Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 19 mai

De ce nu poate Brăila să scape de gunoaie? Din faţã muzeu,din spate...rateu; Obiecte unicat de ceramică neagră la Târgu Jiu .

Revista presei locale 19 mai

Articol de Ina Chelan, 19 Mai 2011, 04:37

Disperarea de a rămâne fără bani în buzunare îi determină pe şomeri să recurgă la tot felul de tertipuri. Poate că unii nu-şi caută locuri de muncă, dar cei mai mulţi nu găsesc de lucru deşi bat săptămâni, poate luni în şir pe la porţile angajatorilor. Monitorul de Vrancea exemplifică prin faptul că în primele două luni ale acestui an, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a eliberat 129 de certificate de concediu medical şomerilor. Majoritatea celor care au solicitat concedii medicale au invocat motive ca incapacitate temporară de muncă, sarcină şi lehuzie. Suma ajunge la câteva mii de lei în cazul multor persoane.

Colegii de la Cuget Liber scriu despre bolnavii de cancer din judeţul Constanţa care au ajuns într-o situaţie disperată. Cei care urmează tratament injectabil şi sunt înscrişi pe listele medicilor din privat riscă să rămână fără medicamente, din cauza neînţelegerilor dintre Spitalul Judeţean şi centrele private. Pe de altă parte, pacienţii care au nevoie de radioterapie riscă să-şi distrugă şi organele sănătoase, din cauza aparaturii medicale folosite. Conducerea Spitalului Judeţean Constanţa intenţionează să încheie colaborări cu două lanţuri de spitale din Turcia, renumite pentru tratamentele oncologice.

Ziarul Obiectiv încearcă să răspundă la întrebarea: De ce nu poate Brăila să scape de gunoaie. În doar câteva zile, haldele neautorizate, ecologizate pe bani grei de la bugetul local, se umplu la loc de deşeuri pentru că mulţi brăileni refuză să plătească serviciile firmelor specializate. Au apărut adevărate servicii clandestine de salubritate practicate de căruţaşi care, contra unor sume modice, preiau deşeurile din poarta unor cetăţeni şi le transportă în zonele de la periferie, unde se formează haldele ilegale. Singura măsură luată de autorităţi împotriva acestor indivizi este amenda contravenţională care, în general, nu se plăteşte. Judecătorii evită să-i condamne la muncă în folosul comunităţii, iar pedeapsa închisorii contravenţionale s-a abrogat- aşa stând lucrurile, este greu de crezut că această problemă se va rezolva vreodată.

Un elev din clasa a X-a, de la Liceul Teologic din Târgu Jiu, a pus la cale o acţiune de ecologizare a zonei turistice a râului Jaleş din comuna gorjeană Arcani. Laurenţiu Petcu este din Arcani, are 17 ani şi a luat decizia de a se implica într-o acţiune de ecologizare după ce a văzut câtă mizerie lasă oamenii în urma lor. După ieşirile la iarbă verde, turiştii care vin în zona Arcani-Jaleş lasă foarte multe PET-turi, pe care le aruncă la întâmplare, fără să le pese de mediul înconjurător, hârtii şi alte deşeuri. Pentru ca acţiunea sa să aibă succes, Laurenţiu a convins să i se alăture aproximativ 20 de săteni, mai ales adulţi, citim în Gazeta de Sud.

Din faţã muzeu,din spate...rateu. Aşa văd colegii de la cotidianul bihorean Crişana problema noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. O dovedeşte nu doar stadiul fizic al lucrărilor contractate în prima etapă, cât şi şansele de continuare a investiţiilor prevăzute în a doua etapă. Pentru finalizarea investiţiilor derulate în prezent mai trebuie alocaţi 10 milioane lei, iar pentru a doua etapă, care presupune dotarea şi mobilarea clădirii, se mai impun încă 5-6 milioane euro. Fostul sediu al Şcolii Regale de Cadeţi a fost inaugurat în 4 octombrie 1898, fiind la acea dată cea mai înaltă clădire din Oradea.

Case şi beciuri de pe vremea lui Ştefan cel Mare, obiecte ceramice şi chiar un schelet uman. Toate acestea au ieşit la iveală pe şantierul din centrul Sucevei, după ce constructorii s-au apucat de săpat pentru amenajarea parcărilor subterane. Siturile sunt investigate acum de o echipă formată din patru arheologi de la Muzeul Bucovinei. Specialiştii sunt ajutaţi şi de muncitorii firmei de construcţii care amenajează parcarea subterană. Astfel, în centrul oraşului funcţionează în paralel două şantiere pe aceeaşi suprafaţă de teren. Unul arheologic şi celălalt de construcţii, informează Evenimentul.

Autobuzul turistic supraetajat achiziţionat în urmă cu trei ani de Consiliul Judeţean Braşov şi-a reluat „cursele” pe traseele de interes din municipiu, anunţă Transilvania Expres. Deşi vremea din ultima perioadă a fost capricioasă, turiştii nu ezită să facă un tur al monumentelor istorice oraşului. Preţul unui bilet este de 5 lei atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Grupul de turişti trebuie să fie format din minimum zece persoane pentru ca autobuzul să efectueze traseul.

Obiecte unicat de ceramică neagră au poposit la Târgu Jiu cu ocazia Târgului meşterilor populari din Oltenia, aflăm din Pandurul. Expoziţia cu totul inedită pune la dispoziţia târgujienilor obiecte lucrate manual după modelul unor relicve descoperite în situl Vlădastra din judeţul Olt. Ionel Cococi, singurul meşter din Olt care a descoperit tainele ceramicii negre şi a creat nişte replici ale culturii neolitice de Vlădastra, a venit în Târgu Jiu cu peste 40 de astfel de exponate.

Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august
Revista presei centrale, 22 august
Revista Presei 22 August 2012, 07:44

Revista presei centrale, 22 august

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august
Revista presei centrale, 21 august
Revista Presei 21 August 2012, 07:19

Revista presei centrale, 21 august

Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.

Revista presei centrale, 21 august