Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Marius Bostan, antreprenor, iniţiatorul programului RePatriot

"Apel Matinal" - Invitat, Marius Bostan, antreprenor, iniţiatorul programului "RePatriot" (AUDIO + TEXT)

Apel matinal: Marius Bostan, antreprenor, iniţiatorul programului RePatriot
Foto: Cătălin Radu.

Articol de Radiojurnal, 06 Iunie 2018, 08:38

AUDIO: Apel matinal.

"Matinal" - Realizator: Cătălin Cârnu - Românii plecaţi sunt cea mai importantă resursă de dezvoltare pentru ţara noastră în condiţiile în care principala problemă nu o reprezintă atât plecarea specialiştilor şi a forţei de muncă bine calificată, cât mai ales ritmul continuu al acestui proces.

Iată de ce asociaţia "Romanian Business Leader" ce reuneşte antreprenori şi lideri din mediul de afaceri românesc susţine programul "RePatriot", un proiect de repatriere prin antreprenoriat, aadresat reprezentanţiilor din diaspora.

Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este chiar iniţiatorul proiectului, Marius Bostan, antreprenor social, fondator şi manager al mai multor companii importante. Bună dimineaţa!


Marius Bostan: Bună dimineaţa! Bine v-am găsit!


Realizator: Bine v-am regăsit! Ce implică proiectul "RePatriot" pentru că ştiu mulţi, alţii vor afla chiar acum, cui se adresează şi ce soluţii propune?


Marius Bostan: Noi încercăm să oferim oportunităţi de afaceri în România românilor plecaţi pentru a găsi o cale să se întoarcă la un nivel de venituri suficient. Am lansat această chemare în urmă cu 3 ani, ne-am plimbat în toată lumea, am discutat cu peste 5.500 de români de acolo şi ţintim în primul rând antreprenorii, pentru că aceştia au, să spun aşa, curaj şi ei ar fi primii care s-ar putea întoarce. Am consdierat că primul efort intensiv ar fi de atragere a întreprinzătorilor şi meseriaşilor, a creatorilor de valoare suplimentară. Cumva aceştia vor crea condiţiile pentru repatrierea a cât mai mulţi români, pentru că antreprenorii creează întotdeauna într-o societate valoarea adăugată şi banii. După asta, banii merg din buget către medici, profesori şi către celelalte joburi din administraţie. Deci e important să avem o valoare cât mai mare atrasă.


Realizator: Spuneaţi că v-aţi întâlnit cu peste 5.500 de români. Aţi avut succes la întâlnirile din diaspora? Cum i-aţi simţit?


Marius Bostan: Există un interes mare de întoarcere. În acelaşi timp există şi o neîncredere. Bariera cea mai importantă adusă în discuţie şi rezultată şi din studiile făcute de noi sunt birocraţia şi neîncrederea în clasa politică. Dar noi am transmis acest mesaj, că noi credem că toate aceste probleme pot fi combătute pas cu pas prin credinţă, prin muncă cinstită, prin afirmarea răspicată a principiilor, a valorilor şi prin apostolat în mijlocul oamenilor. S-a pus tot timpul problema: dom'le, sunt prea mulţi neaveniţi, chiar s-au folosit cuvinte dure, prea mulţi proşti în vârful piramidei. Răspunsul nostru a fost: prin neimplicarea oamenilor buni se ajunge la această situaţie. Şi i-am invitat la implicare. noi credem că ei sunt cea mai importantă resursă şi oportunitate pentru România. Vă daţi seama, peste 20% dintre românii activi sunt în afara ţării!? Noi credem că nici minele de aur, nici petrolul României nu egalează această bogăţie reprezentată de aceşti români temerari până la urmă, care au plecat să-şi îndeplinească visul şi destinul în alte ţări mai dezvoltate sau cu o situaţie mai bună şi şi nu putem să nu vedem că au o expertiză, cunoştinţe, un comportament civic şi, în acelaşi timp, sunt şi un trimiţător de capital foarte important pentru România.
Dacă facem nişte calcule, rezultă că e cea mai importantă resursă şi orice strategie a României, orice proiect de ţară, orice strategie de dezvoltare locală, ar trebui să ţină cont de această resursă şi această oportunitate. Cumva este şi o problemă pentru România, plecarea românilor, dar în acelaşi timp devine şi o oportunitate, pentru că dacă aceştia îşi amintesc de ţara lor, de frumuseţile patriei, de câmpiile mănoase, de dealuri, de tot ce înseamnă România, de bisericile în care s-au rugat moşii şi strămoşii lor, care au luptat în războaiele pentru neatârnarea ţării, pentru întregirea ţării. Noi credem că ei dacă ar fi mai aproape de România, România într-adevăr ar fi mult mai puternică şi ei ar fi o ancoră de stabilitate, de securitate pentru ţara noastră, şi poate să fie chiar un izvor de dezvoltare economică.


Realizator: O Românie puternică, aşa cum ne dorim cu toţii, dar ştiu că aţi adresat o scrisoare autorităţilor locale din România. Ce le solicitaţi acestora?


Marius Bostan: Noi, acum la Centenar, am considerat că administraţia publică locală ar fi îndreptăţită să ducă această luptă, pentru că oamenii au plecat din localităţi în final, şi noi am cerut şi am transmis o scrisoare către toată administraţia publică locală din România şi le-am cerut să considere serios valoarea celor plecaţi şi să încerce prin toate puterile să îi ţină mai aproape şi am dat un... 10 paşi cu ce trebuie să facă administraţia, adică am sugerat, să spun aşa, aceşti 10 paşi, le-am propus şi parteneriatul şi sprijinul nostru, deci a celei mai importante organizaţii de business din România, trebuie să spunem asta. Peste 300 de antreprenori români care s-au ridicat prin forţe proprii, prin cinste, onoare, care n-au furat de undeva ceea ce au înfăptuit şi care au, să spun aşa, au creat sute de mii de locuri de muncă în România şi le-am cerut să dea o persoană de legătură cu noi, să identifice toţi românii plecaţi din comunitatea lor şi să intre în legătură cu ei, să vorbească cu ei, să vadă problemele lor şi în acelaşi timp, să organizeze în jurul Sfintei Mării, de 15 august, când vin mulţi români acasă, să organizeze Zilele Diasporei şi să adreseze în mod direct un mesaj către toţi românii plecaţi, din toate comunităţile.


Pentru că e anul Centenar, avem nevoie de o Românie unită. Nu știm ce ne rezervă viitorul, lucrurile nu sunt așa de bune, observați, nici în țară, nici în jurul nostru și de aceea considerăm că strângerea rândurilor și strângerea legăturilor cu românii de pretutindeni. Este o ancoră importantă de stabilitate. În același timp, am dat un mesaj și de încurajarea înfrățirilor cu comunitățile românești din afara granițelor, în special din Basarabia, din Timoc și din Nordul Bucovinei și credem că sunt liderii cei mai importanți, liderii administrației locale, împreună cu antreprenorii locali, împreună cu... Pentru că nu mai avem mari speranțe de la guvernul central, deocamdată, pentru că trecem printr-o perioadă marcată de incertitudini, de lipsă de profesionalism și în același timp și de un pic de conflict și atunci ne-am adresat direct administrației locale, care e mai aproape de cetățean.


Realizator: Avem nevoie de unitate, ați spus-o și dumneavoastră și, totuși, mai am o întrebare, în acest moment avem deja după trei ani exemple de succes ale conaționalilor noștri care au revenit în țară...


Marius Bostan: Avem sute de exemple pe site-ul repatriot.ro, veți găsi sute de exemple de români care s-au întors și care au succes. Chiar săptămâna trecută au fost vizitate două mici afaceri din Oradea, de exemplu, de tineri care s-au repatriat din Anglia, au deschis o mică afacere. În tot parcursul țării, la Alba Iulia, la Suceava, la Buzău, la Reșița, la Timișoara, la Arad, la Cluj, sunt afaceri făcute de români, care s-au întors din străinătate cu un bagaj de cunoștințe, de expertiză și capital. În aproape toate satele din România veți găsi, în aproape toate comunele veți găsi cel puțin o afacere-două, făcută cu sprijinul românilor din străinătate. În fiecare sat din România veți găsi câteva case, dacă nu zeci de case făcute cu banii românilor plecați.


Realizator: Exemple...


Marius Bosta: Deci o forță formidabilă. Acestea sunt exemple mari. Gândiți-vă ce ar însemna dacă fiecare român plecat - sunt peste patru milioane de români plecați - ar veni cu doi turiști pe an în România, ar însemna opt milioane de turiști. Ce ar însemna asta pentru turismul României? Ar însemna creșterea cu, știu eu /.../.


Realizator: O creștere uriașă.


Marius Bostan: Uriașă. Dar de ce nu se întâmplă asta? Din cauza neîncrederii în clasa politică, și managerială, și administrativă și birocratică din țara noastră.


Realizator: Lucrăm.


Marius Bostan: Și asta e. Ăsta-i mesajul nostru: 'Pas cu pas lucrurile se vor așeza prin implicarea tuturor oamenilor inteligenți și cu capul pe umeri și tuturor liderilor de opinie din țara asta, a mass-mediei și a oamenilor care înțeleg despre ce este vorba'.


Realizator: Un apel, într-adevăr, la românii plecați la muncă în străinătate, care pot reveni acasă să-și deschidă afaceri. Vă mulțumesc pentru prezența în emisiunea noastră!

Am fost în direct cu Marius Bostan, inițiator al proiectului: 'RePatriot', în care românii din străinătate sunt convinși, cu ghilimelele de rigoare, să se întoarcă în țară și să-și deschidă o afacere.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul