Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august

Articol de Alexandra Stoica, 27 August 2012, 07:48

"Cum am devenit brusc mai productivi fără să facem nimic", aflăm din România Liberă.

Nu se datorează unei minuni, ci scăderii populaţiei la 19 milioane, care se traduce printr-un PIB cu 11 la sută mai mare - un salt în topul întocmit după acest criteriu. Dar tot cu atât suntem mai săraci, pentru că şi datoria pe cap de locuitor creşte. Alt efect negativ: investitorii îşi vor reface calculele înainte de a intra pe o piaţă românească cu un potenţial de retail mai mic.

Iar Ziarul Financiar ne spune că "Guvernul vede un leu mai slab: curs mediu de 4,5 lei pentru un euro", până la finele anului. Care sunt efectele asupra bugetului: noua prognoză nu influenţează încasările, dar reduce valoarea PIB exprimată în euro şi creşte cheltuielile pentru deplasări în străinătate şi pe cele cu ambasadele.

Din Jurnalul Naţional aflăm că "România vrea să iasă iar pe piaţa externă" în următoarele două luni, pentru a finanţa deficitul bugetar, spune secretarul de stat Enache Jiru. Finanţele nu sunt, însă, sub presiune, există o rezervă confortabilă.

"Electrificarea tuturor gospodăriilor ar costa peste 1 miliard de lei", citim în Curierul Naţional. Programul elaborat de Ministerul Economiei pentru 2012-2016 cuprinde 100 de mii de gospodării din localităţi izolate, rămase în urmă din punct de vedere economic şi al civilizaţiei. Costul pentru o singură gospodărie este estimat la 11 mii de lei.

O veste rea în Bursa: "Mechel este pe picior de plecare". Grupul rus care deţine mai multe combinate în ţara noastră dă semne că vrea să se retragă şi să vândă tot: refuză comenzi şi anunţă disponibilizări, utilajele au fost tăiate şi vândute la fier vechi sau dezmembrate şi trimise în Rusia, spun sindicaliştii. Mechel ar fi încălcat contractul de privatizare şi ar fi ruinat combinatul din Câmpia Turzii.

Reinstalarea lui Traian Băsescu este pe ultima sută de metri. Cum s-ar putea împotmoli drumul lui spre Cotroceni, ne spune Adevărul: "Senatorul PNL Ioan Ghişe încearcă să întoarcă, printr-un proiect aiuritor - consideră ziariştii - verdictul Curţii Constituţionale privind referendumul". În privinţa cvorumului din Parlament, citim explicaţiile preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă: dacă nu există cvorum şi nimeni nu cere verificarea lui, se poate merge mai departe.

Despre iniţiativa senatorului Ghişe, citim în Jurnalul Naţional: "CCR se comportă ca o instanţă de drept comun", susţine senatorul PNL. El consideră că Hotărârea Curţii Constituţionale nu ar fi executorie, în schimb ar fi abuzivă în mai multe puncte, iar judecătorii ar fi comis infracţiuni, printre care uzurparea suveranităţii poporului.

Despre rezultatele crizei politice şi cum se rearanjează preferinţele electoratului, în Evenimentul Zilei citim: "Antonescu şi USL, perdanţi în urma războiului cu Băsescu". Potrivit sondajelor IRES, USL a pierdut capitalul adunat la referendum şi a scăzut cu 10 la sută în sondaje. Crin Antonescu s-a ales cu imaginea şubrezită şi a fost depăşit cu 7 la sută de Victor Ponta, în care românii au mai multă încredere. În schimb, lui Traian Băsescu i-a crescut capitalul electoral, scrie Evenimentul.

"Infringement pentru România pe axa Videanu-Udrea" citim în Adevărul. "Abuz ca-n codru": Cartierul Greenfield, din Pădurea Băneasa, construit de firma Impact SA, are la bază documente măsluite emise de Primăria Capitalei în mandatul lui Adriean Videanu. Ilegalităţile au fost tolerate de ministrul Elena Udrea, care nu a dat curs rapoartelor şi nu a sesizat Parchetul. Comisia Europeană a deschis un dosar împotriva statului român. Din Adevărul aflăm ce legături ar fi între Impact, Videanu şi Udrea.

În România Liberă găsim "Povestea stelară a lui Neil Armstrong", primul om care a păşit pe Lună. Familia astronautului-erou care a încetat din viaţă sâmbătă ne spune cum putem să-i aducem un omagiu: "data viitoare când vă plimbaţi într-o noapte senină şi vedeţi Luna, gândiţi-vă la Neil şi faceţi-i cu ochiul!"

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 22 august
Revista Presei 22 August 2012, 07:44

Revista presei centrale, 22 august

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august
Revista presei centrale, 21 august
Revista Presei 21 August 2012, 07:19

Revista presei centrale, 21 august

Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.

Revista presei centrale, 21 august
Revista presei centrale, 20 august
Revista Presei 20 August 2012, 07:33

Revista presei centrale, 20 august

Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.

Revista presei centrale, 20 august