90 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale din România
La evenimentul organizat în Aula Academiei Române s-a mai vorbit despre rolul cercetării în creșterea calității diagnosticului în patologiile cardiovasculare.

Articol de Angela Cerven, 10 Mai 2025, 09:43
Activitatea Academiei de Științe Medicale și realizările membrilor săi au fost evidențiate la sesiunea organizată cu ocazia împlinirii a nouă decenii de la înființarea instituției.
La evenimentul organizat în Aula Academiei Române s-a mai vorbit despre rolul cercetării în creșterea calității diagnosticului în patologiile cardiovasculare și importanța studiilor clinice nefinanțate.
Împreună cu cele trei academii de ramură s-a realizat un consorțiu cu programe comune pe care membrii vor să le extindă.
Academia de Științe Medicale are un număr fix de 190 membri titulari
Academia de Științe Medicale a fost înființată în anul 1935 fapt care a fost posibil datorită eforturilor academicianului Daniel Danielopolu. Acesta a fost Secretar Permanent al Academiei până în anul 1948, când a fost desființată de regimul comunist. In anul 1969 a fost reînființată regimul comunist, dar cu atribuții scăzute în comparație cu legea promulgată de acad. Daniel Danielopolu.
După 1989 Academia de Științe Medicale a fost reorganizată de Academicianul Stefan Milcu, în calitate de președinte al acesteia. Din 2004 prin Legea nr. 264 s-a revenit la situația din anul 1935. In prezent funcționează pe baza acestei legi si a Statutului aprobat prin H.G.nr.1665/2004. Academia are un număr fix de 190 membri titulari, 41 de membri corespondenți si membri de onoare din țară și din afara ei.
Academia de Științe Medicale, partener al Academiei Române
La sesiunea aniversară, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop a subliniat că evenimentul marcat în Aula Mare a Academiei Române reprezintă „un fapt de bucurie pentru noi, dar și o datorie”.
„De câtva timp, Academia de Stiinte Medicale este un partener al Academiei Române ca și Academia de Stiinte Tehnice, ca și Academia de Stiinte Agricole și Silvice pentru că, noi credem că Academiile de ramură trebuie să funcționeze împreună cu Academia Româna. Și, după ce am încheiat, ( …) nu demult, acorduri de colaborare între Academia Română și Academiile de ramură am reinceput sa funcționăm normal. (…) Dacă reușim sa facem o comuniune între Academia Română și Academiile de ramură lucrurile vor merge mult mai bine. (…) Eu nu pot, ca președinte al Academiei Române, decat să aduc cele mai calde felicitări și să exprim cele mai bune gânduri, în acest moment aniversar, să-i doresc Academiei de Stiinte Medicale viața lungă și realizări cât mai importante și, să-i doresc, de asemenea, sa colaboreze cu Academia Româna, (...) și să-i urez “La mulți ani !” a spus președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
Victor Voicu, președintele Secției de Stiințe Medicale a Academiei Române și președintele Filialei București a Academiei de Stiinte Medicale a evidențiat rolurile instituției celebrate. In discurs s-a menționat că „reprezintă un for suprem al excelenței în cercetarea medicală și farmaceutică romanească, o instituție de prestigiu care reunește elitele știintei medicale românesti fondate pe principii de rigoare stiințifică și dedicate față de sanatatea publică”.
„Academia rămâne un pilon esențial in progresul medicinei naționale, având un impact profund asupra dezvoltării politicilor de sănătate, formării specialiștilor și promovării inovației în domeniul medical. Prin activitatea sa susținută și colaborări internaționale de renume, Academia de Stiințe Medicale continuă sa fie un simbol al cunoașterii, devotamentului și profesionalismului punând România pe harta știintei medicale mondiale. Privind în perspectivă, Academia de Stiințe Medicale trebuie să iși asume rolul de lider intelectual și instituțional în definirea paradigmelor medicale ale secolului 21”, a spus Victor Voicu, președintele Secției de Stiințe Medicale a Academiei Române.
Profesorul Stefan Constantinescu, actual președinte al SAPEA, membru de onoare al Academiei Române și membru al Academiei de Stiințe Medicale, a vorbit despre „ctitorii care au contribuit major la prestigiul Academiei de Stiințe Medicale în lume”.
Acesta a precizat că „profesorul Stefan Milcu l-a avut consilier apropiat pe academicianul Nicolae Simionescu (…) și împreună au inceput deschiderea Academiei de Stiințe Medicale catre marile instituții internaționale”.
„Sub mandatul său s-au creat niste parteneriate în special cu SUA, care durează și astazi, Franta, Germania, Italia și Israel. Mandatul academicianului Nicolae Cajal s-a caracterizat prin colaborări cu structuri europene, (…) au început colaborări (…) cu Israelul. (…) O figură majoră în ascensiunea Academiei de Stiințe Medicale pe plan internațional a fost reprezentată de academicianul Laurențiu Mircea Popescu în mandatul 2006 – 2011. Impreună cu secretarul general prof. dr. Eugen Pascal Ciofu, această echipă a reușit să dezvolte parteneriate de cercetare fundamentală și clinică excepționale. In 2007 a fost semnat parteneriatul strategic între România și Italia”, a spus Profesorul Stefan Constantinescu, președintele SAPEA.