Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Adriana Trandafir: Radioul este cel mai important modelator de suflete

Cunoscuta actriță Adriana Trandafir a povestit la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină despre provocările carierei sale, dar și despre importanța Radiolui românesc în viața ei.

Adriana Trandafir: Radioul este cel mai important modelator de suflete

Articol de Luminiţa Voinea, 25 August 2021, 09:11

Între actorie și muzică, între umor și dramă, actrița Adriana Trandafir a vorbit deschis despre viața sa dedicată artei și publicului, într-o emisiune de colecție a “Serviciului de noapte”, realizată de Maria Țoghină.

Născută la 26 aprilie 1956, în apropiere de Pitești, Adriana Trandafir face parte din generaţia ’80 a creatorilor de teatru şi film. S-a format sub îndrumarea unor mari nume ca Leopoldina Bălănuţă, Alexa Visarion şi Alexandru Lazăr.

A debutat în anul 1979, alături de colegii de generaţie, în spectacolul „Romeo şi Julieta’’, în regia unei preţuite profesoare, Cătălina Buzoianu.

A jucat în peste 30 filme, printre care Ciocolată cu alune (1979), Europolis (2010) și Sacrificiul (2019).

În perioada 1979–1982 a fost stagiară pe scena Teatrului de Stat din Reșița, apoi a făcut parte din trupa Teatrului Odeon până în anul 2005. Din 2007, a început o colaborare de succes cu Teatrul de revistă "Constantin Tănase".

Adriana Trandafir a înfiinţat Fundaţia culturală "Maria Tănase", actriţa fiind o admiratoare a acesteia, dar şi o interpretă desăvârşită a cântecelor binecunoscute, ea având un talent muzical incontestabil.

"Radioul este, după Dumnezeu, cel mai important modelator de suflete"

Puțini știu că începuturile carierei Adrianei Trandafir, o actriță iubită de public, sunt legate iremediabil de Radio, care i-a marcat mai întâi copilăria și apoi cariera artistică.

În 1975 a venit pentru prima oară la Radio, iar în noaptea de 23/24 august 2021 a pășit în Casa Radio România, la emisiunea “Serviciul de noapte”, cu emoția celei care își regăsește marea iubirea din tinerețe.

Dezinvoltă, cu zâmbetul pe buze, cu o energie explozivă, a umplut studioul de farmec și bună dispoziție.

Și apoi, au urmat mărturisirile făcute în fața publicului Radio România:

„Pentru mine, Radioul este cea mai mare minune și prima minune pe care am descoperit-o pe pământ. Nu înțelegeam cum la mine la țară, într-un colț de zid, era o cutiuță și de acolo vorbeau și cântau niște oameni și îi făceau pe părinții mei atât de fericiți și atât de atenți și noi, copiii, ne adunam seara, să ascultăm ‘Noapte bună copii‘. A fost primul contact cu teatrul, cu muzica, cu viața și cu tot ce înseamnă mirajul facerii de bine, pentru că acea cutiuță magică nouă ne făcea bine. N-aș fi crezut niciodată că am să fac parte din familia Radioului, din viața Radioului și că și eu, la rândul meu, o să fiu recunoscută după voce. Pentru mine, Radioul a fost, după IATC, Biblia mea de căpătâi pentru că el m-a pregătit pentru televiziune, pentru film, pentru că aici, la Radio, a fost prima mea întâlnire cu cei mai mari artiști pe care țara asta i-a avut vreodată. Să fii student și să fii sub aripa ocrotitoare a geniilor teatrului și a vocilor Radioului mi se pare cel mai mare semn de iubire de la Dumnezeu”.

Actriță de succes, Adriana Trandafir a lucrat cu regizori celebri, profesioniști ai Teatrului Național Radiofonic și ai Redacției Divertisment: Ion Vova, cunoscut și ca Domnul Radio, Dan Puican, Vasile Manta, Leonard Popovici, Cristian Munteanu, Manole Pavel Dan, Mircea Zăvoianu, Silvia Cusursuz.

Acum, are în pregătire un proiect de anvergură cu Radio România.

Împreună cu Manuela Popescu, coordonatorul proiectului, va pune în scena Teatrului Național Radiofonic, spectacolul “Pasărea Măiastră - Maria Tănase”, un spectacol în care talentata actrița Adriana Trandafir o va interpreta pe inegalabila Maria Tănase, pe care de altfel a și cunoscut-o.

Spectacolul se joacă deja pe scenele de teatru de peste 20 de ani, iar acum va beneficia de o adaptare pentru Teatrul Național Radiofonic, după cum a mărturisit ascultătorilor Radio România, actrița Adriana Trandafir:

„Manuela Popescu mi-a spus: de ce nu înregistrăm noi spectacolul ‘Pasărea Măiastră - Maria Tănase’, care este cel mai longeviv ‚one woman show’ din România și care a început ca un exercițiu pentru că atunci, în 1985 când am început, doamna Elena Deleanu directoarea teatrului Giulești, auzindu-mă cântând și vorbind despre Maria Tănase, auzind că am cunoscut-o, mi-a spus într-o zi: ‘de ce nu vrei tu să faci un recital?’ Acest spectacol a ieșit simplu, ca un tzunami de iubire pentru Maria Tănase și iată că îl joc și acum cu aceeași simplitate, pioșenie, sfială, emoție. I-am spus Manuelei Popescu că nu știu când o să-l fac și ea mi-a spus: ‘îl facem acum’. În această toamnă, cu siguranță vom demara acest proiect care, sunt sigură că va rămâne în Fonoteca de aur a Radioului. Fonoteca de aur mă face să mă emoționez și mai tare, mi se strânge sufletul când mă gândesc că Radioul de fapt este, după Dumnezeu, cel mai important modelator de suflete”.

De altfel, dintre toate rolurile pe care le-a jucat de-a lungul carierei sale, cel mai drag rămâne cel al Mariei Tănase din Pasărea Măiastră, pe care îl joacă cu multă dăruire pe scenă, într-un spectacol scris de George Sbârcea, în regia lui George Bănică.

Piesa prezintă aspecte mai puţin cunoscute din viaţa celei pe care Constantin Brâncuşi o numea, cu mare dragoste, “Pasărea Măiastră” a etnosului românesc.

“De fiecare dată când joc, nu povestesc, ci trăiesc viața ei. Acum, după ce s-a atenuat tinerețea, faptul că moartea s-a apropiat de mine, perioada vârstei merge către zborul final, îmi este mai ușor să trăiesc și să înțeleg mult mai bine perioada în care Maria Tănase, făcându-și testamentul, a spus: ‘să mă îngropați în rochie albă, cu ciorapii albi, fără pantofii care m-au strâns toată viața’. În acest recital eu nu pot să cânt ca ea, încerc să o las pe ea să fie vioara întâi, nu actrița care demonstrează pe alocuri că poate să cânte ca ea și că îi lasă loc pentru zborul lui Brâncuși – Pasărea Măiastră – să zboare spre infinit către nemurire”.

Spectacolul “Pasărea măiastră – Maria Tănase” i-a adus Adrianei Trandafir prestigiu şi numeroase premii şi distincţii.

Spectacolul a fost prezentat în turnee atât în ţară, dar şi în străinătate.

Întâlnirea cu Maria Tănase


Maria Tănase a impresionat-o și a emoționat-o profund pe actrița Adriana Trandafir, care a cunoscut-o în perioada copilăriei, în satul în care a trait.

„Într-o seară de toamnă, am mers la Căminul Cultural din sat, pentru că veneau artiști de la București. Tata mi-a spus să rup niște flori din gradină, am rupt un braț de crizanteme și am mers în centrul satului nostru. Noi stăteam în fața Căminului Cultural în comuna Bascov, acolo unde am copilărit. La un moment dat, tăticul meu m-a urcat pe umeri și am văzut artiștii venind: Maria Tănase, Maria Lătărețu, Rodica Bujor, Ion Luican. Micuță fiind, m-am dus la baza scenei și i-am văzut. Mă uitam la ei ca la niște zei. Când a venit rândul Mariei Tănase, prima mea întâlnire vizuală a fost cu mâinile ei. Mâinile ei erau muncite și mi-am dat seama că semănau cu ale mele. Uitându-mă la ea, cu florile în brațe, după ce a terminat de cântat a spus, privindu-mă: ‘ia uitați-vă măi la asta mică, are ochii ca ai mei’. De emoție, i-am pus florile la picioare și am fugit. M-a fermecat , m-a vrăjit si de atunci eu nu pot să o mai uit”.

De altfel, Adriana Trandafir a înființat Fundația culturală “Maria Tănase”, prin care își propune să țină flacăra aprinsă în memoria marei artiste.

"Cu iubirea începe totul"

Răspunzând provocării Mariei Țoghină, de a mărturisi ce lucru ar schimba în lume, Adriana Trandafir a făcut o pledoarie pentru iubire.

„Aș schimba ura într-o iubire permanentă, aș schimba nepăsarea....cred că moartea nu vine cu bătrânețea, vine cu nepăsarea. Iubirea ar trebui sădită în sufletele copiilor, copacilor, păsărilor. Iubirea există, numai că noi ne îndepărtăm de ea. Cu iubirea începe totul”.

Destăinurile Adrianei Trandafir din emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, ediția din 23/24 august 2021, pot fi urmărite aici:

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie
Serviciul de noapte 18 Aprilie 2024, 09:33

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a prezentat proiectele privind lupta împotriva cancerului și programele de...

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie
Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"
Serviciul de noapte 16 Aprilie 2024, 11:26

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de la...

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"
Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2024, 08:50

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte

Despre problemele și soluțiile din Sănătate și cel mai nou proiect al Fundației Renașterea, la Serviciul de noapte cu Maria...

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Serviciul de noapte 10 Aprilie 2024, 11:44

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea...

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2024, 08:16

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime

Despre obezitate, cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime, detoxifiere și alimentație sănătoasă, în...

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Serviciul de noapte 05 Aprilie 2024, 11:12

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor

Prin intermediul campaniei se vor oferi informații și resurse pentru prevenirea și combaterea acestui flagel al lumii...

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate
Serviciul de noapte 03 Aprilie 2024, 11:14

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate

Conferențiar universitar dr. Antonio Momoc, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București,...

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate
Pericolul populismului în contextul alegerilor europarlamentare
Serviciul de noapte 01 Aprilie 2024, 08:40

Pericolul populismului în contextul alegerilor europarlamentare

Conf. univ. dr. Antonio Momoc vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o discuție despre impactul știrilor false...

Pericolul populismului în contextul alegerilor europarlamentare