Antreprenorii solicită ca măsurile promovate de autorităţi să se implementeze după realizarea studiilor de impact
Inflaţia ridicată, concurenţa neloială, scăderea cererii interne, creşterea nivelului cheltuielilor salariale şi concurenţa produselor de import se află în topul dificultăţilor cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră.

Articol de Radio România Actualităţi, 18 Iulie 2025, 14:36
Inflaţia ridicată, concurenţa neloială, scăderea cererii interne, creşterea nivelului cheltuielilor salariale şi concurenţa produselor de import se află în topul dificultăţilor cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră - reiese din cea mai recentă ediţie a studiului "Carta Albă a IMM-urilor". Antreprenorii solicită ca toate măsurile şi programele promovate de autorităţi să se implementeze numai după realizarea studiilor de impact.
Cu detalii vine corespondentul RRA Iulian Olescu: ” "Carta Albă - Ediţia 2025" arată că o parte a IMM-urilor continuă să fie optimiste în privinţa derulării afacerilor, însă cer executivului ca, înainte să adopte măsuri de creştere a taxelor să aibă în vedere elemente legate de eficientizarea şi restructurarea activităţii instituţiilor publice.
Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al IMM România: În primul rând, noi considerăm necesară reorganizarea ANAF-ului. Dacă ANAF-ul şi-ar face datoria, dacă s-ar termina digitalizarea sa, ca să nu mai fie găuri, s-ar obţine acele 2% din PIB cu care suntem sub media europeană. Înseamnă câteva zeci de miliarde de lei şi n-ar mai fi necesar să se crească fiscalitatea. În al doilea rând, combaterea concurenţei neloiale, care a devenit un fenomen. Şi, reţineţi, combaterea concurenţei neloiale are două avantaje: nu costă nimic statul român şi, în plus, mai aduce şi veniţuri suplimentare. E vorba numai de voinţă politică.
Reprezentanţii IMM-urilor spun că, pentru depăşirea actualei crize bugetare, este nevoie şi de implementarea de programe naţionale care să conducă la o creştere economică bazată pe producţie şi pe exporturi, dar şi de creşterea rapidă a absorbţiei fondurilor europene şi de diminuarea cheltuielilor bugetare prin comasarea instituţiilor administrative deconcentrate din teritoriu, reducerea salariilor excesive din întreprinderile de stat şi eliminarea pensiilor speciale.”/editor Florin Lepadatu/