Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Denisa Udroiu

8 Decembrie 2015
Vizualizari: 1266
Comentează add

2.000 de personalităţi participă la balul anual de ziua naţională a Finlandei, manifestare care este umbrită de incidentele violente dintre poliţie şi extremiştii naţionalişti.

Ziua naţională a Finandei, între balul fastuos şi incidentele violente

denisa-udroiu

Preşedinţi ai Finlandei li soţiile acestora, la Balul aniversar. Foto: yle.fi.

Finlanda lucrează la proiectul unui program social care le-ar putea oferi tuturor cetăţenilor, atât celor bogaţi, cât şi celor săraci, câte 870 de dolari în fiecare lună.

Dacă va fi aprobat, planul va fi aplicat din 2017 şi ar putea înlocui toate celelalte programe de asistenţă socială şi şomaj.

Până atunci, însă, Finlanda transmite semnul unei importante deschideri oficiale spre o societate multiculturală.

Mesajul transmis aseară de preşedintele ţării, în prezenţa mai multor invitaţi din străinătate, a fost însă tulburat de manifestările violente ale naţionaliştilor.

Recepţia de Ziua Naţională este un simbol, simbolul celor care au reuşit în Finlanda.

Este de fapt un bal cu ţinută de gală costisitoare urmărit în direct de jumătate din populaţia ţării şi despre care presa scrie zile întregi.

A fi invitat între cei 2.000 de aleşi înseamnă că îţi este recunoscută contribuţia socială, că eşti o persoană importantă.

În afara clasei politice şi a diplomaţilor, sunt invitaţi directorii marilor corporaţii, artişti, sportivi, reprezentanţi ai presei, foştii preşedinţi şi, desigur, la loc de cinste, veteranii, cel mai în vârstă fiind un domn jovial şi vivace de 100 de ani.

Anul acesta Finlanda a sărbătorit 98 de ani de independenţă. Finlandezii sunt mândri că aparţin acestei naţiuni relativ tinere şi mândria aceasta se simte cel mai bine de Ziua Naţională.

Oamenii îşi trimit mesaje şi îşi urează o Zi Naţională plăcută, au loc numeroase concerte şi evenimente cu această temă, iar restaurantele oferă un meniu special.

Au loc diverse demonstraţii, iar cuplul prezidenţial iese în balconul palatului şi salută participanţii - studenţi, anarhişti, muncitori.

Este un fel de a recunoaşte varietatea societăţii şi contribuţia fiecăruia la aceasta. Dacă Finlanda admite cu uşurinţă contribuţia diverselor clase sociale şi orientări politice, a ignorat până acum contribuţia cetăţenilor de alte etnii.

În afară de finlandezi şi suedezi, chiar şi romii, prezenţi de 400 de ani în ţară, precum şi populaţia Saami indigenă sunt şi azi supuşi discriminărilor, dar măcar nu sunt consideraţi străini.

Străini sunt cei care au venit în ultimii 10-20 de ani din diverse ţări ca refugiaţi sau nu. Şi ei au fost până acum în general împinşi în rândul doi şi discriminaţi la angajări.

La ultimele statistici, rata şomajului între străini era de 30%, faţă de 10% media naţională. Odată cu sosirea masivă a 30 de mii de refugiaţi, în ultimele luni, a început să se vorbească deschis despre prejudecăţile împotriva străinilor, despre rolul acestora în societate şi viitorul societăţii finlandeze.

Invitând anul acesta un număr mai mare de persoane publice de origine străină, preşedinţia a recunoscut în fapt că Finlanda este o societate multiculturală, în care străinii contează.

Mai mult, la Ziua Naţională Multiculturală, o alternativă organizată de primăria oraşului Helsinki, a participat şi prim-ministrul, iar ceremonia a fost, e drept, doar câteva secunde, dată şi la ştiri.

În stradă, însă, sub o ploaie torenţială, membri ai mişcării extremiste naţionaliste atacau violent poliţia, ceea ce a dus la 130 de interpelări.

Este un act fără precedent pentru aceste marşuri, de obicei soldate fără incidente sau cu incidente minore.

Ieri dimineaţă, preşedintele ţării a ţinut să condamne violenţa şi a ales să considere că naţionaliştii nu au vrut decât să facă zgomot, şi nu să transmită vreun mesaj.

Cu toată recunoaşterea oficială, pe fundalul creşterii sărăciei, clivajul social între străini şi finlandezi nu va dispărea.

La o altă manifestare alternativă la fastul prezidenţial, care oferă o masă caldă săracilor de Ziua Naţională, organizatorii au remarcat că numărul participanţilor a crescut în mod constant în ultimii ani, ajungând anul acesta la 3.000 de persoane.

Între ei se află şi mulţi străini, pentru care asociaţia oferă ajutor fără discriminare. Cuplul finlandez care a fondat acum 50 de ani asociaţia a fost prezent la recepţia prezidenţială, în timp ce fiul lor servea săracilor supa. 


Etichete Finlandamanifestări violente ale naţionaliştilorrecepţia de Ziua Naţionalămigraţiediscriminare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live