Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

2 Septembrie 2013
Vizualizari: 3378
Comentează add

Oamenii ca cei aflaţi sub arme la peste 4.000 de kilometri de ţară fac ca România să fie privită cu respect.

Armata română, laudată în Afganistan

ilie-pintea

Foto: Ilie Pintea.

La Kandahar, în oraşul întemeiat de Alexandru cel Mare, se află cea mai mare bază logistică din teatrul de operaţii construit în jurul aeroportului.

Cu numai câţiva ani în urmă fiecare stradă de aici a fost apărată cu arma în mână şi chiar şi acum este unul dintre punctele fierbinţi de pe harta Afganistanului.

Cei care se ocupă de apărarea bazei în care se află peste 30.000 de rezidenţi sunt moldovenii noştri de la Piatra Neamţ, care constituie forţa de intervenţie pentru atacul la sol.

Comandantul "Jderilor", căpitanul Liviu Apostoaie, nu este la prima misiune în teatrul de operaţii, dar este mândru că a primit o asemenea misiune care a adus românilor şi mai mult prestigiu.

"În primul rând, am fost bucuroşi pentru că ni s-a oferit nouă această şansă şi mândri în acelaşi timp. Pentru mine şi o parte din colegii mei nu este pentru prima oară când venim în această bază. Ştiam ce se întâmplă aici, ştiam provocările din zonă şi atunci, clar, ştiam cum să ne pregătim şi ceea ce vom face.

"Sunt mândru de fiecare dată când mă întâlnesc cu ofiţeri superiori din armate străine, Armata Română este lăudată, lăudată pentru că faptele noastre aici, în Afganistan, i-au obligat pe ei să ne laude sau îi obligă în continuare", a spus căpitanul Liviu Apostoaie.

Liviu are puţin peste 30 de ani şi este un om energic şi hotărât care îşi planifică întotdeauna următoarea mutare.

Am fost cu echipa lui într-o misiune de patrulare şi am putut să îi văd la lucru pe cei de care depinde şi securitatea unei baze atât de importante.

Tot ei sunt cei care stabilesc legături cu populaţia locală, iar afganii au o părere bună despre ţara noastră şi datorită lor.

"Chiar am avut o discuţie cu locuitorii din zonă şi îşi aduceau aminte că acum opt ani de zile au mai fost români pe aici, ceea ce pentru mine a fost un lucru extraordinar. Înseamnă că Armata Română acum opt ani de zile a lăsat urme în memoria afganilor. Am încercat în primul rând să îi sensibilizăm prin ajutorarea copiilor din zonă.

"Trebuie în continuare să fim apropiaţi de populaţia locală, să le explicăm ce vrem noi să facem aici, de ce am venit aici şi că scopul nostru aici este de a-i ajuta să aibă o viaţă mai bună, şi să aibă parte de democraţie, cum, de altfel, avem şi noi parte", a declarat căpitanul Liviu Apostoaie.

În toate bazele înaintate de operaţii în care am fost, partenerii de coaliţie vorbeau la superlativ despre Armata Română şi asta nu din politeţe, ci pentru că, aşa cum spunea şi Liviu Apostoaie, militarii noştri sunt profesionişti.

La sud de Kandahar, "Scorpionii Galbeni" lăsau în urmă, după o misiune de şase luni, o zonă în care siguranţa populaţiei locale a crescut, la fel ca libertatea de mişcare pe principala autostradă a ţării.

Comandantul brigăzii americane, colonelul William Ostlund, a apreciat prestaţia militarilor timişoreni.

"Relaţia noastră cu batalionul 32 "Scorpionii Galbeni" este fenomenală. I-am cunoscut în aprilie, când am venit pentru cercetare şi analiză ca să aflu mai mult despre Zabul şi despre forţele de aici şi localnicii se simt în siguranţă pentru că, dacă zbori deasupra autostăzii, nu vezi oamenii ezitând.

"Conduc la fel ca pe un drum obişnuit de oriunde. Vreau să spun că există un respect reciproc între cei care curăţă drumurile de ameninţări şi populaţie", a spus col. William Ostlund .

Dacă "Scorpionii Galbeni" s-au întors acasă, "Jderii" lui Liviu Apostoaie sunt abia la jumătatea misiunii, iar evoluţia situaţiei din Afganistan îi ţine mereu în alertă pentru că atacurile insurgenţilor s-au intensificat pe fondul iminentei retrageri a coaliţiei din teatrul de operaţii.

Oamenii ca cei aflaţi sub arme la peste 4.000 de kilometri de ţară fac ca România să fie privită cu respect.

Şi asta mă face şi mai mândru că i-am cunoscut şi i-am putut vedea în acţiune.

Mai multe reportaje însoţite de imagini din teatrul de operaţii găsiţi pe site-ul Radio România Actualiţăţi, în pagina "Afganistan 2013", din secţiunea "Campanii şi evenimente".


Etichete AfganistanKandahararmatăRomâniaLiviu ApostoaieJderibazăScorpionii GalbeniWilliam OstlundZabul

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live