Ascultă Radio România Actualitaţi Live

ANALIZĂ. Riscuri și amenințări la adresa României

Analistul politic Iulian Fota a analizat, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, consecințele geo-politice ale pandemiei de COVID-19.

ANALIZĂ. Riscuri și amenințări la adresa României
Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, în direct la Radio România Actualități

Articol de Luminiţa Voinea, 26 Mai 2020, 15:58

Lumea este pe cod portocaliu de instabilitate geo-politică.

Schimbările geo-politice care au loc la nivel global, amplificarea tensiunilor internaționale, competiția între marile puteri, amenințările teroriste și schimbările tehnologice creionează un tablou întunecat al pericolelor care planează asupra securității statelor și a siguranței cetățenilor.

Peste toate acestea, pandemia de COVID-19 scoate la iveală vulnerabiltăți, accentuează competiția între marile puteri ale lumii, iar cuvântul “pericol” definește relațiile internaționale de astăzi.

“În momentul acesta, pe relațiile internaționale suntem pe cod portocaliu de instabilitate geo-politică. Competiția geo-politică între marile puteri, conflictele locale, civile, tot felul de fenomene precum terorismul, care a creat foarte multe victime în ultimii ani, ne pun în pericol securitatea, ca țări, și siguranța noastră personală. Pandemia accelerează niște evoluții, le tensionează și mai tare. Exemplul cel mai la îndemână este intensificarea competiției între SUA și China, cei doi mari rivali”, declară analistul politic Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională.

În plus, revoluția tehnologică și explozia informațională pot aduce cu ele beneficii, dar și pericole iminente, cum ar fi manipularea sau dezinformarea.

“Avem schimbări tehnologice: că suntem în prag de Revoluție, că vin dronele, că vine inteligența artificială, fake-news-urile , suntem deja în zona de deep fake, când de fapt se vor falsifica imagini video. Lucrurile astea pot avea un impact foarte mare, se poate genera o serie întreagă de consecințe negative”, adaugă Iulian Fota.

Strategia națională de apărare a României

Într-un context internațional dificil și tensionat, România trebuie să adopte în această perioadă noua Strategie de apărare națională, care să răspundă pericolelor și amenințărilor actuale.

În primul rând, strategia trebuie să recunoască faptul că vremurile sunt grele și că există un grad crescut de pericol pentru România.

Din perspectiva României, schimbările din ultimii ani nu sunt avantajoase, iar țara noastră depinde mult de mediul exterior, consideră Fota.

“Modul în care au evoluat relațiile internaționale în ultimii ani nu avantajează România, dimpotrivă, creează tot de felul de pericole noi, de amenințări noi la adresa României. Și asta va trebui să aibă un răspuns în actuala strategie de apărare națională. În al doilea rând, trebuie să formulezi interesele și obiectivele pe care vrei să le aperi. Securitate înseamnă să te protejezi de niște pericole. Care sunt acele pericole de care noi de protejăm și ce amenințări avem? Sunt lucrurile fundamentale pentru o țară: integritatea teritorială, suveranitatea, libertatea de mișcare, democrația și statul de drept. Toate aceste lucruri fundamentale sunt puse în acest document”.

Pericolele existau și înaintea pandemiei, iar aceasta nu a făcut decât să accelereze anumite evoluții.

De exemplu, războiul dintre marile puteri China și SUA, care a luat o amploare considerabilă, dar și faptul că UE a declarat China, încă de acum doi ani un rival sistemic, sunt fapte care vor avea un impact negativ asupra evoluțiilor din politica internațională.

Cu atât mai mult cu cât cele două țări au cele mai mari bugete alocate apărării.

“Toate aceste tensiuni acum le vedem accentuate în politica internă americană. China e o temă de mare dezbatere internă în SUA, iar toate acestea nu au cum aibă o influență pozitivă asupra relațiilor internaționale. Si vorbim aici de două țări mari: China si SUA, cele mai mari economii ale planetei, cele mai mari bugete militare și din păcate, în toată această competiție crescută între amerciani și chinezi, elementul militar este extrem de important, pentru că ambele țări bagă mulți bani în armanent”.

Așadar, față de acum cinci ani când a fost elaborată strategia de apărare, trăim vremuri mult mai grele, iar cuvântul “pericol” este cel care definește acum relațiile internaționale, susține Iulian Fota.

“Avem mai multe zone de unde ne temem că s-ar putea să înceapă războaie. De exemplu, tensiunile dintre SUA și Iran. Asta este epoca în care trăim și eu sper că noua strategie de securitate națională trebuie să reflecte această epocă. Ar trebui să le spună românilor că trăim vremuri periculoase iar noi trebuie să facem lucrurile diferit decât până acum. În vremurile astea periculoase trebuie să facem ce trebuie”.

În opinia analistului Iulian Fota, există două paliere pe care România ar trebui să acționeze: în primul rând, investițiile în industria de apărare și în securitatea cibernetică și, în al doilea rând, schimbarea modului de a face politică.

“Sunt o serie întreagă de chestiuni tehnice, care se fac deja: alocarea procentului de 2% din PIB pentru Apărare, se cumpără armament pentru că e nevoie de el, se întăresc protecții gen securitatea cibernetică. Dincolo de instituțiii, sunt câteva chestii clare pe care noi, ca oameni, trebuie să le facem: în primul rând, în România trebuie schimbat stilul de a face politică. Am fost mai mult sau mai puțini responsabili față de țara noastră. Au fost momente în care ne-am jucat cu interesele României. Cert este că va trebui ca modul de a face politică să fie mai responsabil, mai focalizat pe problemele țării, pentru că, dacă nu ne punem țara în ordine, nu știm ce ne aduce viitorul. Suntem la o răscruce ca umanitate. Ca să putem avea un viitor sigur și să diminuăm gradul de risc va trebuie mai multă dedicație pe zona politică, pentru că marile decizii pe zona de securitate se iau în mediul politic. În perioada aceasta proastă, banul trebuie mult mai bine chibzuit, corupția diminuată”.

În tot acest context internațional dificil, România are și câteva atuu-uri: o poziție geo-strategică avantajoasă și faptul că am fost feriți de atacuri teroriste.

Dar, mediul global se degradeză și nu ne permitem să facem greșeli.

“România are o siguranță mult mai bună decât țările baltice atunci cand vine vorba de proximitatea geografică cu Rusia. Stăm foarte bine pe zone cum sunt securitate cibernetică sau terorismul. Sunt atâtea state care s-au confruntat cu atacuri teroriste. România nu s-a confruntat. Până în acest moment, din punct de vedere al siguranței, al securității naționale, lucrurile au stat bine. Problema este că mediul global se degradează, dezordinea crește și crește gradul de pericol”.

Războiul subversiv, cea mai mare amenințare la adresa României

Potrivit lui Iulian Fota, cea mai gravă amenințare la adresa României o constiuie subversiunea politică.

Adică acțiunile unor state sau indivizi externi împotriva României, care să ducă la paralizarea statului, din punct de vedere strategic, așa cum s-a întîmplat în Ucraina.

“Cea mai gravă amenințare la adresa României este subversiunea politică. Adică acțiunile altor entități - pot fi state, pot fi , indivizi - împotriva României, în manieră foarte ascunsă în a ne împiedica să facem ce trebuie pentru noi; să luăm măsurile necesare, să ne definim prioritățile. Toate acele acțiuni care duc la paralizarea noastră din punct de vedere strategic reprezintă cea mai mare amenințare pentru noi. Și, de obicei, astea se fac să te impiedice ca, la o dată ulterioară, să te poti apăra militar. Este cazul Ucrainei care nu și-a putut apăra Crimeea, nu și-a putut apăra Estul, pentru că statul a fost destructurat din interior. Deci, faza asta de război subversiv sau război politic care vine de afară este cea mai mare amenințare“.

Viitorul României: integrare europeană sau izolare?

Dacă privim spre viitor, din punct de vedere strategic, România va fi mult mai protejată ca stat membru NATO și UE.

“Izolarea este exclusă. O țară mică precum România, nu poate supraviețui în izolare și nu poate supraviețui fără aliați și fără prieteni. China e atât de puternică azi pentru ca a ieșit din greșeala puternică a izolării. Chinezii și-au învățat lecția. Izolarea nu duce la nimic bun“.

De aceea, România trebuie să meargă alături de Uniunea Europeană și NATO și să militeze pentru supraviețuirea acestor organizații.

Izolarea nu a fost niciodată o soluție pentru România și istoria a dovedit-o: tentativele de autoizolare ne-au dus întotdeauna la faliment economic.

Audio: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 25/26 mai 2020

Presa în vremea pandemiei și a infodemiei
Serviciul de noapte 04 Mai 2020, 13:46

Presa în vremea pandemiei și a infodemiei

"Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină discută despre presa în vremea pandemiei și a infodemiei - între certitudini și...

Presa în vremea pandemiei și a infodemiei
Echipa antidrog a Serviciului de Noapte vă așteaptă la o nouă ediție
Serviciul de noapte 25 Aprilie 2024, 16:41

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte vă așteaptă la o nouă ediție

Cătălin Țone și Victor Caraculacu vor analiza rolul sportului și al performanțelor sportive în formarea copiilor ca soluție...

Echipa antidrog a Serviciului de Noapte vă așteaptă la o nouă ediție
ARTRI: Vrem să asigurăm un climat de fair-play în transporturi
Serviciul de noapte 23 Aprilie 2024, 15:45

ARTRI: Vrem să asigurăm un climat de fair-play în transporturi

Reprezentanții asociațiilor transportatorilor au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre problemele...

ARTRI: Vrem să asigurăm un climat de fair-play în transporturi
De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Serviciul de noapte 22 Aprilie 2024, 13:15

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină aduce în atenție o dezbatere despre cauze, soluții, autocontrol la volan, limitările...

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Serviciul de noapte 18 Aprilie 2024, 09:33

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a prezentat proiectele privind lupta împotriva cancerului și programele de...

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Serviciul de noapte 16 Aprilie 2024, 11:26

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de la...

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2024, 08:50

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte

Despre problemele și soluțiile din Sănătate și cel mai nou proiect al Fundației Renașterea, la Serviciul de noapte cu Maria...

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Serviciul de noapte 10 Aprilie 2024, 11:44

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea...

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește