Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ministrul apărării, Vasile Dîncu (stg), întrevedere oficială cu ministrul israelian al apărării, Benjamin Gantz (dr). FOTO: facebook.com/vasilesebastiandincu.

Articol de Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel, 17 Septembrie 2022, 09:03

Agendă globală - Realizator: Pavel Ionescu - Avem responsabilitatea de a acţiona astfel încât ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate și să nu mai fie vreodată posibile, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, după ce a depus astăzi o coroană de flori la Memorialul Yad Vashem.

Tot în Israel, Vasile Dîncu a mers la sediile unor companii din industria israeliană de apărare.

Într-un interviu pe care i l-a acordat în exclusivitate corespondentului RRA la Ierusalim, Dragoș Ciocârlan, Vasile Dîncu a spus că România este interesată să dezvolte cooperarea în domeniul înzestrării cu Israelul.


Reporter: În urmă cu 9 luni, ați spus: nu avem dreptul de a închide ochii când este vorba despre crime împotriva unor comunități sau împotriva oricărui semen, e nevoie de o asumare colectivă a păcatului. Astăzi ați vizitat Memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim. Care este impresia, cea mai puternică impresie?


Vasile Dîncu: Este o emoție pe care nu o putem descrie în cuvinte. Este o durere sfâşietoare pe care nu poți să ţi-o reprimi în acest moment și este un îndemn, o motivare înspre a educa oamenii, pentru că răul este produs, așa cum spunea Hannah Arendt, la un moment dat de oameni simpli, se banalizează. De aceea ar trebui prin educație asemenea monumente cum este cel de la Yad Vashem și gesturile noastre trebuie făcute tot timpul ca să aducem aminte un remember continuu, un memento pentru ideea că barbaria pândește oriunde, indiferent de civilizație, de nivelul înalt de civilizație, barbaria poate să izbucnească în orice moment, împotriva oricărui grup, împotriva orcăruia din semenii noștri. Este o emoție care pe noi, mai ales dascălii, eu sunt și dascăl ne împinge spre a încerca mereu să construim modele și să construim fapte cu conținut pedagogic și educațional. De aceea, de fiecare dată când vin în Israel, nu este prima dată când am venit la Yad Vashem, am venit ca și persoană particulară. Acum am venit împreună cu câțiva generali ai Armatei Române și m-am bucurat că împreună am putut să aducem un omagiu și să ne plecăm în memoria celor care au fost uciși, inclusiv pe teritoriul României.


Reporter: Ați vizitat companiile Rafael și Elbit. Intenționați o extindere a colaborării cu industria israeliană de apărare?


Vasile Dîncu: Da, a fost una dintre mizele pentru care am venit în această vizită în Israel, pentru că industria de apărare a Israelului este una de vârf, este una din cele mai tehnologizate și mă interesează 2 lucruri. În primul rând, mă interesează ca să lărgim colaborarea dintre firmele românești din domeniul apărării și firmele din Israel. Vreau să reușim să aducem cât mai mult transfer tehnologic dinspre aceste firme de vârf în România, să producem în România. România este în NATO și poate fi un foarte bun producător pentru NATO. /.../ să câștigăm ambele țări și compania din ambele țări din acest punct de vedere. Pe de altă parte, mă interesează foarte mult cercetarea, cercetarea în domeniul apărării. Astăzi în NATO există deja câteva inițiative, conceptul strategic de la Madrid a consfințit câteva fonduri, fondul Diana, de exemplu; Agenția Europeană pentru Apărare, de asemenea, are proiecte de finanțare a cercetării în domeniul apărării în viitor. Ceea ce vreau să facem - o colaborare între firme din România și Israel, institute de cercetare, universități. Cu toții să lucrăm în scopul de a produce cunoaștere, de a produce informații noi și invenții, inovați în acest domeniu. Aici, România a câștigat tot timpul. Israel este o țară în care creația și inovația sunt la nivelul cel mai înalt și vreau să ne reconectăm noi, românii, la ceea ce este mai important în domeniul acesta al cercetării din domeniul apărării.


Reporter: În actualul context al situației din Ucraina, se va extinde cooperarea cu Israelul în domeniul apărării?


Vasile Dîncu: Sigur că România este pe un drum de a moderniza forțele armate, de a moderniza armata noastră, capacitatea noastră de apărare și capacitatea de descurajare. De aceea, noi vom lucra în continuare cu Israel. Am lucrat și până acum înainte de această amenințare care se află deja la granițele României. Vom lucra în domeniul înzestrării, în domeniul transferului tehnologic, dar în același timp, în domeniul educației militare, a educației privind medicina militară. Avem deja câteva proiecte comune în ceea ce privesc aplicații comune, interoperabilitatea cu forțele armate din Israel, o armată foarte modernă. Și aici vorbesc și despre altceva. Este și important pentru noi, un model de reziliență pe cale ni-l reprezintă societatea israeliană. Societatea israeliană a trăit în condiții de pericol. Noi, în Europa și în România, am avut iluzia unei păci eterne. Am neglijat câteodată educația militară, am neglijat chiar pregătirea forțelor armate, în trecut; s-a întâmplat în toată Europa acest lucru și o spun toţi miniștrii apărării în acest moment. Este clar că avem nevoie să învățăm din exemplul Israelului, în ceea ce privește construcția unei reziliențe extinse pentru comunitatea românească și pentru societatea noastră. Și când mă gândesc la reziliență, nu mă gândesc numai la infrastructura critică pentru asta, la ideea de protecție civilă, la pregătirea pentru orice situație de pericol, pentru orice posibilitate de agresiune la adresa României. Ci mă gândesc și la reziliența de tip cultural, la rezilienţa de tip psihologic. Trebuie să fim pregătiți pentru situații de criză, să fim pregătiți pentru a face economii, cum vedem că se întâmplă astăzi, să fim pregătiți pentru a supraviețui în condiții mai grele. Acesta este un exemplu și este un tip de societate, cea israeliană, care a dezvoltat asemenea mecanisme de reziliență, a educat conștiința publică în sensul unei reziliențe, și acest lucru cred că poate fi un model și pentru România, mai ales că avem relații atât de strânse, atât de bune între România și Israel. Israelul este partenerul nostru strategic cel mai important din Orientul Mijlociu, dar unul din cei mai importanți din toate relaţiile României cu lumea.


Reporter: Spuneți-mi, domnule ministru, România participă la exerciții comune cu Armata israeliană?


Vasile Dîncu: Sigur, avem foarte multe colaborări împreună, aplicații comune în domeniul aerian în fiecare an, în domeniul naval învățăm împreună unii de la alții și facem exerciții comune, în domeniul luptei în mediul urban există modele comune de apărare și de pregătire a trupelor pentru apărare în zona urbană. Lucrăm, de asemenea, în zona medicinei militare. Israelul are o medicină militară foarte bine dezvoltată și medicină, cum spunem noi în armată, operațională - medicina de front. Avem colaborări în toate aceste domenii, colaborări foarte bune în fiecare an. Avem un acord de colaborare în domeniul apărării între România și Israel, între cele două ministere. Am venit aici și m-am întâlnit cu domnul ministru Gantz, tocmai pentru ca să reînnoim acest tratat al nostru, pentru că din 1997 s-au schimbat multe lucruri: România este membră NATO, avem alte condiții, a crescut colaborarea dintre noi. Vrem ca în acest moment să cuprindem în acest tratat o componentă de colaborare în domeniul înzestrării /.../. Cred că aceasta va sprijini o mai bună înzestrare a Armatei române în condiții mai rapide și în condiții mai fiabile şi ne interesează foarte mult, sigur, în asemenea tratate transferul tehnologic al unei tehnologii de vârf în România și creșterea colaborării în domeniul industriei apărării.


Reporter: Cum vedeți evoluția situației în Mediterana de Est și în Orientul Mijlociu, în general?


Vasile Dîncu: În general ceea ce putem constata astăzi este că crizele amenință peste tot atât pacea, cât și liniștea societăților. România are, din punctul acesta de vedere, o foarte bună colaborare cu statul Israel. Evident suntem îngrijoraţi şi noi de ceea ce se întâmplă în zona Iranului, de amenințarea pe care o poate reprezenta. Am văzut recent, și Albania a rupt relațiile cu Iranul. Şi noi luptăm împotriva terorismului și aici experiența Israelului, din acest punct de vedere, este una din care întreaga omenire poate să învețe. Ne pronunțăm împotriva unor posibile amenințări nucleare care ar veni din această zonă. Deci suntem alături de comunitatea internațională pentru reglementarea pașnică a tuturor asemenea conflicte, pentru negociere și pentru a se ajunge la soluții negociate pașnice.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii