Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de  la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 16 Aprilie 2024, 11:26

Primii pacienţi ar putea intra de astăzi în spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață", a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății a acordat toate avizele și autorizațiile necesare funcționării spitalului construit din donații de Asociația 'Dăruiește Viață', iar astăzi (marți n.r.) ar putea intra acolo primii pacienți, a anunțat ministrul Alexandru Rafila, la emisiunea "Serviciul de Noapte" cu Maria Țoghină de la Radio România Actualități.

El a mai spus că nu a pus piedici acestui proiect, așa cum a fost acuzat de reprezentantele Fundației 'Dăruiește Viață'.

“În primul rând, nu punem piedici. Ministerul Sănătății a acordat toate avizele și autorizațiile acestei construcții, care face parte din Spitalul "Marie Curie". În luna ianuarie, Spitalul "Marie Curie" a primit un aviz de principiu pentru această clădire. La 20 februarie, Spitalul "Marie Curie" a solicitat avizul pentru structura sanitară și acesta a fost acordat, iar pe data de 8 aprilie a fost acordată de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București autorizația sanitară de funcționare. Am avut întâlniri repetate și cu cei de la 'Dăruiește Viața' și cu conducerea spitalului, dar sper că aceste neînțelegeri să se încheie și chiar în cursul zilei de astăzi, primii pacienți să se mute în noua clădire a Spitalului "Marie Curie", a spus Rafila.

Spitalul este destinat copiilor bolnavi de cancer și a fost construit din donații făcute de aproximativ 350.000 de persoane fizice și de companii.

Donată Spitalului "Marie Curie", clădirea are nouă niveluri secții de oncologie, radioterapie, chirurgie, neurochirurgie și locuri de joacă.

Incidente precum cel de la Spitalul Sfântul Pantelimon “nu fac decât să compromită încrederea într-un spital”

La Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Capitală continuă anchetele în cazul deceselor suspecte de la secţia de Terapie Intensivă.

Luni, poliţiştii şi procurorii au reluat audierile, în timp ce specialişti din sănătate fac verificări.

Au fost făcute şi cercetări la faţa locului, au primit documente medicale referitoare la cei 17 pacienţi decedaţi în cadrul secţiei ATI şi alte înscrisuri relevante.

Totul după ce, săptămâna trecută, o asistentă a depus o plângere în care sesiza numărul mare de decese într-un timp scurt şi acuza medicii de administrarea incorectă a noradrenalinei, o perfuzie care are rolul de a menţine tensiunea arterială.

În paralel cu investigaţia procurorilor, la Spitalul Sfântul Pantelimon mai au loc alte trei anchete: una internă a unităţii, cea a Colegiului Medicilor şi cea a Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.

Primele concluzii ale verificărilor făcute de specialiştii din sănătate ar putea apărea săptămâna viitoare - a declarant ministrul sănătăţii Alexandru Rafila.

El a afirmat că incidente precum cel de la Spitalul Sfântul Pantelimon nu fac decât să scadă încrederea oamenilor în sistemul medical.

“Încrederea în sistemul de sănătate nu poate să apară decât dacă noi ne facem datoria, dacă nu există informaţiile false în spaţiu public şi foarte multă demagogie şi politizare care este utilizată într-un mod iresponsabil, aş spune eu, atunci când încerci să compromiţi un spital sau unitate sanitară fără să existe de fapt nimic acolo, doar pentru ca să-ţi atingi nişe scopuri politice. E foarte, foarte, foarte periculos, pentru că atunci oamenii nu mai cred în sistemul de sănătate”, a mai spus Rafila la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Vor apărea spitale noi în România în următorii 2-5 ani

Ministrul Alexandru Rafila identifică două vulnerabilități majore în sistemul medical.

Una este legată de resursa umană, care este repartizată inegal pe teritoriul României și afirmă că se caută soluții la nivelul ministerului și al Guvernului, cu implicarea autorităților locale, pentru a schimba acest trend. O soluție ar fi pregătirea unui număr de medici care să corespundă nevoilor pe fiecare specialitate.

A doua vulnerabilitate este încrederea în sistemul de sănătate, care are mult de suferit de pe urma incidentelor precum cel de spitalul Sf.Pantelimon.

În momentul de față, investițiile nu mai constituie vulnerabilitate majoră, consideră Rafila, care anunță construirea de spitale noi.

"Se fac spitale în România, le dotăm și vom avea, începând cu următorii 2 ani și continuând până la 5 ani, multe spitale noi în România, cu nimic mai prejos decât spitalele din orice altă țară din Europa". Alexandru Rafila

Program de pregătire permanentă a managerilor de spitale

Reforma resurselor umane propusă de ministrul Sănătății include și profesionalizarea managerilor de spitale, astfel încât aceștia să-și crească abilitațile de conducere a unităților.

“Am dezvoltat module de pregătire permanentă pentru managerii de spital, adică la doi ani, la trei ani de zile trebuie să faci cursuri de update a cunoștințelor, tocmai pentru ca un manager să poată să să adapteze și nevoilor comunității de servicii spitalicești și să țină spitalul într-o zonă de siguranță financiară”, a punctat Rafila.

În ceea ce privește funcționarea spitalelor, prioritățile ar trebui să se mute către serviciile ambulatorii, pentru a se evita supraaglomerarea.

“Unele dintre aceste spitale probabil că trebuie să adopte o asistență medicală mai mult bazată pe servicii ambulatorii decât pe asistență spitalicească și să direcționeze fondurile către pacienți într-o măsură mult mai bună. Decalajul între modul în care spitalele publice asigură asistența este foarte diferit de la caz la caz”, a punctat ministrul.

El a anunțat că sunt în lucru, prin PNRR, 200 de centre care să acorde servicii de medicină primară, centre de permanență și centre comunitare integrate.

O altă soluție pentru zonele izolate se referă la telemedicină, prin digitalizarea sistemului de sănătate, si sunt în desfășurare programe pilot care pot fi extinse.

Managerii de spitale, încurajați să raporteze infecțiile nosocomiale

Sistemul de raportare din România privind infecțiile nosocomiale îi pedepsea pe cei care raportau infecțiile, mai ales în spitale, ceea ce făcea ca problemele cu aceste infecții să fie ascunse sub preș.

In prezent, medicii sunt încurajați să raporteze infecțiile nosocomiale, acesta fiind și un criteriu de performanță pentru managerii de spitale

"Sistemul de raportare din România era un sistem care pedepsea pe cei care recunoșteau sau raportau infecțiile, mai ales în spitale, unde sunt majoritate acestor infecții. Am schimbat acum doi ani indicatorii pentru manageri, după ce am venit la Ministerul Sănătății. Acum sunt încurajați să raporteze aceste infecții și sunt depunctați dacă raportează 1%, de exemplu, rate de infecții, pentru că media europeană este de de 6% – 7% din numărul de externări, la asta trebuie să ne raportăm. Sunt infecții asociate asistenței medicale, ori acum la noi este un proces de creștere progresivă a raportării. Suntem pe la 1,5% ,dar mai avem. Gândiți-vă că acum câțiva ani aveam 0,3 %, adică ceva absolut incredibil. Infecția nosocomială trebuie recunoscută, trebuie tratată și ceea ce trebuie prevenit, în primul rând, sunt infecțiile cu bacterii multirezistente, mai ales cele sistemice, care pun viața în pericol”, spune Alexandru Rafila.

VIDEO Pe larg despre toate aceste subiecte în emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 15/16 aprilie 2024. În partea a doua a emisiunii, președinta Fundației "Renașterea", Mihaela Geoană, vorbește despre cele mai recente proiecte.

Ce putem afla din analiza firului de păr?
Serviciul de noapte 27 Mai 2024, 09:57

Ce putem afla din analiza firului de păr?

Despre cele mai comune probleme de sănătate, dar și despre ce putem afla din analiza firului de păr, discutăm în ediția de...

Ce putem afla din analiza firului de păr?
EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare
Serviciul de noapte 24 Mai 2024, 07:40

EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare

Profesionalizarea și educarea continuă a pieței imobiliare, pentru a oferi servicii de calitate pe o piață imprevizibilă și...

EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare
Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Suntem lideri regionali, cunoscuți la nivel internațional
Serviciul de noapte 21 Mai 2024, 16:38

Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Suntem lideri regionali, cunoscuți la nivel internațional

Viorel Jinga spune că Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" s-a remarcat ca un lider regional, fiind cunoscută...

Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Suntem lideri regionali, cunoscuți la nivel internațional
Anul imobiliar 2024. De să apelezi la un agent imobiliar când cumperi sau vinzi o proprietate?
Serviciul de noapte 20 Mai 2024, 08:41

Anul imobiliar 2024. De să apelezi la un agent imobiliar când cumperi sau vinzi o proprietate?

Toma Filipovici, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România și Iulian Niculae, coordonatorul...

Anul imobiliar 2024. De să apelezi la un agent imobiliar când cumperi sau vinzi o proprietate?
România a început testarea antidrog a apelor reziduale
Serviciul de noapte 17 Mai 2024, 07:40

România a început testarea antidrog a apelor reziduale

Suntem de trei ori peste media europeană la consumul substanțelor folosite ca anestezic de uz veterinar.

România a început testarea antidrog a apelor reziduale
Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului
Serviciul de noapte 14 Mai 2024, 15:27

Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului

Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB, condus de Mihaela Păun, este una dintre institutiile care se remarcă din ce...

Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului
Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 13 Mai 2024, 07:47

Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte

Despre efervescența culturală a unui București din ce în ce mai cosmopolit discutăm în ediția de luni noaptea cu directorul...

Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte
Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență
Serviciul de noapte 09 Mai 2024, 13:31

Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență

Colegiul Medicilor Stomatologi se alături CMR pentru a solicita Ministerului Sănătății adoptarea unei reglementări...

Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență