Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Crin Antonescu:"Liberalii vor un candidat independent"

Interviul integral acordat de către Crin Antonescu, la Radio România Actualităţi (audio).

Crin Antonescu:"Liberalii vor un candidat independent"

Articol de Silvia Ilieş, 12 Octombrie 2009, 14:53

Sinteza declaraţiilor:

- "Moţiunea de cenzură trebuie să treacă, din cauza situaţiei economice şi sociale din ţară".

- "Cine lipseşte de la moţiune mâine va fi dat afară din partid".

- "Dacă guvernul cade, în urma moţiunii, propunem un premier independent".

- "Propunerea unui independent este valabilă până la alegerile prezidenţiale".

- "Vina pentru situaţia din ţară aparţine în egală măsură PD-L şi PSD".

-"PD-L încearcă să deschidă târgul de toamnă de parlamentari la bucată".

- "Nu putem accepta un guvern personal al preşedintelui".

- "Nu există o înţelegere PSD-PNL".

- "Marile probleme ale României nu sunt de natură politică, ci economice şi vor veni peste noi în 2010".

Interviul integral (audio).

Interviul integral

Realizator: Despre moţiune şi soarta cenzurii ne propunem să vorbim astăzi. Aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, dacă moţiunea iniţiată de opoziţie respectă articolele din Constituţie. În caz afirmativ, urmăm varianta în care mâine vom asista la dezbateri şi vot în Camerele reunite ale Parlamentului împotriva guvernului interimar. Există şi varianta în care acest guvern să rămână şi după mâine sau să nu mai avem moţiune. Pentru cât timp însă rămâne guvernul, rămâne de discutat. Domnule Crin Antonescu, când aţi iniţiat acest demers, moţiunea de cenzură, v-aţi pus problema că se va ajunge aici, la atâta confuzie, la atâta gâlceavă, la atâtea transformări şi luări de poziţii? Ce ştiţi în plus faţă de ceea ce se vehiculează pe surse? Ce va face PNL?

Crin Antonescu: Dacă aş şti ceva în plus, nu aş putea să spun. Glumind un pic, în ceea ce priveşte PNL, tot ce ştiu, spun. Noi am avut o poziţie cât se poate de tranşantă, cât se poate de clară, fără echivoc, fără ezitări şi ca iniţiatori ai acestei moţiuni, rămânem la convingerea fermă că ea trebuie să treacă, că acest guvern trebuie să plece, tocmai datorită haosului, confuziei despre care vorbeaţi şi pe care actuala situaţie politică, conjugată, evident, cu situaţia economică, cu situaţia socială din ce în ce mai apăsătoare, din ce în ce mai gravă, le-au generat. Nu ştiu dacă astăzi Curtea Constituţională va face altceva decât ceea ce e normal să facă, de altfel, conform unui post de televiziune, s-a şi anunţat un verdict al Curţii, pe care eu l-am salutat. Cred că nu poate fi altul, cred că nu se poate pune...

Realizator: Şi l-a retras? Pentru că încă, la ora 13:00, de fapt, a început Curtea să analizeze.

Crin Antonescu: Cred că nu se poate pune în discuţie dreptul fundamental al opoziţiei de a iniţia o moţiune de cenzură. Dl Boc este un aşa-zis constituţionalist, care e la a nu ştiu câta înţelegere greşită sau tendenţioasă a propriului domeniu de specialitate. Moţiunea de cenzură pe care noi am iniţiat-o la sfârşitul lui septembrie era generată de mecanismul asumării de răspundere. Şi în sensul acesta, nu are nici un fel de legătură, nu se pune la socoteală, ca să mă exprim pe înţelesul tuturor, dreptul de a depune o moţiune de cenzură pe sesiune. Face abstracţie de posibilitatea asumării de răspundere, care e la pachet automat cumva cu această posibilitate suplimentară. Cred deci că mâine vom avea această moţiune de cenzură în acţiune. Vom avea o dezbatere parlamentară şi vom avea un vot în Parlament, care sper să fie primul pas către o limpezire a situaţiei politice din România.

Realizator: Aţi spus că aţi avut atitudini şi intervenţii publice fără echivoc. Nu au părut aşa, dle preşedinte.

Crin Antonescu: De ce?

Realizator: Pentru că v-aţi ferit să spuneţi ce urmează după mâine.

Crin Antonescu: Nu m-am ferit deloc, sunt singurul care am spus-o foarte clar, după mâine, dacă guvernul cade, propunerea noastră, viziunea noastră despre ce urmează e iarăşi foarte limpede şi am spus-o de la început, un premier independent, agreat ca atare, în urma consultării cu preşedintele... sau preşedintelui, cu celelalte partide, cum scrie la carte, adică la Constituţie, un premier independent, care să alcătuiască un guvern de tehnocraţi, de oameni neimplicaţi în vreun fel în jocul electoral care va mai dura încă două luni, de oameni care să fie capabili să ia măsuri imediate în favoarea celor care sunt practic victime ale acestei guvernări. Şi cred că lucrul acesta a fost foarte clar spus şi spus mereu. Nu am spus numele persoanei pe care doresc să o propun şi o propun cu acordul unanim al partidului, al forurilor de conducere, pentru că, repet, toate la timpul lor, e normal să discutăm despre asta în momentul în care guvernul a căzut, e normal să discutăm şi să facem public numele, discutându-l şi cu reprezentanţii grupurilor parlamentare, cu reprezentanţii partidelor din Parlament şi cu preşedintele.

Realizator: Aţi spus că nu a apărut nici un nume şi totuşi a apărut un nume, pe care se spune că îl susţineţi, este vorba de primarul Sibiului, dl Johannis. Este adevărat, da sau nu?

Crin Antonescu: Eu voi anunţa public numele celui pe care îl propun mâine dimineaţă şi cred că toată lumea, cu siguranţă, oamenii de specialitate din mass media, înţeleg de fapt totul din acest răspuns.

Realizator: Şi totuşi, vă întreb, ca să înţelegem mai clar: ce mai înseamnă în ziua de astăzi tehnocrat, independent, specialist? Iată, în ultimele luni am asistat la o politizare a administraţiei, toate funcţiile au fost negociate, lumea este dată afară sau, cât era şi PSD la guvernare, încă se mai împărţeau posturi, chiar şi dumneavoastră aţi alunecat pe această pantă şi aţi numit în Consiliul de administraţie al BNR un om politic. Deci, repet, ce înseamnă tehnocrat, specialist independent, în România de azi?

Crin Antonescu: E limpede ce înseamnă specialist, înseamnă un om care, prin activitatea sa profesională, prin prestigiu, prin performanţa sa profesională, să fie acreditat pentru a conduce executivul în domeniu. Eu sunt partizanul guvernelor politice, pentru că de asta trăim într-o democraţie. Am propus, voi propune această formulă pentru că suntem în situaţia actuală, o propun pe o perioadă până la alegerile prezidenţiale şi cred că ceea ce înseamnă tehnocrat, repet, e limpede pentru oricine, e un om fără afiliere politică, e un om cu prestigiu şi cu competenţă profesională. În legătură cu Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale, da, şi eu am avut rezerve şi încă le mai am, în legătură cu desemnarea noastră. Aş fi preferat să avem o alta la îndemână. Repet faptul că propunerea lui Daniel Dăianu a fost respinsă în Comisia de buget-finanţe, repet faptul că Napoleon Pop, un specialist prestigios, care a făcut parte din Consiliul de administraţie al Băncii, este încă acolo.

Realizator: Dar şi Lucian Croitoru este un specialist.


Crin Antonescu: Regret faptul că nu a existat o discuţie publică atunci când un domn, Bogdan Chiriţoiu, care a absolvit Facultatea de Medicină şi după aceea a avut funcţia de asistent şi consilier politic şi nimic altceva, a fost numit preşedinte al Consiliului Concurenţei în România. Nu a suflat nimeni nici un cuvânt, pentru că propunerea, sigur, era a Cotrocenilor şi a PD. Şi, sigur, sunt atâtea alte cazuri.


Realizator: Dar să revenim. Dacă spuneţi că şi dumneavoastră sunteţi pentru un guvern politic, în această conjunctură...

Crin Antonescu: În principiu, după alegerile prezidenţiale, e misiunea noului preşedinte să consulte foarte serios partidele parlamentare. Să vadă, să constate dacă o majoritate politică stabilă pentru un guvern stabil se poate constitui şi să încredinţeze mandatul cuiva sustinut de această majoritate.

Realizator: Dar de cine acceptă pentru şase săptămâni cât mai este până atunci, cine ar accepta un asemenea risc?

Crin Antonescu: Există oameni cărora le pasă că trăiesc în această ţară, le pasă de soarta noastră a tuturor, există oameni care la rândul lor funcţionează în instituţii în care sunt afectaţi direct de debandada pe care guvernul PD-L, PSD pentru că eu doresc să amintesc că situaţia actuală este responsabilitatea egală a celor două partide chiar dacă pesediştii jumătate aruncaţi pe scări, jumătate din propria iniţiativă au fugit de acolo şi care înţeleg că totuşi nu putem continua în felul acesta încă două luni până la alegerile prezidenţiale. De altfel, nu se exclude ipoteza menţinerii premierului respectiv după alegerile prezidenţiale, toate ipotezele sunt pe masă şi încă o dată spun există oameni dispuşi la nevoie să-şi ofere serviciile, să facă serviciul public într-o societate care are nevoie de onestitate şi performanţă.

Realizator: Deci, totul a părut destul de neclar chiar începând de aici, rămâne sau nu guvernul Boc după marţi 13, vine un guvern de specialişti până după 6 decembrie, nu este foarte clar pe ce mână mergem, dar să zicem că mergem acum pe mâna opoziţiei, iată că cei cu care aţi lansat acest demers UDMR a avut întâlniri şi poartă întâlniri, surse spun că, chiar vor vota la liber moţiunea de mâine. Pe surse iar apare PD-L se bazează pe 60 de voturi pentru susţinerea guvernului, de unde până unde aceste cifre? Şi apropo de UDMR a fost un partener loial, mai este loial?

Crin Antonescu: Să o luăm pe rând, PD-L sub conducerea lui Traian Băsescu de la pretenţia de reformator al vieţii politice româneşti a ajuns sediul prostituţiei în politica românească. Prostituţiei politice evident.

Realizator: Să clarificăm ce înseamnă prostituţie politică.

Crin Antonescu: Prostituţie politică înseamnă să recurgi la serviciile plătite cu ora, cu sezonul, cu votul, cu moţiunea ale unor parlamentari care pot fi închiriaţi sau plătiţi. În sensul acesta.

Realizator: Aveţi dovezi în sensul acesta?

Crin Antonescu: Păi avem dovezi.

Realizator: Asta nu este corupţie?

Crin Antonescu: Ba după părerea mea este o formă de corupţie, dar sigur că este foarte complicat din punct de vedere jurudic. În momentul în care atunci când PD-L recunoaşte deschis, deci, când PD-L spune că are 60-30-50 de voturi din tabăra adversă asta nseamnă că îşi asumă tentativele de a atrage pe aceşti oameni de ai face să sară o graniţă peste care nu se sare nicăieri într-o democraţie serioasă. În momentul în care 2-3-5-1 parlamentari, primari vin şi ne declară brusc că nu îşi mai pot achita sau nu se mai pot achita demisiunile, de proiectele pe care le-au luat în faţa cetăţenilor pentru că nu sunt la putere aceşti oameni sunt în situaţia penibilă de a spune că nu mai pot funcţiona în regimul democratic pentru că atunci ne ducem toţi la putere şi facem proiecte. De atâtea proiecte nu avem încotro, vorba lui Caragiale onorabile. Cred că este absolut evident pentru toată lumea, nu are nici un rost să ne ascundem după deget. Reven ind acum la şi sigur PD-L încearcă cu această ocazie cu această moţiune, eventual cu investirea unui viitor guvern să deschidă Târgul de toamnă la parlamentari la bucată per capita, pe cap de parlamentar furajat cum aş putea să spun parafrazând o formulă ...

Realizator: ... sau furat.

Crin Antonescu: Dacă e vorba de UDMR ca să nu evit întrebarea noi am avut un parteneriat loial cu UDMR de reciprocă loialitate şi atunci când am fost împreună la putere, să nu uiotăm că PNL şi UDMR cu un guvern minoritar au reuşit să conducă România aproape doi ani şi să o conducă în condiţii care nu se pot compara cu cele de acum din nici un punct de vedere, nici economic, nici instituţional, nici social. Suntem acum în opoziţie, UDMR a hotărât nu i-am forţat noi evident că nu aveam cum a hotărât să devină coiniţiator la această moţiune de cenzură şi în sensul acesta eu nu cred că acolo există ezitări pentru că ar fi de-a dreptul caraghios să nu votezi o moţiune pe care ai iniţiat-o. Şi nu cred că UDMR e o formaţiune politică ce să se pună în asemenea situaţie.

Realizator: Ce faceţi cu cei care v-au fost furaţi, sau care mâine vor sări în altă barcă?

Crin Antonescu: Să fie sănătoşi, vor sări în altă barcă, în altă barcă vor fi. Noi am luat azi o hotărare foarte clară, cine lipseşte sau cine votează împotriva noţiunii, mâine este exclus din Partidul National Liberal, evident conform Constituţiei, nu există mandat imperativ dar nu le ia nimeni mandatul de parlamentar. Am dreptul să, încetez, ca să îi spun aşa asocierea cu oameni care fac politică altui partid şi care fac o politică împotriva partidului care formal sunt. Vor fi daţi afară fără nici un fel de ezitare, eu cred că nici nu va fi cazul de asemenea situaţii, si mai spun două lucruri: nu în tranzmigrarea parlamentarilor stă rezultatul politic esenţial, nu pleacă şi cu voturi după ei aceşti oameni, sunt doar oameni care îşi rezolvă dosare, care fac rost de nişte bani, care sunt plătiţi pentru niste contracte pe care firmele lor le derulează şi sunt santajaţi cu plata sau neplata de către Guvern şi instituţiile din subordinea acestor lucrări. În 2003, oameni de talia lui Severin Duvăz, Alexandru Sasu, dau numai trei exemple care îmi vin în minte, au plecat din Partidul Democrat. Partidul Democrat nici nu mai avea grup la Senat, desfiinţase PSD-ul şi Adrian Năstase şi totuşi Partidul Democrat, împreună cu noi a câştigat alegerile, şi a ajuns de la 7-8% la cifrele de azi, în jur de 30. Asa încât, cei care pleacă şi îşi rezolv o problemă personală, lasă onoarea de o parte, cred că dincolo de toate aceste lucruri va trebui o data şi o data ca un mecanism, nu prin lege, că nu ai cum să iei mandat imperativ, dar un soi /.../ public oficializat să funcţioneze contra unor asemenea traseişti şi când îmi aduc aminte cât frecvent se pronunţa domnul Băsescu si Partidul Democrat, se pronunţau ei împotriva traseismului politic, si dincolo de asta repet, lucrurile se aşează. Cred însă că e bine pe toate căile, să le spun celor care fac asta că nu-şi vor rezolva problemele, că asta nu va fi uitat, că dacă domnul Băsescu le-a deschis nişte dosare, îi şantajează cu ceva, şi le promite că le va închide, nu se vor închide, se vor duce până la capăt de către o justiţie independentă.

Realizator: Domnule Crin Antonescu, tot pe surse au aparut informaţii că negociaţi o viitoare coaltiţie cu PDL, mai sunt surse care spun că negociaţi o viitoare coaliţie cu PSD. Ce este adevarat şi ce este fals?

Crin Antonescu: Nimic, nimic. Am spus de când am preluat mandatul de preşedinte al partidului că nu ne asociem nici cu PSD nici cu PDL, că nu facem o coaliţie cu nici una din acestea două, până la alegeriele prezidenţiale cel puţin, nu negociem cu nimeni, a mai existat o intoxicare la un moment dat, conform căreia ar fi avut între domnul Hrebenciuc PSD şi oameni din PNL ar fi avut loc contacte şi tratative, a trebuit să fie infirmate chiar de domnul Hrebenciuc, nu există asemenea negocieri, nu avem ce să negociem. Evident că discutăm, vom discuta, voi discuta si astăzi cu ceilalţi lideri politici, pentru că avem o situaţie pe care trebuie s-o rezolvăm, dar discuţia, consultarea, schimbul de păreri nu este negociere şi în nici un caz, ideea pe care văd că şi domnul Mircea Geoană a lansat-o cumva, cum că se constituie o nouă majoritate sau o nouă alianţă politică PSD-PNL, nu are nici cel mai mic temei, PNL nu face nici o alianţă politică până la alegerile prezidenţiale cu nimeni.

Realizator: Şi totuşi trebuie să faceţi ceva, pentru că dacă vă susţineţi ideea de a promova un independent, un tehnocrat sau specialist, trebuie să aveţi susţinerea şi celorlalţi pentru a forma o majoritate transparentă, deci la un moment dat trebuie să ajungeţi la un consens.

Crin Antonescu: Pentru două luni, n-avem nevoie decât de o majoritate la investire acestui Guvern, care să fie lăsat să gestioneze treburile după aceea, el nu are în două luni să vină cu mari proiecte care să necesite majorităţi politice în Parlament, pur si simplu trebuie să ne ferească de hoţie la alegerile prezidenţiale, hoţie sub ameninţarea căreia stăm şi nu aş vrea să reiau temerile noastre sau indiciile pe care actualul Guvern şi actualul preşedinte ni le dau, şi de asemenea trebuie să ia nişte măsuri cât se poate de simple cât se poate de clare. De pildă, adăugarea impozitului forfetar, pentru a nu mai face efecte nefaste în continuare, de pildă, scăderea sau în orice caz, garantarea menţinerii TVA-ului şi nu creşterea lui, de pildă, abrogarea privilegiilor privitoare la pensiile parlamentarilor, pentru care ne-am pronuntat mereu şi pentru care chiar am cerut astăzi, actualului Guvern, aşa cu ultimele puteri, să dea chiar azi o ordonanţă de urgenţă care să rezolve această problemă şi să o scoată din discuţia despre legea pensiilor. Pentru că dl Boc, demagog de zi cu zi, amestecă din nou problema pensiilor parlamentarilor cu problema tuturor celorlalte pensii. Nu, vrem, dacă vrea să dea o ordonanţă azi este foarte bine, îl îndemnăm, îl susţinem, să dea o ordonanţă prin care abrogă privilegiile parlamentarilor. Nici un fel de problemă! Dar despre legea pensiilor trebuie să discutăm serios, mai ales în ceea ce priveste valoarea punctului de pensie. Pentru că dl Boc povesteşte despre pensiile parlamentarilor şi nu povesteşte despre ceea ce înseamnă corelarea cu inflaţia şi cu salariul mediu şi în ce măsură pensionarii vor fi afectaţi în anul 2010, un an extrem de greu pentru noi toţi.

Realizator: Dle Crin Antonescu, dacă mâine, după tot demersul pe care l-aţi iniţiat, acest guvern nu va mai fi şi preşedintele României, conform prerogativelor pe care le are, va propune tot guvernul, un guvern pe care Emil Boc să îl formeze, constituţional, un guvern politic. Ce faceţi?

Crin Antonescu: Evident că votăm împotrivă. Noi nu putem accepta un guvern personal al preşedintelui, pentru că asta este tendinţa pe care o vedem şi acum şi care s-ar putea, cum ziceţi. Eu nu pot să îl acuz dinainte pe preşedinte, nici nu vreau. Nu putem accepta un guvern personal care să nu aibă altă treabă în România decât să îl scoată pe Traian Băsescu preşedinte. Guvernul nu are această treabă, guvernul nu este staff de campanie, guvernul este cel investit de votul parlamentului şi indirect de votul cetăţenilor să se preocupe de problemele publice şi avem, slavă Domnului, destule probleme, grevă generale, nemulţumire răspândită în din ce în ce mai multe zone ale societăţii. Eu pornesc de la premisa că preşedintele va avea consultări reale, va avea... pentru că succesul unei moţiuni de cenzură mâine îi arată că un guvern de acest fel, precum guvernul Boc II, deci un guvern Boc III, nu are susţinere în parlament. Ar însemna ca preşedintele să sfideze deja instituţia parlamentară. Ori încă odată trebuie spus pentru toţi cei care ne ascultă şi care nu sunt poate toţi constituţionalişti, de "talia" dlui Boc: faptul că nu preşedintele pune ce guvern vrea în ţara asta, ci parlamentul acestei ţări, indiferent ce compoziţie are el. Este cel care dă mandatul şi ia mandatul prin moţiune de cenzură unui guvern.

Realizator: Vedeţi posibilă varianta în care, după căderea acestui guvern, preşedintele să numească un prim ministru fără să consulte partidele politice?

Crin Antonescu: Pe mine nu m-ar mira nimic de la dl Băsescu, dar asta este o consideraţie subiectivă, foarte subiectivă...

Realizator: Este posibil aşa ceva?

Crin Antonescu: Sigur că este posibil, este posibil aproape orice, numai că eu pornesc întotdeauna de la prezumţia, cel puţin de la prezumţia bunei credinţe şi a respectării legii şi constituţiei de către noi toţi.

Realizator: Dacă aşa ceva se întâmplă, partidele care aţi iniţiat acest demers, ce veţi face?

Crin Antonescu: Evident că vom vota împotriva unui asemenea guvern! Nu îi vom da posibilitatea!

Realizator: Iată două guverne au căzut! Asta înseamnă că vor fi alegeri anticipate?

Crin Antonescu: Nu vor fi alegeri anticipate, pentru că nu se poate dizolva parlamentul în ultimele 6 luni ale mandatului prezidenţial. Din păcate, însă, asta înseamnă că actualul guvern, guvernul Boc II, va rămâne în exerciţiu, va rămâne însă în exerciţiu măcar cu posibilitatea de a face rău redusă. Nu va mai putea da ordonanţe, nu va mai putea asuma răspunderea, va rămâne însă - şi s-ar putea să fie una din tacticile adoptate de dl Băsescu, va rămâne însă să se ocupe de succesul electoral al preşedintelui.

Realizator: După 6 decembrie, se va alege un alt preşedinte, indiferent cine va fi, va veni în faţa parlamentului să îşi depună jurământul în calitate de preşedinte...

Crin Antonescu: Da...

Realizator: ... va găsi două guverne căzute în formă democratică parlamentară. Ce face acel viitor preşedinte, presupunând că sunteţi dvs acela, dar poate să fie orişicine.

Crin Antonescu: Dacă luăm ipoteza câştigării alegerilor prezidenţiale de către mine, trebuie să spun următorul lucru: oricărui preşedinte provenit dintr-un partid îi convine să provoace alegeri anticipate după aceea pentru că este clar că suflul, să spunem aşa, suflul victoriei sale bate în pânzele partidului său, partidului din care provine. De asta dl preşedinte Băsescu a făcut foarte multă larmă în legătură cu anticipatele, vreun an jumătate dacă vă aduceţi aminte, din 2005, şi de asta sigur că pentru PNL, pe ipoteza pe care aţi propus-o, ar fi convenabil alegeri anticipate. Eu însă spun de pe acum că, dacă voi deveni preşedinte nu voi încerca să joc această carte, pentru că România, în situaţia în care a ajuns, nu mai are nevoie de încă două-trei luni de campanie electorală. Trebuie să ne oprim la un moment dat din aceste campanii electorale. Calendarul care s-a complicat ne-a făcut să avem alegeri destul de lesne şi atunci prima mea încercare va fi - şi cred că ea va fi încununată de succes - să găsesc cu actuala componenţă parlamentară o formulă care chiar nu va fi foarte favorabilă liberalilor n-ar fi formula optimă pentru liberali, dar cred că ar fi formula optimă pentru România. În fond, un partid poate să obţină mai mult, altul mai puţin, dar ne vom regăsi, chiar după eventuale anticipate, cam în aceeaşi formulă. Echilibrul politic din România, unde nu avem doar două partide în care unul câştigă şi unul pierde, echilibrul politic din România pe trei-trei şi jumătate, cum este în acest moment, poate patru, este unul complicat şi atunci, repet, principala mea preocupare ar fi pentru un guvern stabil, care să facă faţă împrejurărilor grele prin care trece economia românească, societatea românească.

Realizator: Şi să ne întoarcem la ziua de mâine. Oare ce va face UDMR în toată această punere în scenă a jocului de-a opoziţia care vrea la putere? Va trăda sau nu UDMR mâine la vot? Este UDMR cel care face jocurile în prezent cu ai săi 31 de senatori şi deputaţi? Îi adresez această avalanşă de întrebări preşedintelui executiv Kelemen Hunor. Bună ziua, dle preşedinte.

Kelemen Hunor: Bună ziua.

Realizator: Aşadar, mâine aveţi o zi interesantă, din punct de vedere al UDMR. Se vor clarifica într-un fel apele. De parte cui sunteţi? Rămâneţi de partea liberalilor, cu care aţi iniţiat acest demers, sau treceţi în barca PD-L şi vă număraţi printre cei 60, citaţi de surse pedeliste, că nu ar vota moţiunea?

Kelemen Hunor: Va fi o zi interesantă pentru România, nu pentru UDMR. UDMR este în opoziţie şi, mai mult ca sigur, că în opoziţie va rămâne în perioada imediat următoare. În acest moment PSD şi PNL au o majoritate de 54% şi Mircea Geoană a şi anunţat o colaborare între PSD şi PNL, anunţ care nu a fost infirmat de către PNL. Noi, din această ecuaţie nu am făcut parte şi nu facem parte, fiindcă nu am discutat cu PSD. Dar, până când nu se infirmă această coaliţie PSD-PNL, nu avem de ce să ne facem griji, fiindcă au 54% în Parlamentul României. Din punctul nostru de vedere important este că am iniţiat această moţiune de cenzură şi am dat posibilitatea şi şansa, împreună cu PNL, cu care avem o colaborare foarte bună şi de lungă durată, am dat şansa să mai tăiem din aripile guvernului Boc II, care a început să /zboare/ haotic şi în decurs de 7-8 zile a dat două ordonanţe şi şi-a asumat răspunderea, două ordonanţe anticonstituţionale şi o asumare nepregătită.

Realizator: Vă mulţumesc mult. Aşadar, clar, pentru că mâine vom vedea pe faţă, mâine veţi vota sau nu moţiunea?

Kelemen Hunor: Mâine vom lua o decizie, probabil că în cursul zilei de mâine dimineaţă, ce vom face. În acest moment mai sunt discuţii între partidele politice şi noi am dori să meargă acest guvern mai departe, acest guvern Boc, până la alegerile prezidenţiale, şi vom vota în acest sens, fără să vă dau acuma un răspuns 'da' sau 'nu'. Dar, dacă am semnat moţiunea de cenzură, vă daţi seama unde ne situăm şi unde suntem. Ne îngrijorează un pic această coaliţie PSD-PNL în acest moment şi aşteptăm o confirmare sau o infirmare din partea liberalilor.

Realizator: Crin Antonescu este în studio, poate să vă dea această infirmare sau confirmare, apropo de această coaliţie care deranjează UDMR. Dle Crin Antonescu, de unde...

Crin Antonescu: Bună ziua, dle Kelemen. Eu nu aud, din păcate, din motive tehnice nu aud ce aţi spus. Înţeleg că se pune problema unei coaliţii PSD-PNL, care nu există...

Kelemen Hunor: Aşa a anunţat Mircea /Geoană?...

Crin Antonescu: Despre o asemenea coaliţie am văzut şi eu o referire în mass-media, făcută de dl Geoană. Este poate un proiect sau o speranţă a dlui preşedinte Mircea Geoană, nu avem nimic de-a face cu asta. Nu există şi nu va exista până la alegerile prezidenţiale nici un fel de coaliţie între noi şi PSD sau între noi şi PD-L. Este o moţiune de cenzură pe care, împreună cu dvs., am iniţiat-o şi la care înţeleg că PSD va da votul sau pentru care PSD va da votul, ceea ce este un lucru de salutat, dar nu înseamnă, în nici un fel, o coaliţie politică PNL-PSD.

Kelemen Hunor: Asta înseamnă că vom avea...

Realizator: Numai o secundă, dle Kelemen Hunor. Vă rog acum să spuneţi.

Kelemen Hunor: Deci, atunci înseamnă că nu avem nici o problemă, mâine pică guvernul Boc.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult pentru această concluzie, şi dacă am putut să clarificăm, într-un fel, apele între două partide şi chiar pentru opinia publică să clarificăm jocul UDMR, destul de haotic - scuzaţi-mă că spun acest lucru - dar îmi permit după ce am...

Kelemen Hunor: Nu este în nici un fel haotic. Nu e haotic.

Realizator: Dar cum îl caracterizaţi dumneavoastră în acest moment, s-a clarificat? Mâine cade guvernul Boc?

Kelemen Hunor: Din punctul nostru de vedere, nu e nici un joc haotic. A fost un joc şi o decizie consecventă. În momentul în care noi ne-am aşezat şi cu PNL am decis să depunem moţiunea de cenzură, atunci am şi stabilit în ce direcţie vrem să mergem în această perioadă, până la alegerile prezidenţiale.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte executiv, pentru intervenţia în emisiune. Domnule Crin Antonescu, suntem pe ultimele minute. O concluzie de invitat special în această perioadă cu totul şi cu totul specială, în aşteptarea unei decizii şi, iată, apar şi declaraţii ale PSD, probabil în curând.

Crin Antonescu: Mă bucur că emisiunea dumneavoastră a avut darul să clarifice cumva o neînţelegere. Aş vrea să spun că, în ceea ce priveşte UDMR-ul, nu cred că putem pune problema că trădează sau nu trădează pe cineva, pentru că UDMR-ul nu are, în acest moment, o alianţă cu cineva. UDMR-ul a colaborat în mod natural, fiind două formaţiuni, cu noi şi noi cu dânşii, în mod natural fiind două formaţiuni de opoziţie care abia atingem 30%, nu atingem 30%. Am fost şi suntem încă într-o opoziţie cât se poate de minoritară, şi în sensul acesta demersul nostru este unul comun. Nu se pune problema să trădeze cineva pe altcineva. Dacă PSD votează moţiunea este o chestiune care, repet, nu are de-a face cu vreo coaliţie care se naşte, ci este un gest normal, pentru a pune capăt unui guvern ilegitim, nereprezentativ şi, mai cu seamă, vădit incapabil. Şi asta sper să se întâmple mâine, după care România să facă nişte paşi către un deznodământ normal. Vom alege un preşedinte, vom vedea pe care. După aceea, sper ca lucrurile să se aranjeze, pentru că marile probleme nu sunt, din păcate, de natură politică, ci sunt de natură economică şi vin peste noi în 2010. Traian Băsescu şi guvernul PSD-PD-L, repet, adică şi Mircea Geoană şi Emil Boc, au amânat cu dobânzi mari - la propriu şi la figurat - problemele din acest an, ca să-şi netezească terenul pentru alegerile parlamentare. Dar toţi românii trebuie să ştie că vom plăti preţul acestor amânări şi acestor băgări a gunoiului sub covor în anul 2010, şi asta trebuie să o ştim toţi.

Moţiunea de cenzură a fost prezentată în parlament
Politică 08 Octombrie 2009, 09:39

Moţiunea de cenzură a fost prezentată în parlament

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR şi semnată inclusiv de şapte parlamentari PSD conţine atacuri dure la adresa...

Moţiunea de cenzură a fost prezentată în parlament
Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților