Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prevenția și vaccinarea ne țin departe de virozele respiratorii

Medicul Valeria Herdea, președinta AREPMF, a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre prevenția și vaccinarea în cazul gripei și virozelor respiratorii.

Prevenția și vaccinarea ne țin departe de virozele respiratorii
Medicul Valeria Herdea în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 18 Februarie 2020, 19:46

Educația, prevenția și vaccinarea sunt cele mai eficiente metode de luptă împotriva virusurilor respiratorii și a gripei sezoniere.

În condițiile în care există mii de viruși, trăim în medii din ce în ce mai aglomerate, condițiile geo-climatice se modifică, iar organismul este supus unui stress continuu și unui bombardament cu toxine, pesticide și poluare, imunitatea scade și ne îmbolnăvim mult mai ușor.

Avem însă la îndemână câteva arme cu care putem lupta împotriva virozelor respiratorii: respectarea regulilor elementare de igienă, alimentația sănătoasă, controalele preventive la medicul de familie și vaccinarea.

Virozele afectează oameni de toate vârstele

Gripa sezonieră este periculoasă prin boala pe care o provoacă, dar și prin breșa imunitară pe care o creează în următoarele două până la patru luni de după înbolnăvire.

Nu trebuie să subestimăm niciodată virusul, pentru că lovește oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale, atrage atenția medicul Valeria Herdea, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

“Există mii de viruși care pot să acționeze, există mai multe tipuri de gripă și trebuie să înțelegem că în spatele unei banale rinoree s-ar putea să se ascundă forme severe de boală, mai ales când vorbim despre categorii de populație extreme: copii mici, gravide, vârstnici sau pacienți cu alte boli”.

Un alt pericol este că o persoană infectată poate îmbolnăvi foarte repede zeci de oameni.

“Aglomerația favorizează răspândirea bolii, pentru că gripa are câteva caracteristici: se transmite foarte repede din om în om prin strănut, noi eliminăm undeva la 6 metri în jurul nostru și zeci de oameni pot fi îmbolnăviți foarte repede“, a afirmat medicul Valeria Herdea, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Prevenția și vaccinarea ne feresc de viroze

În fața impactului bolilor, a înmulțirii spectrului îmbolnăvirilor, singura noastră șansă este să avem o atitudine preventivă și de responsabilitate socială.

“Pasul întâi: respectarea regulilor elementare de igienă, cum ar fi spălatul corect pe mâini, folosirea batistelor de unică folosință. Pasul doi: igiena sănătății. Să mergem preventiv la control la medicul de familie: o dată pe an când avem peste 14 - 15 ani, iar cei mici o dată pe lună când au între 0 – 1 an, la 3 luni când au între 1 si 3 ani și cel putin la 6 luni, când au peste 3 ani“.

Dincolo de toate acestea, vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție și trebuie făcută anual, pentru că virusul gripal suferă modificări de la an la an.

“Avem nevoie să respectăm reguli de igienă, reguli de prevenție, să ne alimentăm corect, să ne hidratăm corect și vom vedea că vaccinându-ne împotriva gripei vom reuși să scădem numărul de îmbolnaviri. Avem nevoie să ne vaccinăm anual pentru că virusul gripal este un virus inteligent care își modifică structura în fiecare an, se adaptează și, de multe ori, se combină cu virușii existenți și rezultă un alt virus cu o altă putere, mai mare. Rolul vaccinului este să vină și să blocheze activitatea acestui virus“, spune medicul Valeria Herdea.

Legea vaccinării, o necesitate

Mult așteptata lege a vaccinării ar putea permite realizarea unor previziuni privind necesarul de vaccinuri și astfel, ar crește rata de acoperire vaccinală a populației.

Potrivit medicului Valeria Herdea, apariția legii ar duce la diminuarea birocrației din sistem și la reducerea costurilor în sănătate, pentru că este mult mai ieftin să previi, decât să tratezi.

“Legea vaccinării este un început. A avea o previziune corectă, cel puțin în următorii 5 ani , în care știm că se nasc un anumit număr de copii, înseamnă să-ți faci niște planuri. Un vaccin nu se face într-o zi, se face în ani. Să prepari un produs vaccinal, să-l testezi, să fie la standardele cerute pentru a fi eficient, toate acestea au nevoie de timp. Previziunea nevoii de vaccinare pe cel puțin 5 ani înseamnă comenzi anticipate, înseamnă să știi de câte vaccinuri ai nevoie în următorii 5 ani. Avem nevoie de viziune, de cadre medicale bine pregătite, de mai putină birocrație“.

Când mergem la medic?

La primele simptome ale unei viroze este recomandat să luați legătura cu medicul de familie și să-l informați în legătură cu temperatura, respirația, eventuale erupții pe piele, poftă de mâncare sau situația scaunului.

Dacă starea generală este mediu modificată (simptome ușoare), puteți să recurgeți la trusa de urgență stabilită de comun acord cu medicul de familie și adaptată la condițiile medicale individuale.

Prezența de urgență la medic este obligatorie într-o situație în care respirați greu, aveți dureri de gât, tușiți și aveți dureri de cap.

Prezentarea la spital se face atunci când nu reușiți să contactați medicul de familie, sau când nu puteți merge la un centru de permanență.

Dacă bănuiți că aveți gripă sau o boală infecțioasă, vă prezentați la spitalele de boli infectioase, vă sfătuiește medicul Valeria Herdea.

Proiectele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie este o asociație profesional-științifică înființată în 2014.

“Asociația a fost înființată după ce am constatat faptul că pediatria este practicată de oameni care au depășit 50 de ani, tinerii nemaifiind atrași de partea de practică pediatrică, iar în medicina de familie această carență se resimte. Suntem aproximativ o treime din medicii de familie care mai preluăm copii“, spune președinta Asociației, Valeria Herdea.

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie are doi piloni după care funcționează: educația personalului medical și “Școala familiei mele” - educația orientată către pacient, către familie.

În cadrul Asociației au fost tipărite deja două cărți: “Îndreptarul de vaccinare adresat cabinetelor medicale” și “Îndreptarul de vaccinare pentru părinți”.

De asemena, colaborează cu Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului într-un proiect național, prin care 450 de medici au fost pregătiți într-un program de nutriție ca bază a bolilor cronice.

Asociația are peste 1.800 de membri și derulează proiecte, inclusiv în cercetare, la nivelul cabinetelor medicale.

“A face cercetare în medicina de familie înseamnă să faci cercetare în propria ta țară. Acest lucru ne ajută să ridicăm calitatea serviciilor. Ne dorim ca medicina de familie să fie repoziționată în rândul celorlalte specialități medicale și ne dorim ca medicul sa fie repoziționat în societate. O societate va fi sănătoasă dacă are medici“, a conchis președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, medicul Valeria Herdea.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 17/18 februarie 2020 la linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/2927906310573702/

Sala Radio: Prima ediție a Festivalului Internațional de muzică interbelică
Serviciul de noapte 07 Iulie 2024, 12:12

Sala Radio: Prima ediție a Festivalului Internațional de muzică interbelică

Debut fulminant și succes absolut: două mii de spectatori, săli arhipline și iubitori ai muzicii interbelice care înaintea...

Sala Radio: Prima ediție a Festivalului Internațional de muzică interbelică
Contrabanda cu țigarete a depășit 10%
Serviciul de noapte 02 Iulie 2024, 10:42

Contrabanda cu țigarete a depășit 10%

Potrivit unui studiu, cifrele arată cel mai ridicat nivel al contrabandei, din ianuarie 2020.

Contrabanda cu țigarete a depășit 10%
5000 de alergători sunt așteptați la apus, la Bucharest 10K GRAND PRIX 
Serviciul de noapte 27 Iunie 2024, 12:25

5000 de alergători sunt așteptați la apus, la Bucharest 10K GRAND PRIX 

Traseul începe din Piața Constituției, trece prin Bulevardul Unirii și cuprinde unele dintre cele mai emblematice repere ale...

5000 de alergători sunt așteptați la apus, la Bucharest 10K GRAND PRIX 
Premieră culturală europeană: Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024, la Sala Radio  
Serviciul de noapte 26 Iunie 2024, 06:30

Premieră culturală europeană: Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024, la Sala Radio  

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a adus informații în premieră despre Festivalul Internațional de Muzică Interbelică...

Premieră culturală europeană: Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024, la Sala Radio  
Serviciul de noapte. Muzica interbelică revine la viață pe scena Sălii Radio
Serviciul de noapte 24 Iunie 2024, 08:54

Serviciul de noapte. Muzica interbelică revine la viață pe scena Sălii Radio

Serviciul de noapte vă aduce în atenție prima ediție a Festivalului Internațional al Muzicii Interbelice.

Serviciul de noapte. Muzica interbelică revine la viață pe scena Sălii Radio
European Publishing Congress 2024, Viena: Originalitatea și excelența, atribute esențiale ale jurnaliștilor
Serviciul de noapte 21 Iunie 2024, 11:00

European Publishing Congress 2024, Viena: Originalitatea și excelența, atribute esențiale ale jurnaliștilor

Lideri mass-media din toată Europa au subliniat necesitatea adoptării cu prudență a AI și au punctat faptul că originalitatea...

European Publishing Congress 2024, Viena: Originalitatea și excelența, atribute esențiale ale jurnaliștilor
European Publishing Congress 2024, Viena: Mass-media și Inteligența Artificială
Serviciul de noapte 20 Iunie 2024, 09:06

European Publishing Congress 2024, Viena: Mass-media și Inteligența Artificială

European Publishing Congress reunește sute de profesioniști de top din presa europeană și oferă an de an o platformă pentru...

European Publishing Congress 2024, Viena: Mass-media și Inteligența Artificială
Iulian Chifu:  Războiul convențional al Rusiei împotriva Ucrainei rămâne principala amenințare de securitate
Serviciul de noapte 19 Iunie 2024, 16:46

Iulian Chifu:  Războiul convențional al Rusiei împotriva Ucrainei rămâne principala amenințare de securitate

Prof.univ. Iulian Chifu a analizat principalele amenințări la adresa securitatății globale, cu accent pe războiul de...

Iulian Chifu:  Războiul convențional al Rusiei împotriva Ucrainei rămâne principala amenințare de securitate