Ascultă Radio România Actualitaţi Live

La mulți ani, Maria! Poveștile unor Marii de succes

Doua Marii speciale - Maria Markvart si Maria Gheorghiu - au fost sărbătorite în studioul „Serviciului de noapte” cu Maria Țoghină.

La mulți ani, Maria! Poveștile unor Marii de succes
De la stânga la dreapta: Maria Ghorghiu, Maria Țoghină și Maria Markvart. Foto: Luciana Gingărașu

Articol de Luminiţa Voinea, 14 August 2019, 21:01

Medicul Maria Markvart și cunoscuta interpretă de muzica folk, Maria Gheorghiu, două nume de succes în domeniile în care profeseaza și care au în comun dragostea pentru muzică, au fost invitatele Mariei Țoghina, cu doar câteva zile înaintea sarbatorii de Sfânta Maria.

Maria Markvart este medic cu specializarea medicină internă și competențe în ozonoterapie, homeopatie si fitoterapie, iar pe Maria Gheorghiu o cunoașteți din lumea muzicii, fiind una dintre cele mai îndrăgite interprete de folk din România.

Maria Markvart, un medic cu pasiuni muzicale

Cunoscută în lumea medicală ca un doctor care vindecă pacienții atât fizic, cât și sufletește, Maria Markvart a vorbit despre împrejurarile care au determinat-o sa aleagă medicina, deși era pasionată de muzică.

„A fost grea alegerea medicinei și greu momentul. Am făcut muzică, parinții și bunicul meu au facut muzică și a venit cumva natural această pasiune. Am făcut liceul de muzica și în clasa a XII- a m-am îmbolnăvit, am făcut o formă de reumatism juvenil și n-am mai putut să dau la Conservator. Părinții erau medici și medicina era, natural, a doua alegere. Nu s-a întâmplat imediat intrarea în facultate, pe vremea aceea era și mai greu, am intrat abia în al treilea an. Am rămas însă, cu o nostalgie a muzicii și am continuat să fac muzică în timpul facultății. Am format un trio cu doi foști colegi de la liceul de muzica, ei erau studenți la Farmacie. Și apoi am avut prilejul și onoarea ca la insistențele unor prieteni dragi, cum ar fi prof. Mircea Penescu, să intru în Orchestra Medicilor și de vreo 25 de ani cânt la ei în orchestră”, a povestit Maria Markvart.

Împletește în continuare cu măiestrie muzica și medicina, ascultă toate genurile muzicale, iar în studioul „Serviciului de noapte” a venit cu instrumentul drag, vioara.

„Muzica face în continuare parte din mine în mod abslut inexplicabil de vibrant și de profund, o respect, dar, din lipsă de timp nu mă aplec asupra ei mai mult . Pe de alta parte, și medicina este la fel de pretențioasă și pentru că aici e vorba de sănătatea oamenilor, să spunem că medicina a câștigat teren și atunci m-am pregatit mai mult la medicină decât la muzică”.

Maria Markvart se pregătește să-și susțina doctoratul care are ca temă „Chimia aplicată a ozonului”, fiind o susținătoare ferventa a ozonoterapiei, alături de fratele său, cunoscutul medic Ștefan Tiron.

„Mă pregătesc sa susțin doctoratul pe tema ozonoterapiei și provocarea e a fratelui meu, Ștefan Tiron, care a ținut să mă aducă lângă el. Am început să fac ozonoterapie și mi-am dat seama că, în afară de judecata medicala, de examenul bolnavului, ozonoterapia îmi este un aliat extraordinar de prețios. Și atunci am simțit-o chiar ca pe o provocare, avem niște rezultate incredibile și față de opoziția confraților am simțit nevoia sa aprofundez. Doctoratul pe care sper să îl termin cât de curând este despre chimia aplicata a ozonului, deci ozonul în chimie și în medicina. Poate că și doctoratul va fi încă o picatură de speranță pentru ozonoterapia facută în mod stiințific și cu cap”.

Maria Gheorghiu: Muzica este rostul meu de a fi

Cunoscuta interpretă și compozitoare de muzică folk, Maria Gheorghiu, marturisește că fără muzică nu ar mai avea niciun sens în viață.

Provine dintr-o familie în care, în afara mamei sale, toată lumea cânta.

Bunicul a cântat în biserica, tatăl avea calitați vocale extraordinare, astfel că la ei în familie, muzica era un „modus vivendi”.

Povestea ei muzicală este legată iremediabil de radio.

„Mama mea și-a dorit sa aibă un copil care să cânte și, însarcinată fiind, stătea toata ziua lânga aparatul de radio și atunci am spus: oare o fi întâmplator faptul că eu azi cânt si fac și radio? A urmat școala de muzică- doi ani la vioară - după care am cântat la oboi. Din păcate, nu am reușit sa termin Conservatorul, eram doar eu cu mama mea și condițiile materiale nu mi-au permis sa achiziționez un oboi care era foarte scump. Pe vremea aceea, să ai un oboi însemna foarte mult și m-am îndreptat către altceva, muzica a rămas pe planul doi, dar am intrat în Corul de Cameră Miorița al prof. Doru Morariu și am performat foarte mulți ani acolo. Acolo m-am perfecționat în tehnica vocală, acolo am învățat cum se compune și mi-a prins extraordinar de bine”, povestește Maria Gheorghiu.

Despre muzica folk, spune că este un gen care se adresează sufletului, este o muzică foarte curată, care nu apelează la artificii.

„O muzică ce spune ceva, are un mesaj, chiar și când vorbește despre iubire, vorbește mai profund decât alte genuri. Muzica folk este poezie cântată".

Maria Gheorghiu pregătește spectacolul „Sub Zodia Mariei” la Constanța, care are în centrul său poveștile celor mai importante Marii ale României, cu accent pe povestea Reginei Mariei, iar pe 15 august va cânta la Padina, în vârful muntelui, alături de Vasile Șeicaru și Mircea Baniciu.

Va participa apoi la Colibița Fest, pentru ca pe 20 august să se întoarcă la Vama Veche pentru un nou spectacol.

Maria Gheorghiu a anunțat în premieră la „Serviciul de noapte„ cu Maria Țoghină, că are în pregătire albumul „Reverențe centenare", un material discografic sută la sută patriotic, după ce a avut succes cu mai multe spectacole pe aceasta temă.

Sfaturi pentru sănătatea sufletului

În vremurile pe care le trăim, sănătatea sufletului este foarte importantă, pentru că ea ne oferă energia de a merge mai departe și puterea de a prețui lucrurile bune care ni se întâmplă în viață.

Medicul Maria Markvart vorbește depre prețuirea și mulțumirea de sine , pe care, dacă reușim să le descoperim, ne vom găsi echilibrul.

„Avem nevoie de un stil de viață mai relaxat. Toată lumea știe să muncească, dar în momentul în care am terminat cu munca, trebuie să ne aducem aminte și de noi. Aș îndemna lumea să mănânce corect, să faca un pic de mișcare. Si puțină ozonoterapie este binevenită. Nu toată lumea poate practica gândirea pozitivă. Dar cei batrâni spuneau așa: hai să jucăm jocul mulțumirii. Să mă uit la altul mai necăjit, să mă uit la ceea mi-a dat Dumnezeu și viața, nu la ce mi-a luat. Și va fi dintr-o dată mai bine”.

Mai presus de toate, atitudinea este esențială.

„Atitudinea pozitivă contează.Succesul în medicină este ca pacientul sa fie vindecat fizic si sufletește. Sa faci un exercițiu zilnic, să numești o persoană căreia îi ești recunoscător și sa dăruiești ceva în fiecare zi”, spune medicul Maria Markvart.

Maria Gheorghiu vorbește despre puterea ei de a renaște, după momentele în care viața a încercat-o în mod dramatic.

„Au fost mulți ani negri în viața mea în care lucrurile mergeau prost și foarte prost , am fost operată. Toate acestea au fost provocate de suferința sufletului. Viața mea s-a schimbat când am fost foarte aproape de prăpastie. Am renăscut pentru că mi-am dat seama că e singura mea șansă. Din momentul acesta am hotarât ca nu îmi mai îmi pasă decât de lucrurile bune care mi se întâmplă. Am zâmbit vieții, am zâmbit oamenilor și acum mă încarc cu energia oamenilor, iar lucrurile au căpătat multă lumină. Sunt un om solar, fericit, împlinit, care poate dărui celor din jur dragoste și speranța că lucrurile se pot schimba”.


Maria, un nume prețuit de români


Cele doua Marii speciale invitate la „Serviciul de noapte” de o alta Marie, realizatoarea emisiunii Serviciul de noapte – Maria Țoghina – au vorbit despre semnificația numelui sfânt pe care îl poartă.

“Când mă gândesc la numele Maria ma gândesc la cea mai puternică rugaciune la Dumnezeu, la rugăciunea Mamei. Cea care se roagă pentru noi toți este Sfânta Maria, aceasta este cea mai puternică rugaciune din lume”, a mărturisit medicul Maria Markvart.

“Dacă nu m-ar fi chemat Maria aș fi cerut să port acest nume. Îl simt rezonând în mine și sunt fericită că am reușit sa aduc ceva din rezonanța acestui nune prin muzică. Un nume curat, sfânt, care cere curațenie”
, s-a destăinuit și Maria Gheorghiu.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 12/13 august 2019

Amenințările hibride care transcend frontiere și ideologii, o provocare pentru națiunile democratice
Serviciul de noapte 12 Iunie 2024, 12:20

Amenințările hibride care transcend frontiere și ideologii, o provocare pentru națiunile democratice

Maria Țoghină a discutat la Serviciul de noapte despre cum putem proteja valorile democratice comune, cum va arăta Europa...

Amenințările hibride care transcend frontiere și ideologii, o provocare pentru națiunile democratice
Cum va arăta Europa următorilor 5 ani?
Serviciul de noapte 10 Iunie 2024, 08:38

Cum va arăta Europa următorilor 5 ani?

Maria Țoghină vă invită la o discuție despre cum putem proteja valorile democratice comune și cum va arăta Europa următorilor...

Cum va arăta Europa următorilor 5 ani?
Proprietarii, chiriașii sau administratorii în ale căror apartamente se consumă droguri riscă închisoarea
Serviciul de noapte 07 Iunie 2024, 07:52

Proprietarii, chiriașii sau administratorii în ale căror apartamente se consumă droguri riscă închisoarea

Legea a intrat deja în vigoare, spune expertul antidrog Cătălin Țone, la Radio România Actualități.

Proprietarii, chiriașii sau administratorii în ale căror apartamente se consumă droguri riscă închisoarea
Terapia țintită și inteligența artificială, arme de luptă împotriva cancerului
Serviciul de noapte 04 Iunie 2024, 17:04

Terapia țintită și inteligența artificială, arme de luptă împotriva cancerului

Tehnicile moderne care apar în fiecare an, inteligența artificială, managementul datelor și explozia de molecule noi sunt...

Terapia țintită și inteligența artificială, arme de luptă împotriva cancerului
Serviciul de Noapte vă spune poveștile de succes ale celor care luptă cu cancerul
Serviciul de noapte 03 Iunie 2024, 09:18

Serviciul de Noapte vă spune poveștile de succes ale celor care luptă cu cancerul

Despre poveștile de succes ale celor care luptă pentru viață, ale celor care îi sprijină, dar și despre cele mai noi evoluții...

Serviciul de Noapte vă spune poveștile de succes ale celor care luptă cu cancerul
Expertul antidrog Cătălin Țone: Avem nevoie urgent de scannere performante la frontiere
Serviciul de noapte 31 Mai 2024, 09:17

Expertul antidrog Cătălin Țone: Avem nevoie urgent de scannere performante la frontiere

România se află în acest moment pe o nouă rută de transport european al drogurilor, traseu care are ca destinație...

Expertul antidrog Cătălin Țone: Avem nevoie urgent de scannere performante la frontiere
Medicul Maria Marcvart: Deficitul de vitamina D duce la scăderea  imunității
Serviciul de noapte 29 Mai 2024, 13:39

Medicul Maria Marcvart: Deficitul de vitamina D duce la scăderea imunității

Medicul Maria Marcvart vorbește despre importanța unei imunități bune a organismului, ca metodă de prevenție.

Medicul Maria Marcvart: Deficitul de vitamina D duce la scăderea imunității
Lansare de carte: Ne-pacea informaţională. Cine pierde şi cine câştigă în epoca hiperconectivităţii?
Serviciul de noapte 28 Mai 2024, 14:11

Lansare de carte: Ne-pacea informaţională. Cine pierde şi cine câştigă în epoca hiperconectivităţii?

Prof.univ.dr.Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA, a lansat volumul "Ne-pacea...

Lansare de carte: Ne-pacea informaţională. Cine pierde şi cine câştigă în epoca hiperconectivităţii?