belgiei la ora 16 şi 50 de minute, dar este posibil să intervină modificări în programul de zbor, au transmis reporterii RRA.

Compania low cost Blue Air şi-a anulat, de asemenea, cursa Bacău- Bruxelles ca măsură de siguranţă dar şi din cauza blocajului impus în Capitala Belgiană de exploziile produse în această dimineaţă pe aeroport şi la metroul din oraş.

Ora 11.21. MAE pune la dispoziția cetățenilor români afectați de exploziile de la Bruxelles, precum şi rudelor acestora,contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei+32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.

Ora 11.15. Comisia Europeană și-a suspendat activitatea şi a consemnat în clădire întreg personalul, transmit corespondenţii Reuters citați de Rador. Un purtător de cuvânt al Parlamentului European, a cărui clădire se află aproape de clădirea Comisiei Europene, a declarat că legislativul funcţionează normal.

Ora 10.46. AUDIO - Ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, condamnă atentatele de la Bruxelles.

Ora 10.45. Toate stațiile de metrou din capitala Belgiei au fost închise, anunță societatea locală de transport.

Ora 10.43. Corespondentul Radio România Actualități la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, transmite că nivelul de alertă la Bruxelles a fost ridicat la 4, cel mai mare nivel posibil.

"E panică. Nivelul de alertă a fost ridicat la maxim, 4 din 4.

"Primul bilant oficial provizoriu la aeroport indica un mort si zeci de raniti. Nu stim inca vreo cifra oficiala, la spitalul cel mai apropiat de Zaventem, clinica St. Luc, se vorbeste de zece morti.

"Se pare ca a avut loc o explozie si la doua statii de metrou, Maalbeck si Schumann, ultima aflată langa sediul institutiilor europene.

"Centrele de criza fac apel la calm. Astfel de centre au fost activate in toate aeroporturile din Belgia. Cele din zona flamanda din nord au ridicat deja nivelul de alerta la maxim.

"Primele informatii ale martorilor arata ca epxlozia a avut loc la ora 08.06, ora locala, ora 9.06 ora Bucurestiului, în aeroportul Zaventem, unde s-ar fi auzit și tiruri de arme.

"Tot potrivit martorilor oculari, un om a strigat in araba. Oficialii aeroportului anunta pe contul oficial de socializare ca persoanele sa nu se apropie de aeroport.

"Trenurile si tramvaiele, dar si metroul, se vor inchide daca nivelul e de alerta maxima.

"Planul de catastrofa nationala a fost activat, se asteapta o declaratie a premierului Charles Michel.

"Vorbim clar de atentate multiple. Consiliul de Securitate al Belgiei urmeaza sa se reunesca", transmite Cerasela Rădulescu din Bruxelles.

Ora 10.34. O nouă explozie s-a produs în Bruxelles, într-o staţie de metrou situată în apropiere de clădirile Uniunii Europene, informează postul public belgian RTBF.

Ora 10.17. CNN confirmă că toate zborurile au fost anulate pe aeroportul din Bruxelles, în Belgia, după producerea celor două explozii din zona "Plecări", în apropierea ghişeului de check-in pentru companiile americane.

Preview AFP's live report on the attacks in Brussels here: https://t.co/z2FdCJKi0s#brusselsattackpic.twitter.com/a03hUU4uJ9

— AFP news agency (@AFP) March 22, 2016

Ora 10.14.Aeroportul din Bruxelles anunță pe contul său oficial de twitter că toate operațiunile de pe aeroport au fost suspendate.

All airport operations have been suspended until further notice. Follow the information on our website.

— Brussels Airport (@BrusselsAirport) March 22, 2016

Ora 10.03. Ministerul de Externe al României anunță că Ambasada României în Belgia a întreprins "în regim de urgenţă" demersuri pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, pentru a obține informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.

Ambasada României mai spune că menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate, transmite redactorul nostru Carmen Gavrilă.

Ora 10.02. Președintele României a transmis condoleanțe celor ce și-au pierdut rudele și cunoscuții în urma exploziilor de la Bruxelles și a spus că "din păcate, evenimentul de la Bruxelles arată că terorismul a rămas în inima Europei".

Ora 10.02. Centre de crize au fost activate in toate aeroporturile din Belgia.

Aeroporturile din zona flamanda din nord au ridicat deja nivelul de alerta la maxim.

Primele informatii ale martorilor arata ca ca explozia a avut loc la ora 08.06, ora locala, ora 9.06 ora Bucurestiului. Tot potrivit martorilor oculari, un om a strigat in araba. Oficialii aeroportului anunta pe contul oficial de socializare ca persoanele sa nu se apropie de aeroport.

Ora 10.00. Corespondentul Radio România Actualități la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, transmite că politia belgiana vorbește de un mort, in timp ce o televiziune flamanda anunță ca ar exista 11 morti si cateva zeci de raniti, dar nu sunt inca date oficiale.

Aceleasi surse vorbesc de un atac terorist pe solul Belgiei, ceea ce pare credibil pentru că, să nu uitam, in urmă cu cateva zile a fost prins la Bruxelles suspectul principal al atentatelor de la Paris

Explozia a afectat si hotelul Sheraton, de langa aeroport.

AUDIO: În direct de la Bruxelles, corespondenta RRA Cerasela Rădulescu.

Ora 09.50. Primele imagini din aeroport au fost postate pe rețelele de socializare.

#BREAKING: Two loud explosions at #Zaventem airport in #Brusselspic.twitter.com/JFw9RGLjnh

— Anna Ahronheim (@AAhronheim) March 22, 2016

___________________________________________________

Două explozii puternice s-au produs cu puţin timp în urmă pe principalul aeroport din Bruxelles.

Din cauza deflagraţiilor, mai multe persoane au fost rănite, iar poliţia este la faţa locului, pentru a ajuta la evacuarea pasagerilor.

În Radiojurnalul de la ora zece veţi afla informaţii în direct despre eveniment de la corespondenta noastră la Bruxelles Cerasela Rădulescu.

EXCLUSIV - Anna Neplii, jurnalist Kiev Post: Primim ajutor doar pentru apărare, nu pentru a elibera teritoriile ocupate
În lume 24 Aprilie 2024, 10:51

EXCLUSIV - Anna Neplii, jurnalist Kiev Post: Primim ajutor doar pentru apărare, nu pentru a elibera teritoriile ocupate

Mulți analiști din Ucraina cred că acest pachet financiar a venit prea târziu, pentru că țara a avut de suferit în ultimele...

EXCLUSIV - Anna Neplii, jurnalist Kiev Post: Primim ajutor doar pentru apărare, nu pentru a elibera teritoriile ocupate
Zelenski mulțumește Senatului SUA pentru aprobarea pachetului de ajutoare
În lume 24 Aprilie 2024, 09:16

Zelenski mulțumește Senatului SUA pentru aprobarea pachetului de ajutoare

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, speră ca legea să fie semnată în curând de președintele Joe Biden.

Zelenski mulțumește Senatului SUA pentru aprobarea pachetului de ajutoare
Israelul pregăteşte ofensiva terestră din sud asupra oraşului Rafah
În lume 24 Aprilie 2024, 09:03

Israelul pregăteşte ofensiva terestră din sud asupra oraşului Rafah

O sursă din sistemul israelian de apărare a transmis că "americanii au înțeles, în sfârșit, necesitatea operațiunii din...

Israelul pregăteşte ofensiva terestră din sud asupra oraşului Rafah
Peste un milion de euro confiscați după o reuniune la Moscova a pro-ruşilor din Republica Moldova
În lume 24 Aprilie 2024, 08:15

Peste un milion de euro confiscați după o reuniune la Moscova a pro-ruşilor din Republica Moldova

Poliția din Republica Moldova a anunţat că a confiscat peste un milion de euro de la aproximativ 150 de susținători pro-ruși...

Peste un milion de euro confiscați după o reuniune la Moscova a pro-ruşilor din Republica Moldova
România şi Coreea de Sud îşi extind cooperarea bilaterală
În lume 24 Aprilie 2024, 08:13

România şi Coreea de Sud îşi extind cooperarea bilaterală

România şi Coreea de Sud extind cooperarea bilaterală; cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis au fost semnate o...

România şi Coreea de Sud îşi extind cooperarea bilaterală
Congresul SUA a aprobat pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan
În lume 24 Aprilie 2024, 07:35

Congresul SUA a aprobat pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan

Mai mult de 60 de miliarde de dolari sunt alocate Ucrainei.

Congresul SUA a aprobat pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan
Parlamentul European a votat în favoarea reformării regulilor bugetare ale Uniunii
În lume 23 Aprilie 2024, 18:26

Parlamentul European a votat în favoarea reformării regulilor bugetare ale Uniunii

Parlamentul European a votat, astăzi, în favoarea reformării regulilor bugetare ale Uniunii.

Parlamentul European a votat în favoarea reformării regulilor bugetare ale Uniunii
Intensificare a bombardamentelor israeliene în Gaza
În lume 23 Aprilie 2024, 16:29

Intensificare a bombardamentelor israeliene în Gaza

Armata israeliană a efectuat unul dintre cele mai intense bombardamente din ultimele săptămâni în Gaza.

Intensificare a bombardamentelor israeliene în Gaza