Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reportajele video realizate în Afganistan

Radio România a fost singura instituție de presă din țara noastră care a documentat la fața locului misiunea NATO Resolute Support.

Reportajele video realizate în Afganistan
foto: Ilie Pintea

Articol de Ilie Pintea, Kandahar, 25 Octombrie 2015, 18:34

Bătrânul Hercules cu care m-am întors vara asta în Afganistan e același cu care am zburat și în celelalte două misiuni în care i-am însoțit pe militarii noștri, și m-am bucurat să revăd o parte a echipajului cu care am făcut prima călătorie spre Kandahar, în 2013. De data aceasta, am făcut prima escală la Câmpia Turzii, unde aeronava s-a umplu cu Dragonii Transilvani de la Batalionul 811 Infanterie Dej, cei care urmau să înlocuiască vânătorii de munte de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada – iar Dragonii Transilvani sunt cei care se află și în prezent în Afganistan, unde au o misiune extrem de importantă.

”Welcome to the jungle!” – avea să ne spună locotenent-colonelul Adrian Nicolae Costaru, comandantul Dragonilor, la aterizarea pe aeroportul din Kandahar, într-o dimineață de august. --fb1

Un scurt instructaj, o punere în temă rapidă cu situația din bază și am reintrat în lumea militarilor, pe care abia așteptam să o reîntâlnesc. Anul acesta, ghidul meu printre oamenii de arme a fost căpitanul Ovidiu Ciobanu, ale cărui corespondențe le urmăream încă din țară, care nu doar că m-a ajutat să cunosc îndeaproape camarazii din teatrul de operații, dar mi-a devenit și prieten, la fel ca multe dintre personajele reportajelor realizate în praful fierbinte al Afganistanului.

Rotația batalioanelor presupune nu doar un efort logistic însemnat, ci și predarea procedurilor și a situației din zona de responsabilitate de la un pluton la altul, așa că am încercat să nu le dau bătăi de cap prea mari militarilor, care numai de un reporter curios n-ar fi avut timp. Cu toate astea, vânătorii de munte m-au luat cu ei în misiuni, ca să văd cum e o zi obișnuită de muncă în Afganistan, și așa am ajuns în Mowmand, un sat afgan ca multe altele din districtul Daman. Nu știu ce părere aveți voi, dar eu unul am asociat clădirile din lut cu imaginea planetei Tatooine, din Războiul Stelelor – și chiar dacă nu eram pe altă planetă, în mod sigur ne aflam în alt timp.
Ca să vedeți cum arată satul acesta și ce presupune o zi obișnuită în Kandahar, urmăriți reportajul de mai jos.

Securitatea întregii baze e misiunea românilor

Încă de la prima vizită în Afganistan, în 2013, aveam să aflu că o companie românească asigură securitatea terestră apropiată pentru baza militară din Kandahar, însă de anul acesta, o dată cu participarea României la misiunea NATO Resolute Support, militarii noștri se ocupă de întreaga securitate a aeroportului militar, cu un batalion de protecție a forței. Practic, nimic nu intră în această bază, cea mai importantă din Afganistan, fără a trece de un filtru de securitate extrem de complex, asigurat în întregime de militarii români. De altfel, chiar amplasarea diferitelor puncte de control a fost modificată la sugestia militarilor noștri, iar rezultatul e un dispozitiv de securitate la cel mai înalt nivel, așa cum puteți vedea în reportajul care urmează.


Eroii de la Kandahar: doi camarazi, deși răniți, și-au salvat de la moarte colegii

Cînd pleacă în teatrul de operații, militarii știu că îți asumă niște riscuri deloc neglijabile, dar e cu totul atceva cînd un eveniment de felul acesta se întâmplă unității din care faci parte. Misiunea vânătorilor de munte de la Batalionul 33 Posada nu a fost lipsită de dificultăți, iar cel mai greu moment a fost explozia unei mașini capcană, la 30 aprilie 2015, în apropierea unui post de poliție de lângă Kandahar. Patru militari au fost răniți atunci, și povestea lor e una care se putea sfârși tragic, dacă nu ar fi dat dovadă de o prezență de spirit remarcabilă și de un profesionalism desăvârșit. Mărturia celor doi militari care și-au salvat de la moarte camarazii, chiar dacă și ei erau răniți, în reportajul alăturat.

Cine muncește în spatele luptătorilor

Pentru ca batalionul de manevră să nu ducă lipsă de nimic, fie că vorbim de comunicații sau de asistență medicală, o structură despre care se vorbește mai puțin muncește din greu. Militarii Elementului Național de Sprijin sunt cei care au grijă ca toate materialele necesare să ajungă din țară în teatrul de operații, pentru militarii care își încep misiunea, ori să plece spre casă înaintea batalionului care se repatriază. Misiunea lor este la fel de importantă ca cea a luptătorilor, pentru că, așa cum inspirat spunea un alt militar, ei sunt sângele care circulă prin inima armatei, așa că am vrut să aflu mai multe despre activitatea lor în teatrul de operații.

Militarii și Biserica

Nu știu cât de des merg la biserică militarii atunci când sunt în țară, dar în teatrul de operații legătura lor cu Dumnezeu este, cu siguranță, una mult mai profundă. În 2013 am asistat la slujba de duminică în biserica românească din Kandahar, și orice militar care a trecut pe aici vă poate spune câtă emoție emană locul acesta. Între timp, biserica românească din bază, care are o poveste incredibilă, a fost demontată și trimisă acasă de militarii Elementului Național de Sprijin, dar asta nu înseamnă că trupele românești din Kandahar au rămas fără un loc de rugăciune. Preotul militar Gheorghe Grigore, pe care l-ați văzut binecuvântându-și camarazii înainte de plecarea în misiune, a improvizat o capelă în care slujește pentru toți cei care vor să vină la rugăciune.

Sunt mândru că i-am putut vedea din nou în acțiune pe militarii români care luptă în Afganistan, mai ales că Radio România a fost singurul mass-media care a documentat la fața locului misiunea Resolute Support. --fb2

M-am bucurat să îi aud pe comandanții americani vorbind la superlativ despre militarii noștri, cu care au format o structură comună de forțe, și am cunoscut veterani ai teatrelor de operații care au petrecut mai mult de doi ani în praful Afganistanului.

Despre perspectivele acestei țări măcinate de război sunt multe de spus, o analiză cu privire la cele mai recente evoluții din Afganistan fiind realizată de curând în cadrul emisiunii Euroatlantica. Oricum, misiunea internațională nu se va încheia prea curând, iar asta înseamnă că și România va participa mai departe, alături de parteneri, la eforturile de stabilizare a situației de aici.

Abia aștept să mă întorc la Kandahar, acolo unde militarii noștri luptă umăr la umăr alături de marile armate ale lumii, ca să vă putem arăta de la fața locului ce înseamnă misiunea Armatei Române în îndepărtatul Afganistan.

Țineți aproape. Povestea continuă.

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”
Documentare 20 Septembrie 2023, 20:33

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”

Începând de astăzi, țara noastră revine în atenția celor aproape un sfert de miliard de abonați Netflix, grație debutului...

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”
Povestea Cântării Cântărilor
Documentare 22 Aprilie 2022, 10:08

Povestea Cântării Cântărilor

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm...

Povestea Cântării Cântărilor
Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina